Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ONDR_NEW_all2.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
17.92 Mб
Скачать

2.1.2 Постановка задачі в загальному вигляді

Дано:

а) вихідний параметр y може залежати (з фізичних міркувань) від n незалежних факторів x1, x2, ..., xi, ..., xn, що не мають кількісного опису, і їхніх парних взаємодій (використовуємо єдине позначення для змінних керованих x, некерованих z, неконтрольованих w);

б) кожен фактор x може варіюватися на u1 рівнях;

в) повний факторний експеримент складається з N = u1 u2 ... ui ... un серій незалежних спостережень по числу всіх можливих сполучень (які не повторюються) рівнів n факторів;

г) будь-яка j-а серія містить mj спостережень yj1, yj2, ..., yjl, ..., yjmj дослідів, які дублюються.

Потрібно: визначити, наскільки суттєвим на фоні випадкових похи-бок є вплив того чи іншого фактора xi або комбінації (взаємодії) таких фак-торів на вихідний параметр y, провести порівняння з іншими факторами і виділити найбільш важливі.

      1. Припущення, на яких базується дисперсійний аналіз

Припущення 1. Величина у - нормально розподілена випадкова величина з центром розподілу і з дисперсією.

Це вимоги стаціонарності зміни випадкової величини у. Таким чином, фактори визначають усереднену величину у, залишаючи простір для випадкових помилок спостережень, які підпорядковуються нормальному за­кону.

Припущення 2. Дисперсія одиничного спостереження , обумов-лена випадковими помилками, постійна в усіх дослідженнях і не залежить від , тобто дисперсії будуть дорівнювати одна одній при j = 1,2,…,N, а їх вибіркові оцінки будуть однорідні - це умова відтворення дослідів.

Кожне із цих припущень необхідно перевіряти за результатами дослідницького експерименту.

З даних задачі та зазначених припущень зрозуміло, що чим більший вплив деякого фактора х на вихідний параметр у , тим більше розходження між со­бою середніх арифметичних серій паралельних спостережень, проведених при різних сполученнях рівнів варіювання досліджуваних факторів. Статистичний аналог такого розходження вказує на суттєвий вплив факторів.

При двох серіях спостережень порівняння середніх і перевірка нуль-гіпотези здійснюються за допомогою t-критерію методом Стьюдента. В сформульованій задачі вимагається одночасно довільно порівняти велику кількість середніх і на основі цього зробити висновок про значимість впливу того чи іншого фактора.

2.1.4 Ідея дисперсійного аналізу

Щоб мати можливість оцінити вплив кожного фактора на вихідний параметр і порівняти вплив різних факторів, визначимо деякий показник цього впливу.

Нехай за відсутності помилок досліду при варіюванні факто-ра х на різних рівнях отримані фактичні значення вихідного параметра у. Тоді показник впливу фактора х приймаємо величину, яку називають, по аналогії зі звичайною, дисперсією фактора х, тобто

(2.1)

де .

При цьому треба мати на увазі, що числа уі не є випадковими і тому дисперсія не пов’язана ні з якою випадковою величиною, так як ми припускаємо, що .

Вивчати вплив факторів за величинами їх дисперсій зручно, оскільки це простіша міра розсіювання і, до того ж, аналогічна мірі впливу фактора випадкових причин, тобто аналогічна дисперсії одиничного спостереження (відтворення) . Завдяки цьому є можливість порівнювати вплив будь-якого досліджуваного і випадкового факторів. Таке дослідження факторів за їх дисперсіями називається дисперсійним аналізом. Цей аналіз був вве-дений в 20-х роках нашого сторіччя Р.А.Фішером і розвинений Йєйтсом.

Розглянемо ідею дисперсійного аналізу на прикладі вивчення впли-ву одного фактора на фоні випадкових похибок, коли дисперсія відтво-рення відома. При варіюванні фактора х на u рівнях в результаті спо-стережень отримаємо значення , розсіювання яких можна характеризувати вибірковою дисперсією:

(2.2)

з числом мір свободи .

Якщо різниця між s2 і σ2 незначна, то з цього випливає, що розкид спостережень, який зумовлений цією різницею, пов’язаний лише з випад-ковими причинами. Тому вплив фактора х незначний, якщо різниця між s2 і σ2 значна, підвищений розкид спостережень викликаний не лише випад-ковими причинами. Цей розкид спостережень також викликаний впливом фактора х, який тепер необхідно визнати суттєвим.

Оскільки в останньому випадку додаються впливи двох незалежних факторів - випадкових причин (з дисперсією 2) і фактора х (з дисперсією х2), що призводить до загального розсіювання спостережень, то загальна дисперсія буде сумою двох вище вказаних , а її оцінка буде

. (2.3)

Тому дисперсія фактора визначається за виразом

(2.4)

У загальному випадку, коли дисперсія відтворення 2 невідома, схе-ма дисперсійного аналізу повинна дозволити знайти її оцінку поряд з оцін-ками дисперсій досліджуваних факторів. З цією метою планується прове-дення серій дублюючих дослідів але кожного з усіх можливих сполучень рівнів досліджуваних факторів.

Таким чином, основна ідея дисперсійного аналізу полягає в розкла-денні загальної дисперсії s2 на складові, які залежать від випадкових причин, від кожного з розглянутих факторів і від їх взаємодії , а також в оцінці статистичної значимості дисперсій останніх з урахуванням похибки відтворення досліду.

Розглянемо лише найпростіші способи застосування дисперсійного аналізу, техніка проведення якого доволі різноманітна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]