Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grazhd_protsess_yekzamen.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
141.1 Кб
Скачать

33. Суть і значення перегляду постанов суду в зв'язку з нововиявленими обставинами.

Перегляд рішень, ухвал суду, яким закінчено розгляд справи, що на­брали законної сили, а також судового наказу у зв'язку з нововиявлени­ми обставинами є самостійним провадженням, чи окремою стадією цивільного процесу (як його переважно визначають у науковій літературі).

Право на подання заяви про перегляд у зв'язку з нововиявленими об­ставинами мають сторони та інші особи, які брали участь у справі, а також прокурор.

Об'єкти перегляду у зв'язку з нововиявленими обставинами:

- рішення суду, що набрали законної сили;

- судові накази, що набрали законної сили;

- ухвали суду, якими закінчено розгляд справи і які набрали законної сили.

Провадження у зв'язку з винятковими обставинами є додатковою процесуальною гарантією забезпечення законності судових рішень, захисту прав, свобод та інтересів осіб, які беруть участь у справі, осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов'язки. Водночас, ця стадія цивільного судочинства допомагає за­безпечити однакове правозастосування законів судом (судами) касацій­ної інстанції при вирішенні цивільних справ, а також дотримання міжна­родних зобов'язань України.

З4. Підстави для перегляду постанов суду в зв'язку з. нововиявленими обставинами.

Підставами для перегляду рішення, ухвали суду чи судового наказу у зв'язку з нововиявленими обставинами є: 1) істотні для справи обставини, що не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи. Необхідно врахо­вувати, що це повинні бути:

- факти, обставини, а не докази (в останньому випадку необхідний пе­регляд в касаційному порядку);

  • істотні обставини, тобто такі, що якби вони були відомі при розгляді справи, то суд виніс би принципово інше рішення;

  • нововиявлені, а не нові обставини (в останньому випадку необхідно подавати новий позов);

  • нововиявлені, а не такі, що змінилися, обставини (в останньому випадку необхідно також подавати новий позов).

2) встановлені вироком суду, що набрав законної сили, завідомо неправдиві показання свідка, завідомо неправильний висновок експерта, завідомо неправильний переклад, фальшивість документів або речових доказів, що потягли за собою ухвалення незаконного або необґрунтованого рішення; 3) скасування судового рішення, яке стало підставою для ухвалення рішення чи постановлення ухвали, що підлягають перегляду; 4) встановлена Конституційним Судом України неконституційність закону, іншого правового акта чи їх окремого положення, застосованого судом при вирішенні справи, якщо рішення суду ще не виконане.

З5. Суди, що здійснюють перегляд постанов суду в зв'язку з нововиявленими обставинами. Строки.

Заяви про перегляд у зв'язку з нововиявленими обставинами можуть бути подані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, протягом 1 місяця з дня встановлення обставини, що є підставою для перегляду.

Строк для подання заяви про перегляд у зв'язку з нововиявленими обставинами обчислюється:

1) у випадках, встановлених пунктом 1 - з дня встановлення обставин, що мають істотне значення для справи; 2) у випадках, встановлених пунктом 2 - з дня, коли вирок у кримінальній справі набрав законної сили; 3) у випадках, встановлених пунктом 3 - з дня набрання законної сили судовим рішенням, яким скасовано судове рішення, що стало підставою для ухвалення рішення чи постановлення ухвали, які підлягають перегляду; 4) у випадках, встановлених пунктом 4 - з дня ухвалення Конституційним Судом України відповідного рішення. Рішення, ухвала суду чи судовий наказ переглядаються у зв'язку з нововиявленими обставинами судом, який ухвалив рішення, постановив ухвалу або видав судовий наказ. Ухвала суду апеляційної чи касаційної інстанції, якою було відхилено скаргу на рішення суду першої чи апеляційної інстанції, в разі перегляду рішення чи ухвали у зв'язку з нововиявленими обставинами втрачає законну силу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]