Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
малой.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
430.08 Кб
Скачать

4.1. Загальний стан і динаміка

Розвиток відносин з Туреччиною є одним з головних пріоритетів України в південному напрямку. Підписаний дуже важливий Договір про дружбу і співробітництво між обома державами строком на 10 років. Після отримання Україною незалежності між Києвом і Анкарою не виникало спірних питань. У вирішенні проблем військової й екологічної безпеки в регіоні Чорного моря, його демілітаризації складається прямий і безпосередній інтерес обох країн. Але і в пошуку балансу сил у новій і складній геополітичній ситуації, що склалася в регіоні за останні роки, інтереси Туреччини й України багато в чому можуть збігатися. В Україні високо оцінюють розуміння Туреччиною проблем, пов'язаних з поверненням з місць депортації до Криму етнічно спорідненого туркам кримськотатарського народу.

Туреччина є ключовою державою для України, оскільки через неї йдуть найбільш зручні транспортні шляхи у Середземноморський та Близькосхідний регіони. Хоча останнім часом Туреччина проробляє шляхи диверсифікації власного зовнішньополітичного курсу, однак він загалом залишається проамериканським. Мотиви для зближення України з Туреччиною виглядають досить обґрунтованими: необхідність забезпечення транспортування енергоносіїв через Україну, компліментарність економік, співпраця в межах ЄЕС тощо. Розвиток партнерських стосунків з Туреччиною, на яку нині припадає близько половини всього обсягу торгівлі України з близькосхідними країнами, слід вести переважно в рамках двостороннього економічного співробітництва, або в межах системи ЄЕС, уникаючи їх перетворення на стратегічний військово-політичний альянс.

    1. 4.2. Регіональний аналіз

Україна та Туреччина – країни, які розташовані по обидва боки Чорного моря. Чорноморське узбережжя для Україні є одним із найважливіших туристичних районів. Але за умови схожих рекреаційних ресурсів України та Туреччини, Туреччина пропонує більш якісний туристичний продукт. Набагато більше видів відпочинку та ширший асортимент розваг. Зробимо Регіональний аналіз туризму України та Турецької республіки.

Рекреаційні райони України та Туреччини дещо схожі: наприклад Кримський півострів – головний туристичний район України по туристичним характеристикам подібний до району Середземного моря Туреччини, а наші Карпати можна порівняти з районом Східної Анатолії. І якщо інфраструктура туризму та асортимент розваг Карпат та Східної Анатолії знаходяться приблизно на одному рівні (оскільки і у нас і в Туреччині туристична галузь в цих районах лише починає ставати на «широку ногу»), то туристична інфраструктура району Середземного моря Туреччини знаходиться далеко попереду нашого Криму. Хоча, Кримський півострів - один з найбільш великих центрів туризму в Україні, край паломництва любителів активного відпочинку. Численні туристські тропи уздовж і поперек оперезали півострів, особливо його гірську частину. Близьке споріднення із Середземномор'ям і рослинного світу Криму. Унікальні природні умови узбережжя дозволили створити тут один із кращих у світі кліматичних курортів. Крим славиться своїми лікувальними факторами: цілющим кліматом, цілющими грязями солоних озер, мінеральними водами, термальними (гарячими) парами й газами. Та незважаючи на все це розмаїття туристичного продукту, рівень обслуговування та стан споруд та комплексів залишає бажати кращого.

Туристична інфраструктура Туреччини є більш розвиненою ніж туристична інфраструктура України. Туреччина має краще обладнані пляжі на узбережжі морів, готелі та туристичні бази новіші і знаходяться в кращому стані ніж санаторії та готелі Криму. Рівень обслуговування набагато вищій за український. Хоча якщо зробити регіональний аналіз, то видно що рекреаційні ресурси Туреччини та України дуже схожі.

Тим часом Туреччина є суттєво дешевшою, аніж Південний берег Криму.

В Криму може бути застосований багатий досвід Туреччини у використанні подібних рекреаційних ресурсів для розвитку внутрішнього туризму, а також для залучення іноземних туристів.

