Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція ВРХ скор.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
184.83 Кб
Скачать

2. Технологічні вимоги до будівель

Технологічні розриви між всіма будівлями і спорудами для великої рогатої худоби слід приймати рівними протипожежним розривам, якщо не виникає необхідність збільшення цих розривів у зв'язку з технологічними планувальними вимогами (добудова вигульно-кормових дворів і вигульних майданчиків в розривах).

Орієнтація одноповерхових будівель для утримання худоби шириною до 30 м, як правило, повинна бути меридіональною (подовжньою віссю з півночі на південь); залежно від місцевих умов допускається відхилення від рекомендованої орієнтації: у пунктах, розташованих на північ від широти 50°, в межах до 30°, в південніших широтах і гірських районах – до 45°. У пунктах, розташованих на південь від широти 50°, залежно від місцевих умов (жарке сухе літо, напрям вітрів і ін.) допускається також орієнтація подовжньою віссю зі сходу на захід. Будівлі шириною більше 30 м і багатоповерхові слід розміщувати подовжньою віссю у напрямі пануючих вітрів. Вигульні майданчики і вигульні кормові двори не слід розміщувати з північної сторони будівлі.

При прив'язному утриманні худоби застосовують розміщення багаторядних стійл, при цьому кожні два ряди стійл об'єднують загальним кормовим або гнойовим проходом. У одному безперервному ряду допускається не більш 50 стійл.

При безприв'язному утриманні худоби будівлі розгороджують на секції для роздільного утримання груп тварин. Розміщення багаторядності індивідуальних боксів в секціях проводиться аналогічно розміщенню стійл при прив'язному утриманні худоби. У одному безперервному ряду допускається не більш 50 боксів. З кожної секції повинна бути забезпечена зручність виходів на вигульні майданчики або вигульно-кормові двори (табл. 1).

Таблиця 1

Вигульний майданчик для великої рогатої худоби

Групи тварин

Норма площі вигульних майданчиків (вигульно-кормових дворів) на одну голову, м2

з твердим покриттям

без твердого покриття

Корови і нетелі за 2–3 міс. до отелення на молочних фермах

8

15

Молодняк всіх віків і нетелі до 6–7 міс. тільності

5

10–15

Молодняк і доросла худоба на відгодівельному майданчику

5

20-25

Телята старші 3 міс.

2

5

Корови м'ясних порід з телятами

8

20–25

Підлоги в приміщеннях для утримання худоби повинні бути неслизькими, неабразивними, малотеплопровідними, водонепроникними, стійкими проти дії стічної рідини і дезінфікуючих речовин.

Ухил підлоги в проходах для тварин і перехідних галереях повинен бути не більш 6°, в боксах і стійлах – не більш 2°.

Планки щілинної підлоги повинні мати суцільну робочу поверхню. Напрям елементів решіток слід вибирати перпендикулярним напряму основного руху худоби.

Розміри елементів решіток залежно від віку великої рогатої худоби приведені в табл. 2.

Таблиця 2