Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Держ. іспитю.Мікроекон.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
135.68 Кб
Скачать

7. Варіації факторів в-ва та оптимум товаровиробника

Для виробництва продукції необхідна взаємодія всіх факторів виробництва, і не один з них окремо не може виробити продукт чи принести прибуток. В процесі вироб­ництва фактори безперервно взаємодіють між собою, до­повнюють і заміняють один одного.

Взаємозв'язок між двома факторами виробництва пока­зує виробнича функція. Виробнича функція - технічне співвідношення, яке відображає взаємозв'язок між сукуп­ними витратами факторів виробництва і максимальним випуском продукції. Математично виробничу функцію мо­жна зобразити так: Q = f (K, L),

Значення виробничої функції полягає в тому, що вона показує на існування альтернативних можливостей при яких різна варіація, факторів виробництва забезпечить один і той самий обсяг випуску продукції. Так як можливі різні комбінації факторів виробництва, значить є варіант, при якому можна досягти оптимального поєднання факто­рів. Виробнича функція показує можливість факторів ви­робництва замінити один одного.

Всі точки цієї кривої А, В, С, D показують різні поєднан­ня факторів .виробництва для випуску 100 одиниць проду­кції.

Кутовий коефіцієнт ізокванти показує як відбувається заміщення одного фактора іншим за умов збереження по­стійності обсяг}' виробництва. Абсолютне значення кутово­го коефіцієнта ізоквнанти називається граничною нормою технологічного заміщення - MRTC, який вказує на яку ве­личину можна скоротити використання іншого ресурсу за рахунок використання однієї додаткової одиниці ресурсу L за фіксованого обсягу виробництва.

Тепер побудуємо лінію витрат, тобто поєднаємо точки на осі абсцис і осі ординат, в яких витрати на фактори в-ва будуть рівними. Ці лінії називаються ізокостами.

Поєднаємо ізокванту з ізокостамй. Дотик ізокванти до ізокости визначає положення рівно­ваги товаровиробника, оскільки дозволяє досягти макси­мального обсягу виробництва при наявних обмежених за­собах, які можна витрати на купівлю ресурсів.

8. В-ти в-ва та їх граф. зображення

В-ти – використання ресурсів: 1. явні в-ти – пов’язані з даною госп. д-тю і обліковуються бухгалтерією; 2. неявні – пов’язані з втраченою вигодою, у звязку із зайняттям саме цією д-тю. Явні і неявні в-ти в сумі складають економічні в-ти. В короткостр. пер. в-ти поділ. на постійні – в-ти, величина яких в короткостроковому періоді не змінюється із збільшенням чи зменшенням обсягу виробництва (FC); змінні - це витрати, величина яких зміню­ється в залежності від збільшення чи зменшення обсягу виробництва (VC). Сума пост. і змінних наз. загальними в-ми (C).

В-ти поділ. на

валові – в-ти на весь обсяг пр-ції (T) - TFC + TVC = TC;

середні – в-ти в розрахунку на 1 пр-ції (А) сер. пост. - АFC = TFC/Q; сер заг. - ATC=TC/Q.

граничні – в-ти пов’язані з виробленням ще однієї додатк. одиниці продукту (МС).

одукції:

9. Ринкова пропозиція. Цінові та нецінові детермінанти пропозиції

Пропозиція – обсяг даного товару, який можуть і бажають продати продавці за кожною з цін, що складаються на ринку протягом певного періоду часу. Закон пропозиції – величина пропозиції знаходиться в прямій залежності від ціни даного товару.

Крива пропозиції – лінія, що показує залежність між ціною даного товару і обсягом пропозиції на ринку. Детермінанти пропозиції – нецінові фактори, які зміщують пропозицію вліво або вправо. Види детермінант – зміни в цінах на ресурси, зміни в технології в-ва товару, зміни в оподаткуванні п-в, зміни в цінах інших товарів, очікування змін в ціні даного товару, к-сть продавців на ринку.

Еластичність пропозиції - це показник відносної зміни запропонованої на ринку кількості товарів у відповідності з відносною зміною конкурентної ціни. Коефіцієнт еласти­чності пропозиції (Edp) - це відношення зміни пропозиції до зміни ціни, що її викликала:

Еластичність пропозиції буде збільшуватися тоді коли крива наближається до уявної горизонтальної осі. В цьому випадку навіть незначним змінам ціни буде відповідати помітний "стрибок" обсягу пропозиції. Значення кривої, що має вертикальну спрямованість, будуть характеризувати низьку еластичність пропозиції - незначні зміни її обсягів при відповідних змінах ціни.