Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Держ. іспитю.Мікроекон.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
135.68 Кб
Скачать

3. Ординалістська теорія поведінки споживача. Криві байдужості

Ординалістський – передбачає можливість оцінювати тільки те, якому набору благ віддається перевага, а не кількісну різницю в корисності. Порядковий (ординалістський) підхід базується на наступних аксіомах.

Споживач здатен впорядкувати всі важливі набори то­варів за допомогою відносин переваг (>) і байдужості (~).

1. Аксіома транзитивності. Якщо А > В > С, чи А ~ В > С, чи А > В ~ С, то А > С.

2. Аксіома ненасиченості. Якщо набір А має не меншу кількість кожного товару, а одного з них більшу ніж набір В, то А > В. Таким чином передбачається, що збільшення споживання будь-якого товару, при фіксованих обсягах споживання інших товарів, покращує матеріальний стан споживача.

3. Аксіома незалежності споживача. Задоволення потреб споживача залежить тільки від кі­лькості спожитих ним благ і не залежить від кількості благ, що споживаються іншими.

За порядковою теорією корисності споживачу необхідно зробити вибір між двома наборами споживчих благ.

Крива байдужості – лінія рівної корисності. Якщо, припустимо, що благо X - пепсі кола, а благо у -гамбургер, споживачу байдуже, чи з'їсти 3 гамбургера, за­пивши пляшкою пепсі-коли (точка Ri'), чи з'їсти 1 гамбур­гер, запивши його 3 пляшками пепсі-коли (точка &). Кри­ва байдужості зображуватиме всю множину комбінацій пепсі-коли і гамбургерів, що мають однакову, з погляду споживача, корисність. Чим правіше і вище дозхашована крива байдужості, тим більше задоволення приносять їй надані комбінації двох благ.

4. Моделювання поведінки споживача на ринку товарів. Ефекти заміщення, доходу

Індивід, як і суспільство вцілому, живе у світі обмеже­них можливостей.

Корисність - це задоволення, яке споживач отримує від споживання товарів чи послуг або від будь-якої діяль­ності.

Якщо ввести в модель споживчого вибору положення про вибір між даним товаром та всіма ін. товарами, то це передусім позначиться на уявленні про стр-ру в-т бюджету.

Лінія розширеного бюджетного обмеження. З одного боку – к-сть товару Х яку може придбати споживач виходячи з його доходу, а з іншого – в-ти в грошовій формі на придбання всіх ін. товарів.

Крива байдужості - це крива, кожна точка якої хара­ктеризує вибір споживача у вигляді певного набору товарів чи послуг. Крива байдужості має від'ємний нахил. Споживач не розрізняє набори товарів X і Y наскільки вони є корисними для нього, які знаходяться на кривій U.

Сукупність всіх кривих байдужості утворює карту кри­вих байдужості.

Рівновага споживача відповідає такій комбінації при­дбання товарів, яка максимізує корисність при заданому бюджетному обмеженні, а максимальна корисність, яка доступна при заданому бюджеті, досягається тоді, коли споживається комбінація товарів, що відповідає точці, де бюджетна лінія дотикається до найвіддаленішої від почат­ку координат кривої байдужості.

Ефект заміщення це тільки ті зміни у споживанні то­вару, які є результатом змін цін цього товару відносно цінна інші товари. Цей ефект спрацьовує однаково і щодо но­рмальних і щодо неякісних товарів.

Ефект доходу - це тільки ті зміни у споживанні, що спричинені зміною реального доходу споживача під впли­вом руху цін. Зростання доходу суперечливо впливає на споживання нормальних та неякісних товарів і якщо із збі­льшення доходу споживання нормальних товарів зростає, то споживання неякісних зменшується.