Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Холод О.М. Комунікаційні технології - навч. пос....doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
982.53 Кб
Скачать

4. Відмінність pr від журналістики, рекламної діяльності і сфери інформаційних послуг

Слід відрізняти ПР від журналістики, рекламної діяльності та сфери інформаційних послуг.

Від журналістики ПР відрізняються такими видами діяльності:

  • ПР не залучає подібно до преси широкі маси населення в обговорення яких-небудь проблем, а робить це камерно;

  • преса формує обличчя цивільного суспільства, ПР формує обличчя фірми, підприємства;

  • преса впливає на процеси демократизації в суспільстві, ПР не впливає;

  • преса розширює гласність, ПР не займається розголосом конфедиційних фактів;

  • преса - частина суспільства, ПР частина кампанії по налагодженню зв'язків із цим суспільством;

  • преса здатна дати споживачеві тільки частину інформації "порціями", ПР може дати інформацію блоками "порцій";

  • мас-медіа підпорядковані яким-небудь ідеологічним установкам (редактора, членів редакції, засновника), ПР підкоряється тільки замовникові;

  • преса може публікувати короткі, або звітні матеріали про події, ПР готує ретельно і підбирає інформацію;

  • у сучасних газетах і журналах немає системності у висвітленні подій і їх коментарях, у ПР системність - це головна ознака діяльності;

  • незацікавленість преси в довгостроковій співпраці з джерелами інформації, бросовість і разовість в отриманні інформації; ПР - довгострокові, сплановані й контрольовані;

  • преса нав'язує свою думку суспільству, ПР визнає тільки добровільне ухвалення достовірної інформації про діяльність замовника (фірми).

5. Основні принципи діяльності пр

Серед робіт, присвячених ПР виділяються декілька тих, на сторінках яких наданий теоретичний аналіз принципів паблік рилейшнз. Так, московські автори, а за ними і В. А. Мойсеєв - київський автор - пропонує основними принципами ПР вважати наступні чотири:

1) принцип демократії,

2) принцип альтернативизму,

3) принцип цивільної згоди,

4) принцип технологічності.

Принцип демократії припускає відносну свободу й самостійність на принципах самоврядування підприємствами та фірмами. Така самостійність фірм можлива тільки при демократичному устрої суспільства.

Принцип альтернативизму - це ті правила суспільної "гри", які дозволяють зважати суб'єктам діяльності на специфіку обставин і конкретної ситуації, що спонукає самі суб'єкти до активізації їх пошукової діяльності на благо підприємства. Іншими словами, наслідування принципу альтернативизму керівник або лідер припускає, що його оточення не прагнутиме показати свою відданість будь-якими способами і в будь-яких формах. Відсутність підлесливих вихвалянь на адресу керівника гарантує успішне й мобільне перетворення могутньої системи на пристосовану до будь-яких - навіть кризових - ситуацій структуру підприємства.

Принцип цивільної згоди диктує створення таких умов і проходження таким правилам у діяльності ПР, при яких неможливий прояв і фіксація агресивності з боку як самих фахівців ПР, так і рекламної діяльності, яка складає частину ПР. Усі заходи, що плануються в ПР, повинні здійснюватися і відбуватися при внутрішній і зовнішній згоді сторін. Проходження принципу цивільної згоди ПР забезпечує фірмі (підприємству) стабільне співіснування на ринку товарів і послуг.

Принцип технологічності припускає історично прогресивний рух вперед і акумуляцію всіх найефективніших методів, способів і форм роботи з громадськістю. Розвиток системи послуг ПР приводить до того, що самі форми роботи в ПР "диктують" зміну структури і змісту методів ПР. Тому за основне завдання принципу технологічності слід вважати прагматизування своєї діяльності й постійне застосування визначених - нових й удосконалених - форм і прийомів роботи по зміцненню іміджу фірми (підприємства).