Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
29-34.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
35.12 Кб
Скачать

29.Динамічна незрівноваженість ротора. Поняття про Динамічне балансування ротора

Ротором називають ланку механізму (машини), яка обертається навколо нерухомої осі. Приклади роторів: колінчастий вал двигуна внутрішнього згорання, карданний вал автомобіля, зубчасте колесо з валом, ротор електродвигуна, кулачковий вал газорозподільного механізму і т. д. Якщо для ротора реакції в опорах перевищують його статичні реакції, то такий ротор вважається незрівноваженим.

Розрізняють три види неврівноваженості роторів:

  • Статична незрівноваженість ротора

  • Моментна незрівноваженість ротора

  • Динамічна незрівноваженість ротора.

У випаду динамічной незрівноваженості ротора вісь обертання не проходить через центр ротора ( і нахилена до головної центральної осі під певним кутом , тобто вісь обертання і головна вісь інерції є мимобіжними прямими.

Будь-який вид незрівноваженості ротора пов'язаний з наявністю однієї або двох нерівностей

І головний вектор сил інерції ротора і головний момент пропорційні квадрату кутової швидкості обертання ротора, а тому навіть при великих величини , при великій кутовій швидкості ω ротора будуть значними, а значить будуть значними і реакції в опорах ротора (реакції в опорах ротора практично пропорційні квадрату його кутової швидкості).

Сучасний розвиток машино- і приладобудування супроводжується невпинним зростанням частоти обертання роторів машин, тому проблема балансування роторів є надзвичайно актуальною.

Динамічне балансування ротора. При динамічному балансуванні також розрізняють динамічне балансування ротора при його проектуванні і динамічне балансування ротора після його виготовлення. Динамічна незрівноваженість ротора спричинена його конструктивною формою. Така виникає ще на стадії проектування і може бути усунена розрахунковим шляхом до моменту його виготовлення.

Ротор, як будь-яке тверде тіло, можна зобразити системою матеріальних точок масою , визначеними в просторі координатами

При рівномірному обертанні ротора з кутовою швидкістю на кожну масу діє сила інерції

, (1)

Силу інерції виражають через дисбаланс ротоа

. (2)

Вектори і співпадають за напрямком з вектором . Кожний вектор дисбалансів можна розкласти не два паралельних йому вектори і , які розміщені у довільно вибраних площинах корекції А і В. Модулі цих складових векторів дисбалансу визначаються з рівності:

; (3)

Напрям їх визначається кутом . Якщо теж саме виконати зі всіма елементарними дисбалансами , то в результаті зведемо просторову систему дисбалансів до двох плоских систем, які перетинаються на осі z. Просумуємо дисбаланси у кожній площині корекції

; = (4)

Таким чином, незрівноваженість заданого ротора можна показати двома векторами дисбалансів ротора і , які розміщені у площинах А і В. Умовою повної зрівноваженості ротора є:

Усунення незрівноваженості ротора полягає в тому, що коректуючі маси мають бути розміщені у площинах корекції А і В. Величини цих мас знаходяться з рівнянь:

= ; =, (5)

де і .

Шукані параметри коректуючи мас можна визначити, якщо розглянути разом рівняння (1)…(5), які після перетворень приймуть вид:

=

(6)

=.

Таким чином, задача зрівноваження ротора зводиться до розв’язку векторних рівнянь (6) графічним або аналітичним методом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]