Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rozdil 11 виправлений.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

§8. Модель «ламаної кривої попиту»

Мікроекономічний аналіз олігополістичних ринків дає змогу виділити щонайменше дві загальні закономірності:

  • ціни олігополістичного ринку є негнучкими. Їх називають жорсткими;

  • якщо олігополістичні ціни все-таки змінюються, то найчастіше до цінових змін вдаються усі фірми одночасно. Бізнесова поведінка олігополістів передбачає існування стимулів погодження дій або таємних угод у ціноутворенні. Поведінка олігополістів стосовно ціноутворення є багатоваріантною. Вони базуються на методах таємних угод, лідерстві в цінах, ціноутворенні за принципом «витрати плюс». Застосовується, наприклад, і такий варіант цінової політики, який ґрунтується на моделі ламаної кривої попиту на товари в осередку олігополістичного ринку.

Модель ламаної кривої попиту пояснює відносну негнучкість цін на продукцію олігополії за умови зміни величини граничних витрат. Модель запропонували незалежно один від одного у 1939 р. англійські економісти Р. Холл з К. Кітчем та американець Пол Суїзі.

Основне припущення моделі полягає в різній реакції конкурентів на підвищення і зниження ціни окремою фірмою. Якщо фірми не вдаються до неправових, таємних угод, то реакція конкурента на зміну ціни буде наступною: якщо олігополіст підвищує ціну, конкурент залишить цю дію без уваги і олігополіст стрімко втрачатиме своїх покупців (крива попиту D1, буде еластичною (рис. 11.7)).

Коли ж олігополіст буде знижувати ціну на свій товар, конкурент, наслідуючи його дії, аби не втратити частки ринку, теж знизить ціну на товар (крива D2, буде менш еластичною).

Рис. 11.7. Ламана крива попиту на продукцію фірми олігополіста

Об’єднана крива попиту має вигляд ламаної лінії, яка складається з двох відрізків ВЕ і ЕF з зламом в т. Е. При досягненні обсягів продажу QE, крива граничного доходу буде мати розрив по вертикалі АК і складатиметься з двох відрізків MR1 (при Q QE) і MR2 (при Q QE). Зміна граничних витрат в діапазоні з МС1 до МС2 не призводить ні до зміни обсягу QE, ні до зміни ціни РЕ.

Ця модель пояснює ключові особливості цінової політики фірм, що функціонують в системі олігополістичної конкуренції. Вона дозволяє зрозуміти чому будь-які зміни ціни товару фірми олігополіста в більшості випадків призводять до погіршення її економічного стану. Адже, підвищення ціни зменшить кількість споживачів товару, які обов’язково перейдуть до конкурентів. Якщо ж фірма знизить ціну, то виграш від цього зниження (за рахунок зростання обсягу попиту) буде меншим від валового доходу, оскільки цінова еластичність попиту для олігополістичних ринків є низькою (Ер < 1). Отже, фірми-олігополісти рідко використовують важіль зміни ціни на свої товари, саме тому олігополістичні ціни в більшості випадків є стабільними, негнучкими.

Проте, варто враховувати, що модель ламаної кривої попиту пояснює лише загальний принцип ціноутворення, але не дозволяє визначати першопочатковий рівень ціни. Окрім того, висновок про незацікавленість олігополістів у зміні цін не завжди узгоджується з реальністю: ціни олігополістичного ринку мають стійку тенденцію до зростання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]