Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Держ. іспитю.Мікроекон.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
135.68 Кб
Скачать

13. Олігополія

Олігополія - це така ринкова структура., в якій домінує невелика кількість продавців, а входження в галузь нових виробників обмежено високими бартерами.

Характерні ознаки олігополії:

  • в олігопольній галузі конкурують між собою лише декі­лька фірм, кожна з яких самостійно може впливати на ринкову ціну;

  • високі бар'єри вступу в галузь;

  • товар, що виготовляється олігополістичними фірмами, може бути, як диференційований,.так і стандартизований;

  • фірми усвідомлюють загальну взаємозалежність: при­ймаючі рішення.вони.вимушені зважати на реакцію своїх конкурентів.

Моделі олігополістичного ціноутворення. Модель «ламаної» кривої попиту - це модель цінової стратегії олігополістів без змови. Олігополіст має "ламану" криву попиту; на кривій граничного доходу має місце розрив; крива грани­чних витрат проходить через розрив у кривій граничного доходу.

Крива ламана попиту

Ціноутворення за принципом, "витрати плюс". При олігополістичному ціноутворенні за принципом "витрати плюс" спочатку розраховується середній рівень витрат, ви­ходячи з неповної завантаженості виробничих потужнос­тей, щоб мати можливість нівілювати кон'юнктурні зру­шення.

Модель "лідерства в цінах". Ця модель ціноутворення, в якій фірма-лідер встановлює ціну, а інші фірми її наслі­дують.

Модель "лідерство в цінах" має назву часткової монопо­лії, тому що лідер встановлює монопольну ціну, базуючись на власному граничному доході та граничних витратах. Решта фірм приймає цю ціну, як задану ринком.

14. Ринок праці

Ринок праці - ринок одного з факторів виробництва, де домогосподарства в ролі найманих робітників пропону­ють свою працю, фірми, виробники товарів і послуг, по­требують її. На ринку праці встановлюється ціна праці - ставка заробітної плати, та обсяг використання праці. Праця - один з основних факторів виробництва, влас­никами якого є домогосподарства: це фізичні і розумові здібності, людей, що можуть бути використані у виробниц­тві благ.

Фірма визначає попит на працю, виходячи із порівняння вигод від використання праці з її вартістю. При аналізі доцільності збільшення ви­користання обсягу праці на одиницю порівнюють додатко­ві вигоди із додатковою вартістю.

Додаткова вартість вимірюється граничною вартістю праці MRC2 -ATC/AL (додатковій вартості виробництва при збільшенні використання праці на одиницю).

Пропозиція праці - співвідношення між ставкою заро­бітної плати та обсягом праці, де власник ресурсу бажає та може запропонувати працедавцеві на ринку за незмінніс­тю інших умов.

15. Ринок капіталу. Дисконтована в-ть

Капітал - це всі засоби виробництва, створені людьми: інструменти, промислове обладнання та інше, а також знання, вміння і досвід, набуті людством і індивідом у про­цесі навчання і практичної діяльності. Створення будь якого капіталу пов'язане з певним компромісом між сього­денням, коли доводиться терпіти незручності задля нако­пичення капіталу у майбутньому.

Граничний фізичний продукт, віднесений до вкладеного капіталу, можна визначити, як відношення збільшення майбутнього випуску продукції до його скорочення в даний момент.

Економічна теорія розрізняє:

- фізичний капітал - сукупність матеріальних засобів, які використовуються на різних етапах виробництва і збі­льшують продуктивність людської праці (верстати, будівлі тощо);

' - фінансовий капітал - сукупність грошових засобів;

- юридичний капітал - сукупність прав розпорядження деякими цінностями;

- людський капітал - це ті вклади, які збільшують фізич­ну чи розумову здатність людини.

Дисконтування - розрахунок аналога теперішньої су­ми капіталу, яка буде через декілька років (певний період часу) за існуючою нормою відсотка.

Процедура дисконтування полягає у тому, що при здійс­ненні будь-яких інвестиційних проектів необхідно зістави­ти величину теперішніх витрат і майбутніх доходів.

Для визначення рентабельності інвестиційного проекту вираховують чисту дисконтовану вартість. Для цього необ­хідно зробити розрахунок майбутніх надходжень і вирази­ти їх у сьогоднішніх грошах, після чого зіставити дисконтований доход і сьогоднішніми капіталовкладеннями.

VP- сьогоднішня вартість майбутньої суми грошей; Vt- очікуваний щорічний доход; t - кількість років; г - ставка відсотку у десяткових дробах.