Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція ВРХ скор.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
184.83 Кб
Скачать

3. Утримання дійних корів

У корівниках при прив'язному утриманні корів доїння може бути організоване безпосередньо в ньому або, що краще, в спеціальному відділенні – доїльний майданчик, доїльний зал.

Безприв’язний спосіб утримання створює передумови для доїння тільки в спеціальних приміщеннях.

Для прийому і зберігання молока на території ферми передбачають будівництво молочної (ізольованого приміщення в корівнику або відділеної будівлі з приміщеннями для первинної обробки і тимчасового зберігання молока, для санітарної обробки доїльного устаткування, зберігання і приготування миючих і дезінфікуючих засобів). У молочній передбачають окрему кімнату для дослідження молока (лабораторію).

Ферму слід по всьому периметру обносити огорожею і смугою зелених насаджень. При вході в тамбури корівників і інших приміщень обладнують дезінфекційні кювети (ванни з дезрозчином, солом'яні мати, ящики з тирсою або дрібно нарізаною соломою і т. п.), які систематично заповнюють дезрозчином. Очисні споруди і прифермерські гноєсховища слід влаштовувати з підвітряної сторони по відношенню до ферми, а також населених пунктів, не ближчі 60 м від тваринницьких будівель і 100 м від молочних блоків. Територію очисних споруд також захищають і озеленюють швидкорослими деревно-чагарниковими насадженнями, повинні бути упорядковані під'їзди і під'їзна дорога з твердим покриттям. Дворові туалети (за відсутності санвузлів в побутових приміщеннях) і вигрібні ями на території ферми дозволяється влаштовувати на відстані не ближче 25 м від корівників і інших приміщень ферми. Вигрібні ями і туалети очищають при забрудненні їх на 2/3.

Санітарний день – не рідше одного разу на місяць. Цього дня піддають ретельній обробці стіни, годівниці, автонапувалки, вікна і устаткування. Після механічної обробки проводять дезінфекцію; годівниці, забруднені місця стін, перегородок і стовпів білять суспензією свіжогашеного вапна.

Цього дня ветеринарний персонал оглядає всіх дійних тварин, звертаючи особливу увагу на стан вимені, сосків і перевіряє якість санітарного очищення приміщення і території. Результати огляду і перевірки записують в журнал, паспорт ферми, які зберігаються у завідувача фермою.

Дезінфекція, дезінсекція, дератизація і дезакарізація проводяться відповідно до наявних інструкцій. У літній період застосовують пасовищну, стійлово-табірну і стійлово-вигульну системи утримання корів.

При безприв’язному способі утримання на глибокій незмінній підстилці витрата соломи складає 5 кг на корову. При прив'язному способі підстилка міняється щодня.

Введення нових тварин в дійне стадо (з інших господарств або ферм) без дозволу ветеринарного лікаря забороняється.

Види доїння:машинне і ручне.

Спостереження за кожною коровою, станом чистоти шкірного покриву щодня здійснюють доярки, які зобов'язані провести очищення шкіряного покриву і обмивання задніх кінцівок по мірі забруднення (робити це треба не пізніше ніж за 1 год. до доїння або після нього).

Доять корів в строго певний час (2–3 рази на день). Перед доїнням оператор (доярка) зобов'язаний вимити теплою водою з милом руки, витерти їх індивідуальним рушником, надіти халат або спецодяг, косинку.

Дотримання встановленого розпорядку дня, тиша під час доїння, правильне доїння сприяють швидкому і повному видоюванню корів.

Приступаючи до доїння, необхідно:

  1. ретельно оглянути вим'я.

  2. провести переддоїльну обробку вимені за допомогою пістолета-розпилювача (форсунки) або спеціально виділеного для цієї мети маркірованого відра, при цьому воду у відрі необхідно замінювати після кожної тварини, попередньо ополоснув посуд.

  3. обсушити вим'я чистою індивідуальною серветкою. За відсутності серветок використовують 2–4 рушники, які в період доїння повинні знаходитися в миючі дезінфікуючі розчині із вмістом 0,03% активного хлору. Для обсушування вимені рушник заздалегідь прополіскують у воді і віджимають.

При підготовці корови до доїння обмивають вим'я теплою водою, витирають і роблять масаж. Переддоїльна підготовка не повинна перевищувати 1 хв. і не менше 40 сек.

В результаті у тварини утворюється рефлекс молоковіддачі, молоко з альвеол і дрібних проток виштовхується в крупніші протоки, а з них в молочні цистерни вимені. Цей процес називається також припуском молока, він настає через 45–55 секунд після початку стимуляції і продовжується 6 хв.

Перед надяганням доїльних стаканів з кожного соска здоюють декілька цівок молока в спеціальний кухоль або на темну пластинку (на наявність згустків слизу, крові, на мастит).