Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Держ. іспитю.Мікроекон.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
135.68 Кб
Скачать

16. Нецінова конк-ція. Вплив рекламної д-ті на обсяг продажу та в-ти

Важливу роль відіграє також реклама та різні способи просування товарів. Якщо диференціація товарів та послуг прилаштовує продукт до особливостей споживчого попиту, тоді реклама дає можливість прилаштувати споживчий по­пит до продукту. Вона несе інформацію про нові товари, про поліпшення, які зроблені в традиційних товарах, спри­яє створенню нових потреб. Фірма зацікавлена в рекламі, так як реклама розширює попит та сприяє зменшенню еластичності попиту по ціні.

За допомогою графіка можна показати можливий вплив реклами на обсяг виробництва та середні загальні витрати.

Вплив реклами на збільшення попиту

В цілому можна сказати, що в умовах монополістичної конкуренції цільова функція фірми (максимізація прибут­ку) досягається шляхом комбінування трьох факторів: ці­ни, обсягом випуску та зусиллями по просуванню товарів.

17. Закон спадної граничної корисності

корисність U - це задоволення, яке отримує спо­живач у процесі споживання товарів та послуг.

Корисність збільшується, якщо збільшується кількість товару, що споживається. У цьому випадку зростає загаль­на корисність (TV). Але зростання загальної корисності упо­вільнюється із збільшенням споживання. Це є наслідком того, що зменшується додаткова, або гранична корисність.

Гранична корисність (MV) - це приріст корисності за умов споживання додаткової одиниці товару чи послуги.

Граничною корисністю блага називається зміна корис­ності при зміні обсягу блага на одиницю.

У відповідності із законом спадної граничної корисності величина граничної корисності має тенденцію зменшува­тися при збільшенні кількості товару, що споживається.

Закон спадної граничної корисності полягає у зменшенні граничної корисності кожної додаткової одиниці блага.

Закон спадної граничної корисності — в кожному промі­жку часу коли смаки споживачів незмінні, гранична корисність кожної наступної частини (одиниці) продукту зни­жується.

Закон спадної граничної корисності

TU - сукупна корисність;

MU - гранична корисність;

Q - кількість товару, що споживається

Сукупна корисність (TU) зростає в процесі споживання, але вона зростає все меншою і меншою мірою. Це означає, що гранична корисність (MU) - додаткова корисність від споживання кожної додаткової одиниці товару - знижу­ється.

18. Оптимум споживача

Модель споживача: Споживач прагне до найпривабли­вішого набору благ з усіх можливих. модель ба­жаного, яка відображає набори благ за рівнями їх корис­ності для даного споживача, та модель можливого, яка ві­дображає всю множину наборів благ, які даний споживач може собі дозволити з огляду на свій бюджет. Графічно, таке поєднання полягає в тому, що карта кривих байдужості споживача накладається на множину бюджетно допустимих наборів.

Модель задоволення потреб споживача

Найпривабливіший набір можливих наборів називаєть­ся оптимальним вибором споживача, або рівновагою спо­живача.

рівновага є точкою, в якій бюджетна лінія є дотичною до кривої байдужості. Саме в цій точці досяга­ється найвищий рівень корисності для споживача. Будь-який "кращий" набір, тобто такий, що лежить на поверхні байдужості вищого рівня, є поза бюджетними можливос­тями споживача. Будь-який інший набір з допустимої об­ласті лежить на поверхні байдужості нижчого рівня. Тому саме точка А є точкою оптимального вибору споживача або точкою рівноваги.