Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
малой.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
430.08 Кб
Скачать

План

Вступ………………………………………………………………... 2

Суспільно-географічні засади регіонального дослідження Туреччини…………….……………………………………..

3

1.1.

Туризм як регіональна система………………………………..

3

1.2.

Передумови та чинники формування туристичних регіонів…………………………………………………………….

5

1.3.

Методика регіонального та туристичного комплексу Туреччини…………………………………………………………

6

Регіональна характеристика туристичного та ресурсного потенціалу Туреччини………………………………………….

7

2.1.

Природно-рекреаційні ресурси………………………………..

7

2.2.

Історико-культурні ресурси…………………………………...

13

2.3.

Районування туристичного ресурсного потенціалу Туреччини……………………………………………………….

17

Характеристика туристичних районів Турецької республіки……………………………………………………….

18

3.1.

Сучасний стан та динаміка туристичної галузі Туреччини

18

3.2.

Характеристика головних туристичних районів Туреччини………………………………………………………..

19

3.2.1.

Назва кожного району………………………………………….

19

3.2.2.

З невеликим описом…………………………………………….

19

Україно-Турецькі туристичні зв’язки………………………..

26

4.1.

Загальний стан і динаміка……………………………………..

26

4.2.

Регіональний аналіз…………………………………………….

27

Висновки………………………………………………………… 29

Література……………………………………………………….. 31

Додатки…………………………………………………………… 32

Вступ

Туризм є однією з найбільших і найдинамічніших галузей економіки. Високі темпи його розвитку, великі обсяги валютних надходжень активно впливають на різні сектори економіки, що сприяє формуванню туристської індустрії. На сферу туризму доводиться близько 6% світового валового національного продукту, 7% світових інвестицій, кожне 16-і робоче місце, 11% світових споживчих витрат. Таким чином, у наші дні не можна не помітити того величезного впливу, що робить індустрія туризму на світову економіку.

Об'єкт дослідження: структура туристичного комплекс Туреччини .

Предмет дослідження: процеси, що впливають на розвиток регіонального туризму в Туреччині.

Завдання даної роботи: досліджувати якими рекреаційними ресурсами володіє Туреччина, а також охарактеризувати сучасний стан індустрії туризму. Ця тема є дуже актуальною, оскільки в останні роки Туреччина стала однією із самих відвідуваних у Європі країн. Завдяки швидкому розвитку численних літніх і зимових курортів все більша кількість людей із усього миру приїжджає в Туреччину, щоб познайомитися з її багатою історією й культурою, помилуватися її природою. Тут кожний знаходить собі заняття по душі: від купання в Середземне море до катання на гірських лижах у Поландокене. А також:

- Тепле чисте море без медуз й акул з травня по листопад.

- Унікальна природа: покриті сосновим лісом гори, піщані пляжі й неуявні по дизайну скелясті береги, острови.

- Руїни великих цивілізацій, знаменита Троя, підземні міста Каппадоії, палаци султанів й обителі святих мучеників;

- Царський відпочинок у різноманітних сучасних готелях високого класу.

- Ідеальне співвідношення ціна/якість

- Яхт-круїзи, аквапарки, рафтинг, джип-сафарі й будь-які інші розваги.

  1. Суспільно-географічні засади регіонального дослідження Туреччини

1.1. Туризм як регіональна система

Отже, туризм - це сукупність відносин, зв'язків й явищ, що супроводжують поїздку й перебування людей у місцях, що не є місцями їх постійного або тривалого проживання й не пов'язаних з їхньою трудовою діяльністю.

Індустрія туризму є однієї з найбільше що динамічно розвиваються форм у міжнародній торгівлі послугами. Значення туризму у світі постійно зростає, що пов'язане зі зростаючим впливом туризму на економіку кожної окремої країни.

Міжнародний туризм у світі вкрай нерівномірний, що порозумівається в першу чергу різними рівнями соціально-економічного розвитку країн і регіонів. Найбільший розвиток міжнародний туризм одержав у західноєвропейських країнах і країнах Близького Сходу. На частку цих регіонів доводиться понад 70% світового туристичного ринку й близько 60% валютних надходжень. Приблизно 20% доводиться на Америку, менш 10% - на Азію, Африку й Австралію разом узяті.1

Що стосується Туреччини, то кількість туристів, що відвідали країну в січні-серпні 2005 року, збільшилося на 7.6% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року й досягло 8,82 мільйона чоловік. Згідно представленим даним Міністерства туризму Туреччини, тільки в серпні 2005 року кількість іноземних туристів зрослася на 19,3% або 1,91 мільйона чоловік.

