Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2Титулка зміст звич 27.04.10р..doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
323.58 Кб
Скачать

3.18.3 Методичні вказівки

Суть способу зварювання в захисних газах полягає в тому, що електрична дуга горить в середовищі газу, який запобігає шкідливій дії кисню й азоту навколишнього повітря на метал шва. Залежно від застосування газу зварювання в захисних газах поділяють на зварювання в активних та інертних газах. Під час зварювання в захисних активних газах відбувається інтенсивна взаємодія газів з розплавленим металом.

Ремонтне наплавлювання під флюсом мало відрізняється від зварювання. Так само, як і під час зварювання, дуга в цьому випадку горить між електродом і наплавлювальною деталлю під захистом розплавленого шлаку або флюсу.

Вібродугове наплавлювання застосовують для ремонтного наплавлювання циліндричних деталей відносно малих розмірів. Суть способу полягає в тому, що між деталлю і присадним електродом, який вібрує з частотою 50 і більше коливань за секунду, періодично збуджується дуга.

Лазерне наплавлювання полягає в нанесенні покриття на спрацьовану поверхню деталі за допомогою лазера. Завдяки локальному фокусуванню лазерного випромінювання можна наносити присадний матеріал у вигляді порошкової суміші на поверхню деталі із збереженням вихідної структури деталі.

Суть процесу відновлення деталей електроконтактним нагріванням полягає в тому, що за допомогою такого нагрівання на поверхню відновлюваної деталі наносять присадний матеріал у вигляді стрічки, дроту чи порошкової суміші.

3.18.4 Контрольні запитання

1. У чому полягає суть зварювання в захисних газах?

2. У чому полягає суть наплавлювання під шаром флюсу?

3. У чому полягає суть процесу вібродугового наплавлювання?

4. У чому полягає суть процесу лазерного наплавлювання?

5. У чому полягає суть процесу відновлення деталей електроконтактним нагріванням?

3.19 Відновлення деталей гальванічними покриттями

3.19.1. Зміст розділу

Загальні положення про відновлення деталей електролітичними і хі­мічними покриттями. Технологічний процес хромування. Гладке і пористе хромування. Прогресивні види хромування. Відновлення де­талей залізненням і мідненням. Режими, матеріали і обладнання.

3.19.2 Рекомендовані джерела: [1, с. 466-477; 2, с. 269-292; 3, с. 355-389]

3.19.3 Методичні вказівки

Значення гальванічних і хімічних покриттів в ремонтному виробництві для відновлення спрацьованих деталей, а також захисно-декоративних цілях.

Слід уважно ознайомитись з процесом гальванічного осадження металу і властивостями електроосаджених покриттів. Знання цих питань дозволить зрозуміти, чому для отримання високих експлуатаційних властивостей гальванічних покриттів необхідні певні умови протікання процесу (наприклад, отримання дрібнозернистої структури покриттів можливе при наявності таких чинників, як зниження температури електроліту, підвищення густини струму та інше).

У процесі вивчення матеріалу необхідно розглянути технологічні процеси електролітичного нарощування металів, звернути увагу на послідовність операцій, а також на роль підготовчих операцій в забезпеченні необхідної міцності зчеплення покриття з поверхнею деталі.

Знайомлячись з обладнанням і оснащенням гальванічних цехів (дільниць), необхідно розглянути схеми автоматичного регулювання режимів гальванічних процесів. Автоматизація останніх дозволить підтримувати заданий режим і покращити якість покриттів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]