Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
labi.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
759.3 Кб
Скачать

Контрольні запитання

1. Рівняння Гіббса-Гельмгольца та його використання в електрохімії.

2. За яких умов справедливий принцип Томпсона?

3. Як залежить співвідношення між електричною енергією, що генерується в оборотній системі, і тепловим ефектом реакції від температурного коефіцієнта ЕРС?

4. Докажіть, чи буде самовільно перебігати реакція Cu + ZnSO4 = Zn + CuSO4.

5. Розрахуйте максимальну електричну роботу, яку може генерувати гальванічний елемент Zn ZnCl2 AgCl Ag.

6. Охарактеризуйте фізичну суть понять “вільна” та “зв`язана” енергія.

7. Що являють собою відкриті, закриті та ізольовані термодинамічні системи?

8. Що таке “хімічний потенціал”?

9. В електрохімічній системі, складеній з електродів Cd/CdSO4 i Mn/MnSO4 самовільно перебігає електрохімічна реакція. Запишіть схему електрохімічної системи, електродні реакції та сумарну реакцію.

10. Наведіть приклади електродів 1-го та 2-го роду. Напишіть рівняння електродних реакцій та рівняння Нернста для вибраних електродів.

Лабораторна робота № 2

Визначення коефіцієнтів активності електролітів методом ерс

Мета роботи: Визначення середніх коефіцієнтів активності НСІ методом ЕРС. Дослідження їх залежності від концентрації електроліта.

Теоретичні відомості

Реальні розчини відрізняються від ідеальних насамперед тим, що в них мають місце сили взаємодії між іонами. Активності іонів (аі) відоб­ра­жа­ють цю взаємодію і можуть бути подані у вигляді добутку:

аі = сі . fi,

де сі - концентрація іонів, fi - коефіцієнт активності.

Зіставлення виразів для хімічних потенціалів і-их іонів у реальних розчинах рі = і0 + RT lnCi + RT lnfi і в ідеальних розчинах

іді = і0 + RT lnCi показує, що RT lnfi = рі - іді = і.

Отже, коефіцієнт активності відображає зміну енергетичного стану іонів (або інших частинок), зумовлену міжіонною (міжчастин­ко­вою) взаємодією в умовах рівноваги.

В усіх електролітах коефіцієнти активності для нескінченно розве­дених розчинів дорівнюють одиниці і в цих умовах активності і концент­рації співпадають аі = сі. Із збільшенням концентрації коефіцієнт актив­ності поступово зменшується і при певному її значенні стає мінімальним. Подальше зростання концентрації веде до підвищення коефіцієнту активності, і в дуже концентрованих розчинах він може бути більшим від одиниці.

Експериментально визначити активності чи коефіцієнти активностей окремих іонів не можна. Це пов`язано з тим, що через умову електронейтральності розчину зміна вмісту іонів даного виду неможлива без одночасної й еквівалентної зміни іонів протилежного знаку. Звичайно визначають активність електроліту ае і так звані середні активності іонів а. Співвідношення між цими величинами таке: ае = а++ . а-- = а при умові, що електроліт розпадається при дисоціації на + позитивних і - негативних іонів. а  = + + -. Очевидно, що середня активність іонів електроліту є середнім геометричним з активностей окремих іонів. Аналогічно можна визначити середні концентрації і середні коефіцієнти активності: (а++ . а--)1/ = с, (f++ . f-- )1/ = f.

Середній коефіцієнт іонів можна розрахувати, використовуючи висновки теорії Дебая і Гюккеля. Так, для розведених розчинів електролітів (с  0,01 моль/л) згідно першого наближення цієї теорії середній коефіцієнт активності можна розрахувати за формулою:

lg f = -  z+ z- h I,

де z+, z- - заряди катіонів і аніонів відповідно; І - іонна сила розчи­ну, яку можна розрахувати І = (1/2). сi. zi2; h = 1,825 . 106 /( Т)3/2. Для водних розчинів 1-1-зарядних електролітів при 250С можна записа­ти lg f = - hс = - 0,509с. В випадку більш концентрованих розчинів для розрахунків середніх коефіцієнтів активності використовують напівемпіричні формули.

Середні коефіцієнти активності можна визначити експериментально за результатами вимірювань пружності пари, за зниженням температури замерзання і за ЕРС.

Використовуючи метод ЕРС, точні результати можна одержати, якщо підібрати електрохімічні системи, в яких буде відсутній дифу­зій­ний потенціал (елементи без переносу). Для цього найбільш придатні прості хімічні кола, в яких один електрод оборотний щодо катіонів електроліту, а другий - щодо його аніонів. Якщо необхідно, наприклад, визначити експери­мен­тально середній коефіцієнт активності іонів соляної кислоти, то складають електрохімічну систему з водневого (оборотного щодо катіонів електроліту) і хлорсрібного (оборотного щодо аніонів електроліту) електродів:

Pt(H2) HCI AgCI Ag (1)

Електрорушійна сила (Е) такої електрохімічної системи дорівнює різ­ни­ці двох рівноважних потенціалів правого і лівого електродів:

Е=[Е0CI- AgCI Ag - (RT/F)ln aCI-] - [E0H+H2 + (RT/F) ln(aH+/p1/2H2)].

Враховуючи, що для 1-1-зарядного електроліта а+. а- = а2, при тиску водню рН2 = 1 i Е0CI- AgCI Ag - E0H+H2 = E0 вище наведене рівняння можна записати:

E = E0 - (RT/F) ln (aCI- . aH+) = E0 - 2(RT/F) ln а. (2)

Як відомо середня активність дорівнює добутку середньої концентрації на середній коефіцієнт активності а = с . f. Замість середньої концент­рації можна використовувати аналітичну концентрацію для 1-1-зарядного розчину елект­роліту. Розглянемо на прикладі, чому це саме так можна зробити в даному випадку. Нехай аналітична концентрація с електро­лі­ту, який дисоціює на + і - іонів. Тоді концентрація позитивних іонів складатиме с+ = с .+, а негативних - с- = с .-. Середня активність іонів а = c . f = [(с .+)+ ..-)-]1/ . f = c . f . (++ + --)1/, де (++ + --)1/ - фактор асиметрії. Для 1-1-зарядного електроліту НСІ фактор асиметрії дорівнює одиниці, а тому а = c . f. Тоді рівняння для електрорушійної сили (2) матиме вигляд:

E = E0 - 2(RT/F) ln с - 2(RT/F) ln f, звідки

2(RT/F) ln f = E0 - (Е + 2(RT/F) ln с). Якщо замінити натуральний логарифм на десятковий і позначити (2,303 RT/F) = b0, то рівняння для розрахунку середнього коефіцієнта активності можна записати таким чином:

lg f = [E0 - (Е + 2 b0 lg с)]/2 b0. (3)

Е0CI- AgCI Ag - E0H+H2 = E0 можна визначити з дослідів. Для цього вимі­рю­­ють електрорушійну силу електрохімічної системи (1) для різних концентрацій електроліта. Потім за одержаними даними будують графік залежності

(Е + 2 b0 lg с±) від с± (див. рис.1). Концентрацію електроліта виражають в моляльності.

Рис.1 Визначення величини Е0.

При нескінченному розведенні (с0) коефіцієнт активності дорівнює одиниці, а lg f = 0, то очевидно, якщо екстраполювати одержану залежність до с = 0, то (Е + 2 b0 lg с) = Е0.

Після того, як значення Е0 підраховано, визначають за рівнянням (3) значення середніх коефіцієнтів активності розчину, які відповідають заданим значенням концентрацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]