Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Держ. іспитю.Мікроекон.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
135.68 Кб
Скачать

10. Ринок досконалої конкуренції

  1. Ринок досконалої конкуренції – це ринок на якому діють умови: Дуже багато продавців, які на рівних умовах конкурують між собою; стандартна пр-ція, яка пропонується для продажу; відсутність можливості у окремого продавця впливати на ринкову ціну; вільний вступ до галузі та вихід з неї. Ринок складається з великої кількості продавців, ко­жний з яких продає стандартизовану продукцію великій кількості покупців.

  2. Кожна фірма має дуже незначну частку у загальному випуску продукції, що надходить на ринок і ця частка не перевищує 1 % загального продажу.

  3. Фірма не цікавиться рішеннями своїх конкурентів, оскільки не розглядає їх як загрозу для своєї частки на ри­нку .

  4. Інформація, про ціни, технології та ймовірний прибу­ток легко доступна, що дозволяє гнучко реагувати на зміну ринкових умов.

  5. Входження на ринок та вихід з нього не обумовлений ніякими перешкодами для продавців, що забезпечує їм по­вну мобільність у використанні ресурсів.

Фірма, яка продає свою продукцію на ринку досконалої конкуренції називається конкурентною фірмою і метою діяльності такої фірми є максимізація прибутку.

В умовах досконалої конкуренції ні одна з фірм не може впливати на ринкову ціну товару тому що кожна з них згідно з умовами формування ринку досконалої конкурен­ції має дуже незначну ринкову частку продажу. Тому, крива попиту досконало конкурентної фірми - це крива, яка відображає попит на продукцію окремої фірми, обсяг про­дажу якої ніяк не впливає на зміну ринкової ціну. Графіч­но попит такої фірми зображається у вигляді горизонталь­ної лінії, він досконало еластичний за ринковою ціною.

Рівновага в довгостроковому періоді

11. Ринок в умовах монополістичної конкуренції

Монополістична конкуренція здійснюється тоді, коли відносно велика кількість фірм конкурують між собою за продаж диференційованого товару на ринку, де можлива поява нових продавців.

Монополістична конкуренція - це такий тип ринко­вої структури:

На ринку діє багато продавців і покупців, частка ко­жного з них в обсягах ринкових продажів не є значною. Продукція різних виробників неоднорідна. На ринку є умови для вільного виходу і входу. Виробники не взаємодіють між собою. Існує повна інформація щодо ринку цін, обсягів, по­питу покупців. Обмежена можливість впливу на ціну. Продавці при встановленні цін на свої товари, або при визначені обсягів продажу не враховують реакцію сво­їх конкурентів.

Стан короткострокової рівноваги

Прибуток фірми в довгостроковому періоді

12. Монопольний ринок

Монополія - це структура ринку, коли на ньому діє ли­ше один продавець та багато покупців, входженню на ри­нок перешкоджають високі бар'єри. Чиста монополія виникає там, де відсутні реальні альте­рнативи, випущений продукт - рідкісний. Монополіст має владу над продуктом, контролює ціну і може впливати на неї, змінюючи якість товару. На мо­нополістичному ринку Р > MR. Бар’єри для вступу конкурентів в монополізовану галузь: економія від масштабу в-ва, фінанс. перепони, правові бар’єри, монопольне володіння джерелами сировини, нечесна конкуренція.

Поряд з монополією зі сторони виробників зустрічається монополія зі сторони покупця - монопсонія.