Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР №1.Формування таблиць в MS Excel.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.9 Mб
Скачать

Методичні вказівки до лабораторної роботи №1

ФОРМУВАННЯ ТАБЛИЦЬ В ТАБЛИЧНОМУ ПРОЦЕССОРІ MICROSOFT EXCEL

1. Мета заняття

Оволодіти практичними навичками роботи в процесі формування електронних таблиць (ЕТ) та здійснення в них розрахунків.

2. Завдання роботи

Освоїти прийоми переміщення по ЕТ, уведення даних та виконання розрахунків.

3. Зміст роботи

3.1. Завантажити табличний процесор Microsoft Excel. 

3.2. Ознайомитися з областями екрана; освоїти переміщення по екрану за допомогою миші і кнопок прокрутки; ознайомитися з меню інструментів. По черзі включити декілька пунктів головного меню, ознайомитися з принципом розташування і виклику їх опцій.

3.3. Сформувати таблиці з п.9 вказівок або запропонованих викладачем.

3.4. Заповнити стовпці таблиці даними; використовуючи автопідсумовування обчислити підсумкові значення стовпців; оформити таблицю за допомогою команди „Автоформат”.

3.5. Зберегти таблицю у файлі та оформити звіт.

4. Вимоги до звіту

Звіт повинен включати:

 назву і номер роботи, відомості про виконавця;

 постановку задачі і відомості про послідовність її виконання;

 відповіді на контрольні питання п.7 вказівок;

 таблиці з розрахунками.

До звіту додається дискета з виконаним завданням.

5. Загальні положення

5.1. Поняття про електронні таблиці

Інформаційні технології обробки даних часто вимагають представлення відомостей, звітів і т.ін. поданих у табличній формі і які зазвичай, потребують певних розрахунків. Для табличних розрахунків, як правило, характерні відносно прості формули і великі об'єми вихідних даних. Універсальним засобом для автоматизації розрахунків над табличними даними стали пакети прикладних програм (ППП), які називаються табличними процесорами або електронними таблицями (ЕТ).

Електронна таблиця – основа будь-якого табличного процесора. За термінологією, прийнятою в середовищі Microsoft Exсel, вона називається робочим аркушем, або просто аркушем.

Сукупність аркушів, розміщених в одному файлі, прийнято називати робочою книгою.

ЕТ створюються в оперативній пам'яті комп'ютера і зберігаються на магнітних дисках у папках і підпапках, котрі за своєю суттю, є каталогами та підкаталогами.

Послідовність папок, яка вказує, де знаходиться книга, називається шляхом до книги.

Зміст аркушів та книг можна редагувати, упорядковувати та виводити на друк. ЕТ можуть бути використані для як для побудови діаграм так і для нескладної бази даних. Усі книги-файли Microsoft Exсel мають розширення .xls.

5.2. Екран Microsoft Exсel

Основний формат ЕТ - екран з сіткою, яка поділяє його на стовпці і рядки. Стовпці таблиці позначаються латинськими буквами та їх комбінаціями від A до IV (256 стовпців). Рядки пронумеровані від 1 до 65536. Комірки, отримані на перетинанні стовпців і рядків, мають свою адресу, яка складається з букви, що позначає стовпець та цифри, що позначає рядок. Наприклад, комірка що знаходиться на перетинанні стовпця B і рядка 5, має адресу B5.

Адресу комірки також називають посиланням. На екрані монітора, зазвичай, видно не більш18 повних рядків робочої таблиці і 9 повних стовпців зі стандартною шириною 9 позицій, назву відкритої книги, а також висвітлюються основні елементи вікон Windows: „КНОПКА СИСТЕМНОГО МЕНЮ”, ПАНЕЛЬ ГОЛОВНОГО МЕНЮ”, „ПАНЕЛІ ІНСТРУМЕНТІВ”, ПАНЕЛЬ ФОРМУЛ” і т. ін. (рис. 1.1)

1. Поле назви робочого вікна.

2. Рядок меню.

3. Кнопки управління

4. Панелі інструментів.

5. Поле імені.

6. Рядок формули.

7. Рядок стану

8. Поле назви вікна робочої книги (дочірнє вікно Excel).

9. Активний аркуш робочої книги.

10. Кнопка виділення всього аркушу.

11. Активна (поточна) комірка.

12. Ім’я стовпця.

Рис. 1.1. Робочий аркуш MicrosoftExсelДля переміщення по робочому аркушу на значні відстані, використовуються смуги прокрутки. Часто доводиться виконувати дії з декількома комірками одночасно, такими як блок, або діапазон комірок.

Блок - це множина комірок, які утворюють область прямокутної форми. Блок позначається адресою верхньої лівої і правої нижньої комірок прямокутника, розділених двокрапкою, наприклад: B4:D6 (рис. 1.2), A5:A10, C3:E3.

Рис. 1.2. Екран Microsoft Exсel з виділеним блоком комірок B4: D6