Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ONDR_NEW_all2.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
17.92 Mб
Скачать

2.1.7 Оцінка дисперсій

Припустимо, що вплив фактора x на вихідний параметр буде відсут-ній, тобто нуль-гіпотеза про однорідність вірна. Тоді всі серії паралельних спостережень можна розглядати як випадкові вибірки з однієї і тієї самої нормальної сукупності і, отже:

1) не зміщена загальна оцінка дисперсій відновлення 2 за всіма u·m спостереженнями визначається з виразу

(2.12)

з кількістю ступенів свободи

2) вибіркова дисперсія розсіювання "в середині серій", або залиш-кова оцінка дисперсії відновлення 2 знаходиться як середнє з вибіркових дисперсій за кожною серією окремо

(2.13)

з кількістю ступенів свободи

3) вибіркова дисперсія розсіювання між середніми серій є незміщеною оцінкою дисперсії , а нормально розподілені (незалежні одна від іншої) середні серій:

(2.14)

з кількістю ступенів свободи

Звідси легко отримуємо третю оцінку дисперсії відновлення, вибіркову дисперсію розсіювання "між серіями":

(2.15)

з кількістю ступенів свободи

Кількість ступенів свободи перевіряється зі співвідношення

4) В результаті більш глибокого аналізу можна довести, що S0 і Sx незалежні один від одного. Зі сказаного видно, що через відсутність впливу фактора x вибіркові оцінки s2, і sx однорідні, оскільки є оцінками однієї і тієї самої генеральної дисперсії 2.

Припустимо тепер, що вплив фактора x на вихідний параметр істотний, тобто нуль-гіпотеза про однорідність вірна. Тоді серії паралельних спостережень можна розглядати як випадкові вибірки u незалежних нормально розподілених випадкових величин з однією і тією ж дисперсією 2 та різними центрами розподілу . Отже:

1) вибіркова дисперсія s2 характеризує вплив як фактора випадковості, так і фактора x, тобто

; (2.16)

2) оскільки сума S0 не змінюється при заміні на то вибіркова дисперсія також не змінюється і так само є не зміщеною оцінкою для 2, тобто

; (2.17)

3) оскільки сума Sx враховує не тільки випадкові, але й систематичні розходження між середніми серій і збільшується за рахунок впливу фактора x, то дисперсія при цьому також збільшується і перестає бути оцінкою тільки для , тобто

Тому легко отримуємо

(2.18)

4) незалежність S0 і Sx один від іншого зберігається.

Таким чином, для дисперсії фактора x тепер можна дати дві наближені оцінки

(2.19)

(2.20)

Перша оцінка менш точна через похибки величин s2 і . Точність другої вище, оскільки дисперсії, які входять в неї, поділені на m.

Виходячи з другого припущення зрозуміло, що за умови впливу фактора x вибіркові оцінки s2, , sx неоднорідні. Отже, зіставляючи ці вибіркові дисперсії, можна прийняти рішення про справедливість першого або другого припущення щодо значимості впливу фактора x (з дисперсією ) на вихідний параметр. З огляду на точність виразів (2.19), (2.20), для оцінки будемо порівнювати дисперсії і .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]