Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 Виготовлення ферми.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
693.52 Кб
Скачать

3 Виготовлення ферми

3.1 Виготовлення стенду для збирання та зварювання ферми

Плоскі решітчасті конструкції збирають за допомогою кондукторів чи копірів. Використовують спеціалізовані кондуктори найбільш поширених типів для складання ферм чи інвентарні кондуктори, які складаються із універсальних складальних елементів для фіксації стержнів і деталей ферм. Універсальні складальні елементи можна легко перебудувати на поверхні стелажа для ферм того чи іншого типу.

Для складання даного типу ферм застосовують кондуктор із спеціальними пневматичними і гвинтовими притискачами, фіксаторами і кишенями, які встановлюють на складальній плиті. (рис. 3.1)

а – фіксований;

6 – відкидний; в - поворотний

Рисунок 3.1 - Гвинтові притискачі

Пояса ферм, раніше зібраних із фланцями, укладають на кондуктор, закріплюють пневматичними фіксаторами і пробками через отвори в плиті (рис. 3.2). Потім розкладають з орієнтацією по кишенях розкоси і прижимають їх до поясів пневмопритискачами. Додатково гвинтовими притискачами фіксують положення поясів. Проводять прихоплення з’єднань, звільнюють притискачі і переносять ферму у кантувач для зварювання, конструкція якого передбачає можливість зварювання одночасно двох ферм (рис.3.3) Зварювання проводять в захисних газах.

1 — пневматичний притискач; 2 — кишені; 3 — гвинтовий притискач; 4 — прижими-фиксатори розкосів; 5 — фіксатори поясів

Рисунок 3.2 - Кондуктор для складання ферм

1 — опора; 2 — привод; 3 — планшайба; 4 — рама; 5 — захваты на 2 фермы

Рисунок 3.3 – Кантувач для зварювання ферм

Легкі ферми збирають по копіру або в пристроях (кондукторах; рис.3.4). Метод копіювання полягає в тому, що за розміткою виготовляють одну напівферму, яка є копіром, і закріплюють її на стелажі. По ній ведуть збирання робочої напівферми, розкладають усі деталі дзеркально і з'єднують їх між собою дуговим зварюванням прихватками довжиною 30-40 мм. Потім напівферму знімають з копіру і приєднують деталі, яких невистачає.

 

а - перша зібрана по копіру ферма, переріз якої складають одиночні кутники (вона є копіром) б - при збиранні деталі 2 кожної чергової ферми розкладають і суміщують із деталями 1 копірної ферми; в - приварювання парних кутників 3, яких не вистачає.

Рисунок 3.4- Схема збирання ферми по копіру:

При виготовленні великої кількості ферм їх поелементно збирають і зварюють у пристроях — кондукторах. На рис. 3.5 показана схема кондуктора, який змонтований на базі плити для збирання. За розміткою геометричної схеми ферми, відповідно до креслень настройки кондуктора, встановлюють і прихвачують фіксатором 1, 7 опорного вузла, опори 2, 4 кутників, фіксаторів з поясів, фіксатори 5,6 косинок.

1,7-фіксатори; 2.4-кутники; 3- Фіксатор поясів; 5,6- фіксатори косинок

Рисунок 3.5- Збирання ферми в кондукторі

Велика кількість деталей, які входять до складу ферми, ускладнюють збиральні операції, призводять до необхідності виконання багатьох дугових швів, по-різному зорієнтованих у просторі, що вимагає кантування зібраного виробу при зварюванні. Вузли ферми зварюють покритими електродами або механізованим дуговим зварюванням у середовищі СО2 суцільним або порошковим дротом. Зварювання ведуть у нижньому положенні від краю косинки до центра пересічення осей елементів ферми. Контроль якості складається з візуального огляду та вимірюванні геометричних розмірів швів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]