Висновки

Туризм належить до сфери послуг і є однією з найбільших і найдинамічніших галузей економіки. Високі темпи його розвитку, більші обсяги валютних надходжень активно впливають на різні сектори економіки, що сприяє формуванню власної туристичної індустрії.

У результаті аналізу рекреаційних ресурсів Туреччини в даній роботі робиться висновок про те, що на сьогоднішній день ця країна є однією із найбільшвідвідуваних країн світу.

Турецька республіка має розвиту індустрію туризму, здатної задовольнити потреби туриста у відпочинку, лікуванні, дозвіллі й інших видах рекреаційної діяльності.

Туреччина пропонує туристу широкий спектр різних послуг, таких як:

" пляжно-курортний відпочинок,

" спортивний туризм,

" екскурсійний туризм,

" розважальний туризм,

" лікувально-оздоровчий туризм,

" програми для дитячого відпочинку,

" shop-тури.

Це дозволяє країні поповнювати бюджет іноземною валютою, розвивати інфраструктуру туризму, підтримувати зв'язки з іншими державами й тим самим розвивати економіку країни. Із загальної кількості туристів, що відвідали Туреччину, - 22% доводиться на країни СНД, по 15% - на частку Німеччини й Румунії. Інші туристи прибували з таких країн, як Болгарія, Ізраїль, США, Греція, Югославія, Іран, Великобританія, Франція.

В Криму може бути застосований багатий досвід Туреччини у використанні подібних рекреаційних ресурсів для розвитку внутрішнього туризму, а також для залучення іноземних туристів.

Індустрія туризму займає важливе місце у світі. Число туристських поїздок в усім світі наближається до 600 мільйонів, а за прогнозом Всесвітньої туристської організації (ВТО) до 2010 року досягне 937 мільйонам.

Розвиток Україно-Турецьких туристичних зв’язків дозволить збільшити потік українських туристів, які будуть прибувати в Туреччину з пізнавальними, лікувально-оздоровчими, екскурсійними й іншими цілями, що приведе до взаємного співробітництва двох країн.

Для рішення даного завдання в курсовій роботі були використані різні джерела, такі як: періодика, енциклопедичні видання, статистичні дані наукових статей, навчальні посібники, путівники, довідники, сервери мережі Інтернет.

Література:

1. Гуляєв В.Г. Організація туристкою діяльності. - М.: Нолидж, 2003р. с.120-143.

  1. Економіка Туреччини, перекл. з тур., М., 1991; Кирєєв М. Г

  2. Історія Туреччини в Середні століття й новий час. М., 2002.

  3. Квартальнов У.А. Туризм. "Фінанси й статистика", Москва, 2003.

  4. Турецька Республіка: Довідник. М., 2000 Ереемев Д.Е., Мейер М.С. 7

  5. Чеботарь Ю.М. Туристський бізнес. - М.: Мир ділової книги 2004.

  6. Чудновский А.Д. Готельний і туристичний бізнес. - М., 1998.

  7. Вояж. Журнал . - квітень 2000.

  8. Туризм. Журнал . - 1999. № 37

  9. Увесь світ. Журнал. 35(2.2002)

  10. http://www.turkey.com

  11. http://turkey-info.ru/

  12. http://turkey.ru

  13. http://turkey.turgid.ru

Додаток № 1

Географічна карта Туреччини

Додаток № 2

Туристичні райони Туреччини

Додаток №3.

Анталія

1Гуляєв В.Г. Організація туристкою діяльності. - М.: Нолидж, 2003р. с.120-121.

2 Чудновский А.Д. Готельний і туристичний бізнес. - М., 1998. с.86-88

3Турецька Республіка: Довідник. М., 2000 Ереемев Д.Е., Мейер М.С. 7

4 Чеботарь Ю.М. Туристський бізнес. - М.: Мир ділової книги 2004.с.-201-202

5 Економіка Туреччини, перекл. з тур., М., 1991; Кирєєв М. Г. с.123-125

6Економіка Туреччини, перек. з тур., М., 1991; Киреев М. Г. с.-23-24

7 Історія Туреччини в Середні століття й новий час. М., 2002.с.-53

34