Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2Титулка зміст звич 27.04.10р..doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
323.58 Кб
Скачать

3.1.4 Контрольні запитання

1. Значення ремонту автомобілів.

2. Історія розвитку авторемонтного виробництва.

3. Значення авторемонтного виробництва.

4. Яка система технічного обслуговування і ремонту автомобілів запроваджена на Україні.

5. Класифікація ремонтних виробництв.

6. Види спеціалізації ремонтних виробництв.

7. Що розуміють під виробничим процесом капітального і поточного ремонту автомобілів?

8. Які перспективи розвитку технології поточного і капітального ремонтного виробництва?

9. Захист навколишнього середовища при ремонті автомобілів.

10. Перспективи розвитку авторемонтного виробництва.

3.2 Загальні положення з ремонту атз

3.2.1 Зміст розділу

Чинники (показники), які визначають потребу АТЗ у ремонті. Методи і види ремонту АТЗ. Зміна технічного стану АТЗ у процесі експлуатації.

3.2.2 Рекомендовані джерела: [1, с. 6-52; 2, с. 92-141; 3, с. 99-103]

3.2.3 Методичні вказівки

Потреба в технічному обслуговуванні і ремонті виникла разом з появою автомобіля. Під час експлуатації автомобілів і дорожніх машин їхні технічні характеристики постійно змінюються, що проявляється у зниженні динамічних якостей, витраті пального та мастил, погіршення пуску двигунів, появі стуків та шумів.

У темі необхідно пропрацювати питання впливу на АТЗ під час експлуатації умов тертя, навантаження і міцності деталей, вібрації.

Метод промислового ремонту полягає в тому, що підлягаючі відновленню агрегати і автомобілі повністю розбирають і розкомплектовані деталі (без врахування їх приналежності до автомобілів або агрегатів, з яких вони були взяті) після детального контролю і відновлення направляють на складання. Капітальний ремонт промисловим методом потребує добре організованого авторемонтного виробництва, при якому можна отримати економічну ефективність відновлення за рахунок реалізації остаточної довговічності деталей.

3.2.4 Контрольні запитання

1. Коли виникла потреба в ремонті АТЗ?

2. У чому проявляється зміна характеристик автомобіля?

3. Які шкідливі процеси спричиняють несправності машин?

4. Які методи промислового ремонту Ви знаєте?

5. Що розуміють під капітальним ремонтом автомобіля?

6. Які чинники визначають потребу в ремонті АТЗ?

3.3 Основи технології капітального ремонту АТЗ

3.3.1 Зміст розділу

Технологічний поділ автомобіля (види виробів). Виробни­чий і технологічний процеси. Типи виробництв та їх особливості, структура технологічного процесу капітального ремонту АТЗ.

3.3.2 Рекомендовані джерела: [1, с. 52-61; 2, с. 10-13, 86-91; 3, с. 7-12]

3.3.3 Методичні вказівки

Виробом називають предмет або сукупність предметів виробництва, що виготовляються на підприємстві. Залежно від наявності і складності складових елементів вироби поділяють на неспецифіковані (деталі) і специфіковані (складальні одиниці, комплекси, комплекти).

Виробничий процес – сукупність усіх дій робітників та знарядь виробництва, необхідних на даному підприємстві для виготовлення чи ремонту виробів. Технологічний процес являє собою частину виробничого процесу, яка безпосередньо пов’язана із зміною розмірів, форми, зовнішнього вигляду і внутрішніх властивостей предмета праці.

Організація виробництва і характер технологічного процесу змінюються залежно від кількості виготовлюваних деталей на підприємстві, машин та їхньої трудомісткості. В машинобудуванні розрізняють три типи виробництв: одиничне, серійне і масове. Одиничне виробництво характеризується: виготовленням невеликої кількості виробів різноманітних по конструкції, застосуванням універсального обладнання, високою кваліфікацією робітників і більш високою собівартістю продукції по зрівнянню з іншими типами виробництв. У серійному виробництві виготовлення деталей виконується партіями, виробів – серіями, що повторюються через визначені проміжки часу. Масовим виробництвом називається виробництво, при якому виготовлення однотипних деталей і виробів виконується безперервно і у великій кількості протягом довгого проміжку часу – декількох років.

3.3.4 Контрольні запитання

1. Що розуміють під виробом?

2. Що таке специфіковані та неспецифіковані вироби?

3. Що розуміють під технологічним процесом?

4. Що розуміють під виробничим процесом?

5. Які типи виробництв виділяють у машинобудуванні?