Більша частина гостей Туреччини - 23% від їхнього загального числа - доводиться на частку жителів Німеччини. Росіяни становлять 19%, британці - 9,3%.

Цього року Туреччина розраховує залучити 13-14 мільйонів туристів, дохід від яких, по оцінкам місцевої влади, складе 10 мільярдів доларів.

Туризм займає значне місце в міжнародних відносинах. Близько 500 млн. чоловік щорічно відвідують закордонні країни в туристичних цілях. Міжнародний туризм є не тільки популярним видом відпочинку, але й сферою світової економіки, що активно розвивається.

Чим більшим "асортиментом" різних туристських ресурсів, придатних для рекреації, містить в собі територія, тим більше можливостей має вона для залучення туристів і для підвищення тривалості їхнього перебування в цьому районі.

Як правильно, необхідна наявність:

- природних ресурсів (ландшафт, біоклімат, гідромінеральні ресурси, екологічні умови й т.д.);

- культурно-історичного потенціалу (історичні пам'ятники архітектури, музеї, пам'ятні місця, сучасні культурно-видовищні й розважальні об'єкти);

- матеріально технічної бази й інфраструктури туризму (готелі, мотелі, кемпінги, пансіонати, туристські комплекси, сфера послуг, підприємства громадського харчування, соціальна інфраструктура району);

- кадрові ресурси ( забезпеченість кваліфікованими фахівцями в області туризму, обслуговуючим персоналом відповідного рівня,

- можливості розширення робочих місць у період туристського сезону, можливість підготовки кадрів і підвищення їхньої кваліфікації).

Таким чином, туризм і туристські ресурси прибувають у постійному розвитку й зміні при тім, що мають яскраво виражені локалізовані характеристики.

    1. 1.2. Передумови та чинники формування туристичних регіонів.

У багатьох країнах склалась й стабільно розвивається індустрія туризму, яка має величезну матеріальну базу, що забезпечує зайнятість мільйонів людей і взаємодіюча майже з усіма галузями господарства. Сьогодні туризм по валовому доходу посідає друге місце у світі після нафти й перше місце у світі - по наданню робочих місць.

За останні десятиліття поняття "туризм" істотно змінилося. Якщо раніше туризм визначався як один з видів активного відпочинку, то сьогодні в цьому значенні даний термін застосовується для позначення цього виду діяльності тільки всередині країни.

Туризм займає особливе місце в групі галузей, що мають яскраво виражену орієнтацію на використання природних ресурсів.

Своїм походженням туризм зобов'язаний розмаїтості географічних ресурсів світу й прагненню людей із цією розмаїтістю ознайомитися, тому проблема туризму завжди актуальна.

Споживання туристичних ресурсів відбувається в місці їх локалізації й не супроводжується їх "вилученням". Туризм найчастіше є піонером у використанні природних ресурсів, він першим втягує в характерний оборот раніше не використовувані природні комплекси і їх елементи: високі гори, екзотичні й унікальні ландшафти, печери, водоспади й інше. На відміну від інших галузей туризм не супроводжується вилученням природних ресурсів та їх наступною переробкою, він використає природний комплекс (ландшафт) в цілому.

Мети, види й форми подорожей, а також вибір маршруту тісно пов'язані з певними географічними ресурсами й об'єктами. Таким чином, географічний фактор у туризмі відіграє ключову роль.

Вартість подорожі багато в чому залежить від ряду географічних факторів: відстані, транспортної доступності, наявності й обсягу рекреаційних ресурсів.

Характер природних умов дуже впливає на вибір потенційними туристами маршруту або району подорожі. Туристи беруть до уваги кліматичні й ландшафтні особливості, багатство й унікальність рослинного й тваринного миру, природні можливості для активного відпочинку. Як правило, прагнення відпочити, перемінити обстановку сполучається в багатьох людей з бажанням познайомитися з екзотикою.

Велике значення для туристів має рельєф району. Популярністю користуються райони зі складним і мальовничим рельєфом.

Прагнучи до повноцінного відпочинку, туристи віддають перевагу маршрутам і пори року, що характеризуються сприятливими природними умовами.2

Ріки й озера також є важливими туристськими ресурсами. Вони формують сприятливий мікроклімат, прикрашають ландшафт, надають туристам можливість відпочити на воді, займатися водними видами спорту.

У цілому можна сказати, що чим більшим числом різноманітних природних ресурсів, придатних для рекреації, розташовує даний район, тим більше в нього можливостей для залучення туристів.