Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
labi.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
759.3 Кб
Скачать

Теоретичні відомості

Всі електрохімічні процеси є окисно-відновними і будь-яка елек­тродна реакція пов`язана з зміною окисно-відновного стану ре­­чо­вини. В цьому розумінні всі електроди є окисно-відновними. Нап­риклад, метал, занурений в розчин його іонів, є окисно-від­новним і на межі поділу метал/розчин в рівноважних умовах пере­бігає реакція Mz+ + ze M, яка в одному напрямку іде за реакцією Mz+ + ze  M - відновлення іонів (осадження металу), а в оборотному - M  Mz+ + ze є окисленням металу (розчинення металу), але такий електрод відносять до електродів 1-го роду.

Згідно термінології, яка встановилась в електрохімії, окисно-відновним називають електрод, виготовлений з інертного металу і за­ну­р­ений в розчин, який містить речовину як в окисленій, так і у від­новленій формах. Такі електроди називають також редокси-елект­­­ро­дами. Інертний метал не обмінює свої іони з розчином тобто, не приймає участі в реакції, а служать лише для підведення чи відведення електронів. Метал редокс-електрода, обмінюючись електронами з учасниками окисно-відновної реакції, приймає потенціал, який відповідає редокси-рівновазі, що встановлю­ється між учасниками реакції. Крім цього метал повинен прискорювати встановлення електрод­ної рівноваги, тобто бути каталізатором електродної реакції, але він повинен бути водночас інертним щодо інших можливих реакцій. Нарешті метал редокс-електрода повинен забезпечувати створення максимально розвинутої поверхні поділу метал/розчин, на якій могла б відбуватися реакція. Усі ці вимоги найкраще задовольняє платина. Для створення розвинутої поверхні платину покривають електролітично платиновою черню.

Розрізняють прості і складні редокси-електроди. На простих редокси-електродах реакція зводиться до переміни валентності іонів без зміни їх складу, наприклад:

Fe3+ + e = Fe2+,

MnO4- + e = MnO42-,

[Fe(CN)6]3- + e = [Fe(CN)6]4-.

Якщо позначити окислені іони Ox, а відновлені Red, то всі написані вище рівняння можна виразити одним загальним рівнянням:

Ox + ne = Red. (1)

Простий редокси-електрод записують у вигляді схеми Red,Ox Pt, або просто Red,Ox, а його потенціал згідно рівняння Нернста має виг­ляд

ERed,Ox = EoRed,Ox + 2,303 (RT/nF)lg (aOx/aRed). (2)

Потенціали простих редокси-електродів можна зв`язати з потенціа­лами відповідних електродів першого роду. Наприклад, залізо (Fe) може існувати в розчині у вигляді іонів Fe3+ та Fe2+. Для нього можливі два електроди першого роду Fe3+Fe i Fe2+Fe, а також редокси-електрод Fe2+, Fe3+. Зв`язок між цими величинами, згідно правила Лютера, можна знайти, провівши уявно процес електрохімічного розчинення заліза з одержанням іонів Fe3+ безпосередньо, або через проміжне утворення іонів нижчої валентності Fe2+.

Враховуючи G1 = G2 + G3, можна записати:

EoFe3+/Fe = EoFe2+/Fe + EoFe2+/Fe3+ (3)

Рівняння (3) застосовують у тих випадках, коли безпосеред­ньо визначити­ один із потенціалів або важко, або неможливо. В наведеному прикладі не вдається виміряти потенціал Fe3+Fe через нестійкість іонів Fe3+, але його можна визначити з доступних для прямого вимірювання стандартних потенціалів електродів Fe2+Fe i Fe2+,Fe3+.

На складних редокси-електродах реакція відбувається із зміною валентності та складу учасників окисно-відновного процесу. В реакціях такого роду беруть участь звичайно іони водню і молекули води. Проте участь останніх не позначається на характері рівнянь для електродного потенціалу, тому що активність води в ході реакції майже не змінюється. Схему складного редокси-електроду можна записати:

Red,Ox, Н+ Pt.

Потенціал складного редокси-електроду залежить не тільки від ак­тив­­ностей окислених і відновлених учасників реакції, а й від активнос­ті водневих іонів. Характер залежності потенціалу редокси-електроду від активності водневих іонів визначається природою учасників реакції. Наприклад, для системи MnO4- - Mn2+, в якій перебігає реакція:

MnO4 - + 8H+ + 5e = Mn2+ + 4H2O,

потенціалу електрода відповідає рівняння:

E Mn2+, MnO4- = Eo Mn2+, MnO4- + 2,303 (RT/5F)lg (a MnO4- aH+8 /a Mn2+).

До складних редокси-електродів відносять також хінгідронний електрод, який являє собою гладкий платиновий електрод, занурений в водний розчин (наприклад, кислоти) з добавкою хінгідрона (малорозчинної сполуки чорно-зеленого кольору), який дисоціює в водних розчинах на еквімолекулярні кількості хінона С6Н4О2 (х) і С6Н4(ОН)2 гідрохінона (гх).

Для хінгідронного електроду, на якому перебігає реакція

С6Н4О2 + 2Н+ + 2е = С6Н4(ОН)2,

потенціал електрода передається рівнянням

Ех/гх = Ео х/гх + 2,303 (RT/2F)lg(ах . а2Н+гх).

Складні редокси-електроди можна використовувати як індикаторні електроди при вимірюванні рН. Так, хінгідронний електрод використо­ву­ють для вимірювання рН кислих та нейтральних розчинів (рН 8). Це пов`язано с тим, що внаслідок незначної розчинності і малої константи дисоціації хінгідрона в кислих розчинах малої іонної сили концентрації та коефіцієнти активності хінона і гідрохінона однакові, а тому потенціал електрода можна записати:

Ех/гх = Ео х/гх + 2,303 (RT/F)lg(аН+),

Ех/гх = Ео х/гх - bopH, (4)

де bo = 2,303 .RT/F = 0,059.

При рН  8 хінгідрон зазнає хімічні перетворення і легко окислю­ється киснем повітря.

Визначення стандартного окисно-відновного потенціалу електрода має велике значення, тому що дозволяє обчислити зміну стан­дарт­ного ізобарно-ізотермічного потенціалу за формулою

Gо = - nFEoRed,Ox, (5)

а також константу рівноваги Кр реакції

EoRed,Ox = (RT/nF)lg Кр. (6)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]