Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет. Збалансоване харчування як складова частин....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
192 Кб
Скачать

3 Оздоровчий вплив збалансованого харчування

Багато сучасних медиків дійшли до висновку, що обмеження загальної калорійності їжі – це застарілий підхід до дієтології. Калорійність їжі показує не реальну, а можливу кількість енергії, яку може отримати організм від продукту. Так, з вуглеводів організм відразу ж використовує всю їх енергію, або, за непотрібністю, відкладає у вигляді жирових запасів. А білки або жири спочатку використовуються в якості будівельних матеріалів для оновлення клітин, синтезу ферментів і гормонів, і лише те, що від них залишиться, піде "на паливо" або буде відкладене про запас у вигляді жирової тканини [7, 16].

Скорочення вживання жирів, як правило, компенсується збільшенням вживання вуглеводів і стимуляторів. Яєчня, м'ясні і рибні блюда поступаються місцем макаронам з борошняним соусом, каші зі знежиреним молоком, хлібу, банану, каві, чаю, лимонаду і т. ін., які швидко викликають підйом рівня серотоніну, відповідального за настрій. Але обмеження жирів в раціоні майже неминуче призводить до дефіциту в організмі і жирів, і білків і викликає порушення метаболізму і уповільнення обміну речовин. Організм вимушений отримувати необхідні йому поживні речовини з власних м'язів і кісток. Крім того, тривале обмеження жирів у раціоні стимулює підвищення рівня інсуліну, який сприяє переробці зайвого цукру в крові у жирові запаси на животі і талії. А причиною гормонального дисбалансу стало незбалансоване харчування [16].

Ключ до здоров'я – рівновага. При надмірно низькому рівні інсуліну (що спостерігається при надмірному фізичному навантаженні, недостатньому живленні або нестачі вуглеводів в раціоні) організм виснажується. Можливе виникнення депресії, хронічної втоми, безсоння і остеопорозу. І щоб позбавитися від коливань настрою, необхідно в першу чергу відновити баланс інсуліну і інших гормонів, у тому числі естрогену і серотоніна. А для цього необхідно повноцінно харчуватися. У раціоні повинно бути досить корисних жирів, білків (особливо важлива амінокислота триптофан, джерелом якої є мигдаль, сир, арахіс, тунець, молюски, соєві продукти, індичка.), вітамінів групи В, кальцію і магнію (на додаток до збалансованого харчування можна приймати вітаміни). Необхідно відмовитися від усіх шкідливих звичок, що ведуть до виснаження запасів серотоніна. Коли мозок почне регулярно і в достатній кількості отримувати усі речовини, необхідні для постійного вироблення серотоніну, він перестане вимагати усе нових і нових доз стимулюючих речовин. [16].

Слід відзначити, що розвиток нутриціології (науки про харчування) протягом останніх років як в нашій країні, так і за рубежем тісно пов'язаний з теорією збалансованого харчування. На основі цієї теорії встановлена біологічна роль жирів, білків, вуглеводів, вітамінів, мікроелементів, їх фізіологічні потреби організму людини, були створені нормативи харчування та харчові раціони для багатьох вікових та професійних груп населення [3, 11, 12].

Серед основних рекомендацій ВООЗ (кінця ХХ – початку ХХІ ст.) у забезпеченні оптимального харчування населення Європи такі: потреба середнього європейця в енергії становить вже не 3000 ккал, а 2400 ккал; в раціоні повинні переважати продукти рослинного походження; правильний харчовий раціон повинен містити помірну кількість жирів (не більше як 30% його енергетичної цінності); у раціоні має бути достатня кількість різних свіжих фруктів та овочів, що забезпечує лужну орієнтацію харчування; обмежити споживання цукру (не більше як 8-10% енергетичної кількості раціону) і солі (не більше як 5 г на добу); раціони не повинні містити більш як 2% трансжирів та ін. [3].

Правильним харчування буде тоді, коли воно збалансоване за всіма нутрієнтами [13]. Для рівноваги гормональної системи організму необхідно одночасно тричі на день вживати природні продукти з чотирьох груп: білки, жири, вуглеводи і некрохмалисті овочі. Білки і жири потрібні для регенерації клітин і тканин, синтезу гормонів і ферментів. Вуглеводи – в першу чергу як джерело енергії. Некрохмалисті овочі – для постачання вітамінів, мінеральних речовин і клітковини. Кожного разу до їжі бажано добавляти щось з некрахмалистих овочів, таких як селера, морква, помідори, огірки, перці, брокколі, зелений горошок, цвітна капуста та ін. Крім трьох основних прийомів їжі бажані два легких перекуси між ними. Потрібно також максимально різноманітнити свій раціон в кожний прийом їжі в тижневому меню [16].

Але в сучасних харчових продуктах, навіть натуральних, істотно знизилася кількість вітамінів і мінеральних речовин із-за збіднення ґрунту в результаті аграрних заходів. І, щоб не збільшувати кількість споживаної їжі для задоволення потреби організму в мікроелементах, сучасній людині медики рекомендують включати до свого раціону харчування правильно підібрані вітамінно-мінеральні комплекси. Сучасна фармацевтична промисловість виробляє ефективні вітамінно-мінеральні комплекси, наприклад, Ultivit, Алфавіт, Піковіт, Вітрум та ін. [7, 14].

Організм людини неймовірно міцний і до певного часу може витримати найпоганіше поводження з собою. Недостатнє і незбалансоване харчування з часом призводить до прискореного метаболічного старіння і хронічних хвороб. При цьому зовні можна виглядати цілком пристойно, а усередині організму не все гаразд. Неможливо довго тримати організм в дефіциті потрібних нутрієнтів без наслідків для здоров'я.

Отже, становлення на шлях до здорового способу життя не слід відкладати на потім. Прямо зараз почніть збалансовано харчуватися, боротися із стресом, займатися фізичною культурою, відмовтеся від шкідливих звичок і це щодня наближатиме вас до покращання стану здоров'я.