Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
labi.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
759.3 Кб
Скачать

Прилади і засоби виміру, що використовуються при виконанні лабораторної роботи

Для виконання лабораторної роботи необхідні такі прилади та обладнання:

1. джерело постійного струму ( 12 В) з регулюванням величини струму (по можливості зі стабілізацією струму або напруги);

2. амперметр зі шкалою до 2 А;

3. вольтметр зі шкалою 5 В;

4. електролізер прямокутної форми розміром 10х5х8 (см), виго­тов­лений із оргскла, має пристрої для фіксації катода на позиціях (1-4) (рис.3), мідні анод і катод розміром 5х9х( 0,1) (см);

5. електрод порівняння - ртутно-сульфатний закисний.

Рис.3 Схема електролізера

Хід виконання роботи

Для виконання завдань (1-4) збирають електричну схему з джерела постійного струму (ДПС), електролізера (Ел), амперметра (А) та вольтметра (V) (рис.4).

Рис.4 Електрична схема

В електролізер заливають відповідний розчин на висоту 5-6 см. Підготовку поверхні мідних електродів здійснюють таким чином: зачищають наждачним папером, знежирюють віденським вапном, після промивки травлять у розчині азотної кислоти (1:1), знову промивають, висушують фільтрувальним папером та одну сторону катоду покривають кислотостійким лаком. Після цього катод висушують.

Підготовлені мідні електроди вставляють в електролізер таким чином: анод - біля стінки електролізера, щоб він щільно прилягав до неї, а катод - у відповідні положення (1-4) (рис.3) у залежності від завдання. Згідно із завданням розраховують необхідну силу струму за формулою І = іS, де S - площа катода, яка знаходиться в розчині; і - завдана густина струму. Вмикають струм і вимірюють вольтметром напругу на електролізері та електродні потенціали. Після вимикання струму вимірюють потенціали катода і анода (Ерівноважні). У залежності від завдання будують необхідні графіки, роблять відповідні розрахунки та висновки.

Завдання 1. Вивчити вплив відстані між електродами на величину напруги на електролізері та омічні втрати напруги.

Умови дослідів: електроліт 0,5 М CuSO4.5H2O; катодна густина струму 1 А/дм2; катод у дослідах (1-4) послідовно вставляють у положення 1, 2, 3, 4, тому відстані між електродами складатимуть 2,5; 5,0; 7,5; 10,0 см відповідно. Температура електроліту - кімнатна.

Заміряють напругу на електролізері (Uел) при проходженні струму, а також електродні потенціали при проходженні струму і при його відсутності. Розраховують Епол = Еа(I) - Eк(I) ; Еом = Uел - Епол. Будують графік Еом = f (L). Якщо це пряма лінія, то значить закон Ома придатний і для провідників 2-го роду - електролітів у даних умо­вах. Визначають питому електропровідність розчину. Для цього визначають тангенс кута нахилу (tg ) прямої Еом = f (L). Згідно рівняння (9) Еом/ L = tg  = ік/. За відомою катодною густиною струму (ік) визначають питому електропровідність () та порівнюють її з табличними даними.

Розраховують також поляризацію катода і анода та порівнюють їх.

Результати досліджень заносять до таблиці 1.

Таблиця 1

2,5

5,0

7,5

10,0

Uел

Eк(I)

Eа(I)

Eпол= Eа(I) - Eк(I)

Еом=Uелпол

ом/Uел)100,%

Ек(І=0)

Еа(І=0)

к= Eк(I)- Ек(І=0)

а= Eа(I)- Еа(І=0)

Завдання 2. Вивчити вплив густини струму на величину напруги на електролізері та омічні втрати напруги

Умови дослідів: електроліт - 0,5 М CuSO4.5H20, температура кімнатна; відстань між електродами 10 см; катодна густина струму (А/дм2): 0,25, 0,50, 1,00, 1,50. Для кожної густини струму заміряють напругу на електролізері і потенціали катода та анода. Після вимикання струму вимірюють потен­ціали катода і анода у відсутності струму. Визначають Епол, Еом та їх складову у відсотках від напруги на електролізері. Будують графік Еом= f(iк) і встановлюють придатність закону Ома до електролітів в даних умовах. Визначають тангенс кута нахилу (tg ) залежності Еом= f(iк) і, використовуючи рівняння 9, розраховують питому електропровідність (): (Еомк) = tg  = (L/). Одержане значення питомої електро­провідності порівнюють з табличним. Визначають поляризацію катода і анода, порівнюють ці величини та будують графіки залежності вказаних величин від густини струму. Дані заносять до таблиці 2.

Таблиця 2

0,25

0,50

1,00

1,50

Uел

Eк(I)

Eа(I)

Eпол= Eа(I) - Eк(I)

Еом=Uелпол

ом/Uел)100,%

Епол/Uел)100,%

Ек(І=0)

Еа(І=0)

к= Eк(I)- Ек(І=0)

а= Eа(I)- Еа(І=0)

Завдання 3. Вивчити вплив концентрації сульфату міді на напругу на електролізері, омічні втрати напруги та поляризацію електродів

Умови дослідів: відстань між електродами 10 см; катодна густина струму 0,5 А/дм2; концентрації електроліту CuSO4.5H20 складають 0,1 М, 0,25 М, 0,5 М.

У кожному з 3-х дослідів при густині струму 0,5 А/дм2 і відстані між електродами 10 см заміряють напругу на електролізері та потенціали електродів, а також заміряють потенціали анода та катода за відсутністю струму (один раз після вимкнення струму). Визначають Епол, Еом, будують графік залежності Еом = f(концентр. солі) та роблять висновок про придатність закона Ома до провідників 2-го роду в даних умовах. Визначають вплив концентрації солі на поляризацію катода і анода. Дані заносять до таблиці 3.

Таблиця 3

0,10

0,25

0,50

Uел

Eк(I)

Eа(I)

Eпол= Eа(I) - Eк(I)

Еом=Uелпол

ом/Uел)100,%

Епол/Uел)100,%

Ек(І=0)

Еа(І=0)

к= Eк(I)- Ек(І=0)

а= Eа(I)- Еа(І=0)

Завдання 4. Вивчити вплив температури на напругу на електролі­зері , омічні втрати напруги та поляризацію електродів

Умови дослідів: електроліт - 0,5 М CuSO4.5H20, відстань між елект­ро­дами 10 см, катодна густина струму 1 А/дм2, температура електроліту 25оС, 35оС, 45оС, 55оС.

Збирають електричну схему, в електролізер вставляють підготовлені електроди, заливають електроліт, нагрітий заздалегідь до 60оС. У міру охолодження електроліту при вказаних температурах ( 55о, 45о, 35о, 25о) заміряють напругу на електролізері та електродні потенціали при протіканні електричного струму. Заміряють також потенціали електродів за відсутності струму. Визначають Епол, Еом, будують графік Еом=f(to). Роблять висновок про придатність закону Ома до провідників 2-го роду в даному випадку. Поскільки питома електропровідність електроліту залежить від температури, то графік Еом=f(to) буде аналогічним залежності  = 1/ = f(to).

Визначають поляризацію анода і катода в залежності від темпе­ратури, встановлюють чи однаково змінюється поляризація анода і катода з підвищенням температури.

Дані заносять до таблиці, подібній для завдання 3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]