Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rozdil 11 виправлений.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Тематика самостійної роботи

  1. Які ринкові структури, на Ваш погляд, найбільшою мірою притаманні сучасній розвинутій економіці та економіці України? Обґрунтуйте Вашу відповідь порівняльним аналізом ступеня концентрації виробництва у галузях економіки України і зарубіжних країн.

  2. Дайте порівняльну оцінку ефективності ринків монополістичної конкуренції, досконалої конкуренції та монополії на прикладі даних функціонування конкретних ринків України або регіону.

  3. Які міри державного регулювання варто (чи не варто) використовувати стосовно секторів олігополістичного ринку? Обґрунтуйте необхідність регулювання ринку, учасники якого перебувають у змові.

  4. Проведіть аналіз стану і перспектив розвитку регіонального ринку хлібопродуктів. Зробіть вибірку підприємств, що відносяться до даного ринку, розрахуйте показники концентрації Херфінделя-Хіршмана. Охарактеризуйте зв’язок між концентрацією виробництва, монопольною владою і поведінкою фірм, використовуючи індекс Лернера.

  5. Використовуючи статистичні дані проведіть дослідження національного ринку мінеральних добрив (цементу або горілчаних виробів). Зробіть вибірку підприємств, що відносяться до даного ринку, розрахуйте показники монопольної влади для них. Обґрунтуйте перспективи розвитку даного ринку.

Питання для самоконтролю

    1. Чи характерним для ринку монополістичної конкуренції є обмеження конкуренції? Чому «так» і чому «ні»? Коли можна говорити про перевагу конкуренції, а коли про перевагу монополії в аналізі цієї ринкової структури?

    2. Як характеризується цінова еластичність попиту на продукцію фірми-монополістичного конкурента? Як впливає цінова еластичність попиту на поведінку виробника?

    3. Обґрунтуйте бажані варіанти ціни та обсягу виробництва за умов монополістичної конкуренції. Приведіть аналітичне і графічне пояснення параметрів рівноваги монополістичного конкурента.

    4. Чому монополістичноконкурентний виробник не може протягом довгого періоду одержувати економічний прибуток?

    5. Чому у функціонуванні ринкової моделі монополістичної конкуренції значну роль відіграють чинники нецінової конкуренції?

    6. Якими ознаками характеризується олігополія, як особлива форма недосконалої конкуренції?

    7. В чому Ви вбачаєте особливості становлення ринкової рівноваги за Бертраном і Курно?

    8. На яких засадах функціонує картель? Чому картелі зазвичай є нестійкими?

    9. Опишіть модель ламаної кривої попиту. З чим пов’язана жорсткість цін на олігополістичному ринку? Приведіть графічне пояснення.

    10. Обґрунтуйте логіку бізнесової поведінки фірм-аутсайдерів за наявності на ринку домінуючої фірми?

Глосарій

  1. Монополістична конкуренція – тип ринку, на якому діє велика кількість постачальників, що реалізують неоднорідний (диференційований) продукт.

  2. Диференціація продукту – дійсні або уявні відмінності між аналогічними товарами різних підприємств.

  3. Ринок монополістичної конкуренції – ринок гетерогенного товару з великою кількістю продавців та покупців, на якому внаслідок диференціації продукції виробники володіють певною монопольною владою.

  4. Олігополія – тип ринку, для якого характерна наявність декількох великих виробників (постачальників) продукції та багатьох дрібних споживачів.

  5. Олігополістичний взаємозв’язок – залежність поведінки кожного підприємства від реакції конкурентів при визначенні ціни та обсягів виробництва і реалізації.

  6. Дуополія – ситуація на ринку, за якої пропозиція представлена лише двома виробниками (постачальниками).

  7. Змова – домовленість (явна, мовчазна або таємна) між підприємствами в галузі з метою встановлення узгоджених цін та обсягів виробництва.

  8. Рівновага Курно – ринкова ситуація, за якої в умовах дуополії кожне підприємство, яке діє самостійно, обирає такий обсяг виробництва, який очікує від нього його конкурент.

  9. Рівновага Штакельберга – ринкова ситуація, яка описує модель олігополістичної поведінки, що припускає існування неоднакової економічної сили у конкурентів, тобто «сильніше» підприємство бере на себе функції лідера на ринку.

  10. Рівновага Бертрана – ринкова ситуація, за якої в умовах дуополії підприємства конкурують між собою, знижуючи ціну товару та збільшуючи обсяг випуску.

  11. Рівновага Неша – ринкова ситуація, за якої рівновага на ринку досягається за умови існування пари стратегічних рішень, які характеризуються тим, що рішення кожного гравця є оптимальним за даного рішення іншого.

  12. Теорія ігор займається аналізом стратегічної взаємодії суб’єктів та надає інструментарій для аналізу поведінки господарюючих суб’єктів за умов конкуренції.

  13. Теорія ламаної кривої попиту – теоретична концепція олігополії, що використовується для пояснення ситуації незмінності олігополістичних цін, сутність якої у тому, що олігополіст вважає, що конкуренти будуть реагувати на будь-які його дії щодо зниження цін і не будуть зважати на їх підвищення.

  14. Цінова війна – послідовне зниження ціни з метою витіснення конкурентів з олігополістичного ринку, яке циклічно повторюється.

  15. Цінове лідерство – неофіційне встановлення ціни на продукцію, коли всі учасники ринку з боку пропозиції змінюють свої ціни відповідно до того, як себе поводить ціновий лідер.

  16. Картель – група виробників, що максимізують власні прибутки за допомогою механізму фіксації цін та обмеження обсягів виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]