Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
малой.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
430.08 Кб
Скачать

4. Район Чорного моря

Рис. 7 Район Чорного моря

Найбільші міста району: Бартин,Карабюк,Болу,Зонгулдаг,Кастамону,Сіноп,Самсун,Чорум,Амас’я,Токат,Орду,Гіресун,Трабзон,Різе,Гюмюшане,Артвін,Байбурт.

Цей туристичний район багатий на пам'ятки:    Арап Евлійесі    На розвалинах башти, всередині фортеці Ехмедек стоїть візантійська дзвіниця. Із вікон замку на круглих скелях резиденції Сельджукідів відкривається чудовий краєвид.    Дамлаташ    Сталактитова печера з джерелом лікувальної води, яка служить гарним помічником при астмі та ревматизмі.    Печери    В фортечних скелях є декілька гротів, до яких можна дістатися лише човном. Це "Печера закоханих", "Фосфорна печера" з фосфоруючою водою та "Печера піратів", де, згідно з легендами, були збудовані підземні сходи, які пов'язували це місце з фортецею.     (Корабельна верф)    Ця споруда, збудована на скелях в 1227 році, складається із розвернутих в сторону моря галерей, глибина яких сягає 40 метрів. Тут від непрошених гостей міг сховатися цілий флот. Він вважався найнадійнішим форпостом міста. Тут і сьогодні продовжується будівництво невеликих кораблів.

5. Район Мармурового моря

Найбільші міста району:

Едірне,Кіркларелі,Текирдаг,Стамбул,Кочаелі,Сакар’я,Ялова,Бурса,Білечік,Чанаккале,Баликесир.

На цей туристичний район

Рис. 8 Район Мармурового моря

припадає 15% всіх туристів, що приїздять до Туреччини.

Звичайно найбільш відвідуваним містом цього туристичного району є Стамбул (він же Константинополь, він же Царгород) – обрій, повний куполів і мінаретів, колоритні вигуки продавців на східних базарах, пряні запахи спецій і чаю, барвисті шарфи і бруковані дороги.    Відвідати Стамбул – значить занурити себе в море почуттів і пристрасті. Це місто не можна не любити, як не можна не любити витончений Париж, хмурий Лондон і ефектний Нью-Йорк.    Стамбул з'єднує в собі всі характерні риси східної культури з останніми досягненнями західної цивілізації.    Стамбул - мегаполіс, розташований відразу в двох частинах світу. У Стамбулі зібрані найкращі товари з усіх куточків Туреччини. Ювелірні прикраси, килими, шкіряні куртки, витончена нижня білизна - ось тільки мала частина всього того, що ви зможете знайти в крамницях, магазинах і бутіках Стамбулу. Стамбул – ідеальне місце для shop-турів.    На Єгипетському базарі ("Мізір Карсісі") можна знайти всілякі спеції, сушені фрукти, гомеопатичні засоби і рідкі лікарські рослини. "Капалі Карсі" або "Закритий базар", який розташований у старій частині міста, тут знаходяться більш 4000 магазинчиків, що щільно примикають один до іншого.

Основні визначні пам'ятки Стамбула :    

  • Палац Топкапи - Палац гарматних воріт.

  • Собор Айя-Софія, якому півтори тисячі років. Славиться прекрасними мозаїками.

  • Йеребатан Сарай, так називаний "занурений палац", - добре збережене підземне приміщення VI століття. 7

  • Площа Ахмедіє (стара назва "Площа Іподром") - у візантійський період на цьому місці був побудований Іподром, де влаштовувалися гонки на колісницях і гладіаторські бої.

  • Мечеть Сулейманіє (Блакитна мечеть), одна із самих вражаючих мечетей Стумбулу.

  • Палац Долмабахче, побудований у середині XIX століття, фасад якого простягнувся на 600м уздовж європейського берега Босфору.

  1. Україно-Турецькі туристичні зв’язки