6. Що розуміють під одиничним, серійним та масовим виробництвом?

3.4 Основи організації капітального ремонту АТЗ

3.4.1 Зміст розділу

Загальні принципи організації капітального ремонту АТЗ. Типи ремонтних підприємств та їх спеціалізація, структура і характеристика. Основи органі­зації робочих місць. Організація технічного контролю на підприємстві.

3.4.2 Рекомендовані джерела: [1, с. 61-81; 2, с. 460-463; 3, с. 106-114]

3.4.3 Методичні вказівки

Під час експлуатації машини зазнають різних зовнішніх впливів, у результаті чого їхня надійність знижується у зв’язку з виникненням несправностей. Ремонт машин – це комплекс робіт для усунення несправностей (або окремих елементів) з метою відновлення їхньої роботоздатності. Ремонт машин поділяють на поточний і капітальний. Поточним називається вид ремонту, при якому частково розбирають машину, встановлюють і усувають несправності в агрегатах та вузлах і заміняють деякі агрегати, вузли та деталі (крім базових) новими або заздалегідь відремонтованими. Капітальним називається вид ремонту, при якому забезпечується справність і повний або близький до повного ресурс машини відновленням і заміною складальних одиниць (вузлів, агрегатів) та деталей, включаючи важелі.

Спеціалізація виробництва в загальному вигляді передбачає організацію підприємства по виготовленню певного виду виробів, окремих їх частин (деталей) або виконання певних технологічних процесів. Відповідно до цього розрізняють такі види спеціалізації: предметну, подетальну і технологічну або стадійну.

Для підприємств, які здійснюють капітальний ремонт повнокомплектних машин, рекомендується така структура основного і допоміжного виробництва: 1) основне господарство; 2) допоміжне виробництво; 3) обслуговуюче господарство; 4) заводська лабораторія.

Робоче місце – первинна і основна ланка виробництва. Правильна організація робочого місця передбачає чітке визначення обсягу і характеру виконуваних на ньому робіт, необхідне оснащення, раціональне планування, систематичне обслуговування, сприятливі і безпечні умови праці.

Якість відремонтованих дорожніх машин оцінюють за їх відповідністю до вимог діючих технічних умов. Відхилення від цих вимог найчастіше виявляється у процесі експлуатації і виражається відмовами вузлів та агрегатів. Більшість випадків невідповідності виконуваних ремонтних робіт вимогам технічних умов має виявити наперед технічний контроль – невід’ємна частина технологічного процесу ремонту.

3.4.4 Контрольні запитання

1. Що розуміють під ремонтом машин?

2. Що таке поточний та капітальний вид ремонту?

3. Класифікація організаційних методів ремонту машин.

4. Які розрізняють види спеціалізації виробництва?

5. Яка структура основного і допоміжного виробництва підприємств?

6. Що розуміють під організацією робочих місць?

7. Яка структура організації технічного контролю?

3.5 Приймання АТЗ у капітальний ремонт

3.5.1 Зміст розділу

Порядок приймання і випуску АТЗ з капітального ремонту. Документа­ція на приймання АТЗ в ремонт. Комплектність АТЗ. Вхідний контроль ремонтного фонду. Ре­монтопридатність.

3.5.2 Рекомендовані джерела: [1, с. 216-231; 3, с. 115-116]

3.5.3 Методичні вказівки

Автомобілі та їх складові частини приймає в капітальний ремонт представник авторемонтного підприємства. Автомобілі та їх складові частини, які здають у капітальний ремонт, мають бути комплектними. Встановлено першу і другу комплектності автомобілів та їх складових частин, які здають у капітальний ремонт і одержують з нього. У капітальний ремонт приймають при наявності: 1) наряду на ремонт, паспорта встановленої форми і технічного паспорта автомобіля; 2) наряду на ремонт, довідки про стан складових частин і паспорта встановленої форми.

Приймання, зберігання і видача у виробництво ремонтного фонду організовують зі складу ремонтного фонду, який складається з майданчиків для приймання і зберігання ремонтного фонду, майданчика для автомобілів, прийнятих на зберігання, майданчика для зберігання списаних автомобілів.

Вихідний контроль – це перевірка ремонтного фонду запасних частин, напівфабрикатів, матеріалів та іншої продукції, що надходить на підприємство. Значення такого контролю велике, оскільки від його результатів залежить якість відремонтованих виробів.

Необхідно звернути увагу на показники ремонтопридатності, вимоги до показників ремонтопридатності складальних одиниць та оцінку ремонтопридатності одиничними показниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]