Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Холод О.М. Комунікаційні технології - навч. пос....doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
982.53 Кб
Скачать

Громадськість

ПР

Влада ЗМІ

Фахівці ПР однаково, на наш погляд, направляють свої зусилля на взаємодію з громадськістю, з владними структурами і в самому бізнесі на те, щоб на базі чесної і правдивої інформації розвивалися взаємовигідні стосунки між фірмами.

2. Навіщо і кому потрібні pr?

В умовах нинішнього українського так званого ринку, коли в суспільстві немає ясної підтримки економічному розвитку на базі капіталістичного ладу, без обговорення проблеми варто ратувати за послуги ПР.

Так, в журналістиці просто необхідні фахівці, які б "наводили мости" з представниками громадськості, - з народом у його активних обличчях, із владними структурами - зокрема тими, чиїми підписами й підказками ухвалюються глобальні рішення. Газета, яка тільки що зареєструвала себе, виходить силами декількох чоловік. Наклад малий. Для множення тиражу, а отже, й прибутку працівникам газети, необхідно щось зробити для того, щоб газету купували. Питаннями, пов'язаними з підвищенням купівельної спроможності, повинен займатися фахівець паблік рилейшнз. На жаль, в Україні таких фахівців вельми недостатньо.

Якщо в промисловій сфері справи фірми, що виробляє верстати, йтимуть погано, варто говорити про те, що у фірмі немає відділу, який би займався "оголошенням" інформації про те, яка ця фірма хороша і який гарний у неї товар. Більш того, навряд чи в такій збитковій фірмі хтось відстежує думку громадськості: чи потрібний товар фірми на ринку в даному місті або регіоні? При цьому уявимо, що мер міста за чиєю-небудь підказкою підписав документ, що обмежує купівельну спроможність товару обговорюваної нами фірми. До всього слід врахувати, що керівник фірми не піклується про престиж свого підприємства й дозволяє собі з'являтися перед журналістами в піжамі: із розстібнутим коміром сорочки на офіційних перемовинах з іншою фірмою з Ізраїлю.

Не варто, на наш погляд, далі перераховувати того, чого не зробив і не врахував керівник горе-фірми, про яку вище йшла мова. Для регулювання таких, на перший погляд, дрібниць і потрібний фахівець ПР.

Для проведення політичної передвиборної кампанії, для становлення колективу фірми й регулювання внутрішніх конфліктів, для встановлення зовнішніх зв'язків із фірмами Заходу і Сходу, для входження у владні структури і для подолання й профілактики кризових ситуацій слід мати в своїй фірмі або відділ ПР, або людину, яка знає про ПР.

3. Історична довідка: pr в Росії і в Україні

У Росії і в Україні процеси, пов'язані з впровадженням ПР-послуг були неоднакові. Так, в Росії вперше з'являється фірма "Іміджленд" (керівник Вероника Моїсєєва), фахівці якої обіцяють ряд таких послуг ще в 1993 році:

- дослідження думок споживачів,

- розробка концепції розвитку фірми,

- створення іміджу як товарів, так і працівників фірми;

- поліпшення збуту товару, що випускається фірмою, або послуг;

- готувати виступи на телебаченні й на радіо,

- проведення виставок і презентацій, що дозволяють поліпшити імідж фірми;

- здійснення професійного підбору кадрів,

- підготовка сценаріїв рекламної кампанії,

- і багато чого іншого.

Ще одна фірма, яка розповсюдила в 1993 році в м. Москві інформацію про подібні послуги. Це фірма "Alter Ego" (керівник - Станіслав Недошвін).

Цікаво, що не тільки спеціалізовані фірми починають у Росії надавати послуги ПР, але і відділи редакцій газет і журналів займаються цим же. Так, редакція газети "Вісті" пропонує в 1996 році "розробку стратегії і тактики рекламних кампаній" («Вісті» - 28.08.96).

Відома діяльність і фірми "Медіа-міст" (керівник Вячеслав Костіков). Холдинг "Медіа-міст" надавав допомогу на російському ринку по створенню ПР-підрозділів у фірмах, банках, біржах Росії.

У 1994 році в Москві проходить перша акція Російської Асоціації по зв'язках із громадськістю (кер. професор МДІМО Борисов М.А. Скорочено Асоціація називається РАЗГ (рос. - РАСО). Цікаво відзначити, що віце-президентами РАСО вибрані В. Моїсеєва и В. Недошвін - керівники названих вище ПР-фірм. РАСО видає свій журнал - "Інформаційний бюлетень РАСО". За даними В.А. Мойсеєва - автора книги про ПР (1999), у Москві зараз працюють більше 30 агенцій, які надають послуги ПР. Реально підрахувати скільки відділів ПР функціонує в Москві неможливо.

Можна сміливо говорити, як вважає В.А. Мойсеєв, що ринок ПР-послуг у Росії вже склався, чого не можна сказати повною мірою про Київ та Україну.

Перша Розділ про ПР була прочитана в Києві В.А. Моїсеєвим 8 квітня 1992 року. Трохи пізніше - в 1992-1993 і 1993-1994 рр. згаданий фахівець читав лекції з ПР в Українському комерційному коледжі.

У 1993 році створено підприємство "Інга-К", яке пропонує послуги ПР. А в 1993 році в жовтні вже проходить перший семінар "Культура бізнесу і паблік рилейшнз".

У Керчі в тому ж 1993 році проводиться семінар "Бізнес паблік рилейшнз". ПР-послуги запропонували в той час: Міжнародний гуманітарний центр "Розрада" (Київ), Одеська телестудія "Браво". За даними каталогу виставки "Світ реклами" в Україні в 1996 році вже діють 45 організацій з ПР-послуг.

Не всі бізнесмени тоді - в 1996 році - й навіть сьогодні знають про те, що ж власне є ПР. Не все гарно в сфері розвитку ПР-послуг. Так, Н. Іщенко в газеті "Київські відомості" від 13.05.98. опублікував статтю з помітним негативним заголовком "Паблік рилейшнз в Україні поки буває тільки чорним". На думку працівників різних київських фірм послуги ПР надають деякі фірми, але посилення такої тенденції фіксується в більшій частині під час політичних передвиборних кампаній. Хочеться відзначити, услід за В.А. Моїсеєвим, що не все втрачено для України в цьому напрямі вже тому, що з'являються і такі заголовки, як "PR крокує попереду".