Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Холод О.М. Комунікаційні технології - навч. пос....doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
982.53 Кб
Скачать
  1. Основні принципи й закономірності побудування іміджу

Для того, щоб розпочати побудову ефективного іміджу, необхідно спершу зібрати максимум інформації про об'єкт просування.

Для цього здійснимо адаптацію та розробку ще двох матриць. “Комунікативно-технологічна маркетингово-інформаційна бізнес-матриця “5 Pi-s”, яка передбачає:

  1. максимальний збір даних про об'єкт іміджування;

  2. бюджет, ціну і цінову політику;

  3. логістику, реалізацію, сервіс;

  4. промоції (реклама, паблік рилейшнз, ЗМІ, брендинг тощо);

  5. споживачів (типи, мотивація).

Усе згадане забезпечує інформаційну базу для об'єктів іміджування, побудови необхідного образу.

"Комунікативно-технологічна інтегрована імідж-матриця "5 Сі-s"" передбачає збирання емоційно-змістовної інформації (значущість, цінність, комфортність, комунікація, зиск) про об'єкт іміджування, але вже насамперед із позицій споживача/аудиторії.

Імідж – це реальність уявного світу, в якій є щось метафоричне, знакове, символічне. Це образ людини, яка обов`язково повинна викликати симпатію та довіру, комфортність незалежно від її справжніх особистих рис, хоча ступінь їх близькості може бути різним. Необхідно окреслити найважливіші характеристики іміджу. Зокрема імідж обов'язково повинен бути прагматичним, тобто створюватися із визначеними цілями, а також реалістичним, актуальним, змістовним, тобто містити риси, що сприймаються однозначно, як належні до реального світу. Як психічний образ імідж – явище нестійке, тому його постійно необхідно зміцнювати, мовби нагадуючи. Імідж варіабельний: він не повинен бути "жорстким", його характеристики мають підлаштовуватися під конкретні бажання аудиторії. Важливою вимогою-характеристикою є його цілісність, цінність, тобто внутрішня злагода. Також імідж повинен бути пасивним, оскільки він певною мірою відповідає дійсності; та той, хто створює його, швидше прагне уподібнитися йому, ніж робити його своєю подобою. Не менш важливо, щоб імідж був яскравим і конкретним, комунікабальним: він краще спрацьовує, якщо апелює до почуттів; швидко сприймається, коли зосереджується на певних рисах і яскраво висвітлює одну або кілька характерних ознак.

Імідж повинен задовольняти соціальні очікування великих груп, тоді він буде стійким та привабливим.

Отже, у лідері населення прагне бачити ті характеристики, які воно саме вважає визначальними. Звідси – і важливість соціологічних опитувань, які допомагають виокремити центральні для образу лідера характеристики. Лідер для людей є провідником у майбутнє, його й обирають заради тих чи інших позитивних зрушень. Тому політика експлуатує активно саме поле майбутнього. Формування позитивного іміджу політика надзвичайно важливе, оскільки політичний імідж та процес його формування мають тривалий термін впровадження.

Імідж є своєрідною проміжною ланкою між Об'єктом (Людиною) і Споживачами (Аудиторією), яка знайома, приміром, не з реальним політиком, а з його образом. Як правило, імідж Людини (політика) формується з реальних характеристик. Тому при створенні іміджу необхідно орієнтуватися на особистісні риси кандидата, оскільки "відірваний" імідж важко (а то й неможливо) "наклеїти" на кандидата, якщо він йому суперечить.