Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція ВРХ скор.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
184.83 Кб
Скачать

9. Гігієна вирощування телят у індивідуальних будиночках-профілакторіях

Суть цього методу полягає у тому, що теля перші 1–3 дні утримується під коровою. Потім теля переводять в будиночок-профілакторій. Його розміри: довжина – 250 см, ширина – 120 см, висота в передній частині – 120 см, в задній – 110 см. Цей будиночок-клітка повітронепродувний, водонепроникний, встановлюють його прямо на вулиці, на твердому покритті, куди насипають тирсу завтовшки 15–20 см, поверх них солому 9–12 кг. До будиночка пристроюють вольєру з сітки (бруса, щитів) по ширині будиночка – 120 см, довжина – 180 см.

Тривалість утримання телят в цих будиночках – до 1–2 і більше місяців і рекомендується найчастіше у весняний, теплий період року, коли температура повітря на вулиці не опускається нижче – 10°С.

10. Вирощування ремонтного молодняку

Прийом тварин на комплексі проводять в приміщенні прийому телят з клінічним оглядом (обов'язковою термометрією – санітарною обробкою): волосяний покрив чистять щіткою, злегка зволоженою 1%-вим розчином хлорофосу, забруднені місця обмивають теплою водою, копита очищають від гною і обробляють 1-2%-вим розчином формаліну або 5–10%-вим розчином сульфату міді, або 0,5%-вим розчином їдкого натрію. Тварин обов'язково слід обсушити під калорифером. Тваринних хворих і підозрілих на захворювання, а також з підвищеною температурою ізолюють.

Телят, що поступили, розміщують в підготовлену (продезінфіковану) секцію – не більш 60 голів, звично по 8–10 голів в груповій клітці і утримують до 3–4-місячного віку (площа 1,2 м2 на голову). У боксі – 0,5 м2 на голову.

коли телички або бички на відгодівлю поступають з власного господарства тривалість карантину може складати 10–15 днів

Профілактична перерва після видалення попередньої групи тварин і проведення санації будівлі складає 5 днів.

У спецгоспах, що комплектуються збірним поголів'ям (з різних господарств), загальний термін карантину повинен бути 40–45 днів. Комплектування секцій карантину поголів'ям слід здійснювати протягом 1–2 днів, не більше ніж з 2–3 господарств.

У деяких господарствах доставлених теличок після відповідних обробок розміщують в індивідуальні клітки (дерево, метал і т. д.) розміром 120 × 90 × 45 см. Стінки клітки з трьох сторін суцільні, а з боку кормового отвору – з отвором для випоювання теля молочних кормів. Передня і задня стінки клітки зйомні. Звичайно клітки встановлюються рядами, між якими є проходи. Днище клітки може обігріватися системою водяного або повітряного опалювання. Задня третина днища повинна мати решітчасту підлогу (кал, сеча провалюються через решітки на гнойовий транспортер). Таке утримання повинно бути нетривалим – 10–15 днів, а потім теличок розміщують по 8–10 голів в групові секції (з розрахунку 1,1–1,2 м2 на 1 голову, але краще 1,5 м2 на 1 голову).

Можна утримувати теличок і в боксах. Підлога може бути суцільна і решітчаста: шириною щілин 30 мм і шириною планки 40 мм.

Вентиляція повинна облаштовуватися так, як це вимагає температурно-вологісний і газовий режим; звично взимку не менше 12 м3/ч/ц, влітку більше – не менше 20м3/ч/ц. Приток повинен перевищувати на 10–15% витяжку, 70% забрудненого повітря повинне віддалятися з нижньої зони будівлі. При вирощуванні телиць від 3–4 до 6-місячного віку їх утримують переважно безприв’язно. Найраціональнішим є безприв’язно-боксовий спосіб. Уздовж секції встановлюють годівниці шириною 40 см. Розміри боксів – 0,55 х 1,2 м.

Телички до 3-місячного віку, як правило, не користуються моціоном, але старше за 3 місяці обов'язково як ремонтний молодняк повинні користуватися моціоном; вигульні, вигульно-кормові майданчики будують з розрахунку 4–5 м2 на голову (з твердим покриттям) або 8–10 м2 (без нього), або спеціальні прогони-доріжки (2–3 км). На вигульно-кормових майданчиках фронт годування повинен бути не менше 90,3 м2 на голову.

Площа станка для теличок 3–6-місячного віку рекомендується 1,5 м2 на голову, максимально в секції – 20 тварин. Влітку краще використовувати пасовище, переважно культурні пасовища. Нерідко їх утримують в таборах. Площу пасовища відводять з розрахунку 0,08–0,10 га на голову.

Гранична кількість голів в секції – 100 (50) голів, площа секції – 2,5 м2 на голову, в боксах – 0,91–1,05 м2 на голову.