Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР №4 Cпособи оформлення діаграм.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
386.05 Кб
Скачать

Методичні вказівки до лабораторної роботи №4

СПОСОБИ ОФОРМЛЕННЯ ДІАГРАМ”

1. Мета роботи

Метою даної роботи є отримання практичних навичок при побудові, редагуванні і оформленні діаграм в табличному процесорі Microsoft Excel.

2. Зміст роботи

2.1 Завантажити оболонку ОС Windows та завантажити табличний процесор Microsoft Excel.

2.2. Побудувати діаграми згідно завдання.

2.3. Виконати при необхідності редагування діаграм.

2.4. Встановити на діаграмах елементи оформлення.

2.5. Внести в діаграму додаткові об’єкти.

2.6. Обновити діаграми.

3. Вимоги до звіту

3.1. На аркуші 1 робочої книги розмістіть дані для діаграм у вигляді однієї з таблиць представлених в Додатку, або вказаних викладачем.

3.2. Побудуйте впроваджену плоску гістограму, використовуючи наступні параметри:

- рядки даних брати в стовпцях;

- вибрати підписи даних в процентах;

- добавити легенду;

- добавити назву діаграми.

3.3. По цім же даним побудувати об’ємну кругову діаграму, взявши рядки даних в стовпцях. Вона повинна містити відповідні змісту мітки даних та заголовок. Розмістити її необхідно на окремому аркуші, назвавши „Кругова діаграма”.

3.4. На аркуші „Кругова діаграма” змініть шрифт і колір заголовка, добавивши легенду, змінить колір фону. Перенести легенду в правий верхній кут.

3.5. На аркуші 2 помістіть дані для діаграм у вигляді таблиць. В першому стовпці таблиця повинна містити значення Х від 0 до 100 з кроком 10. У другому стовпці помістіть значення будь-якої тригонометричної функції від Х (наприклад sin).

3.6. По цим даним побудуйте точкову діаграму, розмістивши її на окремому аркуші, назвавши її „Точкова діаграма”. Встановіть білий фон для області побудови діаграми.

3.7. Додайте до таблиці з даними новий стовпець зі значеннями ще однієї тригонометричної функції. Додайте нові дані до діаграми.

3.8. Оформіть точкову діаграму, а також доповніть її елементами за допомогою панелі інструментів „Малювання”.

3.9. Побудуйте будь-яку (можна нестандартну) діаграму по трьом несуміжним стовпцям будь-якої таблиці.

3.10. Збережіть свій файл, назвавши ім’ям факультету або групи.

3.11. Оформіть звіт. Звіт повинен включати:

 титульний лист з назвою і номером роботи, відомостями про виконавця;

 постановку задачі і відомості про послідовність її виконання;

 відповіді на контрольні питання п.6 вказівок;

 таблиці з розрахунками.

До звіту додається дискета з виконаним завданням.

 

   

4. Загальні положення

4.1. Загальні відомості про діаграми.

Табличний процесор Microsoft Excel дає змогу подавати табличні дані в наочній та зручній для сприйняття графічній формі. Ілюстрації використовують для показу функціональної залежності однієї величини від іншої, або для порівняння двох і більше величин з метою виявлення тенденцій зміни якого-небудь параметра у часі, відображення відсоткового вмісту кількох компонентів у певному об’єкті тощо.

Діаграма - це графічне представлення даних робочого аркушу на площині креслення. Діаграми є дуже корисними при аналізі та порівнянні даних.

При створенні діаграми на основі виділених даних (комірок) з робочого аркушу, Microsoft Excel використовує ці значення величин з робочого аркушу і представляє їх на діаграмі у вигляді елементів, які можуть бути зображені смугами, лініями, стовпцями, секторами, точками та в іншій формі.

Групи даних, що відображують зміст комірок одного рядка або стовпця на робочому аркуші, складають ряд даних. Кожний ряд даних виділяється на діаграмі унікальним кольором або візерунком.

Після створення діаграми, її можна удосконалити, доповнюючи представлену інформацію різноманітними компонентами діаграми: мітками даних, легендою, назвами і т. ін. Компоненти діаграм можна переміщувати, а їх розміри можна змінювати. Можна також відформатувати ці компоненти, використовуючи різноманітні візерунки, кольори, засоби вирівнювання тексту, шрифти та інші атрибути форматування.

За допомогою Microsoft Excel можна побудувати 14 стандартних типів діаграм, кожен з яких має ще декілька різновидів. Для цього використовують спеціальну програму „Майстер діаграм”, яка повністю автоматизує цей процес, залишаючи за користувачем тільки уведення даних і прийняття низки елементарних рішень.