Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР №1.Формування таблиць в MS Excel.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.9 Mб
Скачать

5.11. Зміна розмірів стовпця і рядка

Якщо текст, уведений в комірку, довше ширини стовпця, то він буде показаний в наступних стовпцях, при умові, що вони порожні. В протилежному випадку, текст на екрані буде обрізаний границею наступного стовпця.

У випадках, коли стандартна ширина стовпця не влаштовує Вас, її змінюють одним з наступних способів, попередньо виділивши стовпець:

 командою „Формат Стовпець  „Ширина” головного меню;

 командою „Ширина стовпця” контекстного меню стовпця;

 за допомогою миші, пересуваючи границю стовпця в полі заголовків стовпців;

 автоматично встановлюючи ширину стовпця по самому довгому запису в комірці виділеного стовпця, командою „Формат  „Стовпець”  „Авто підбір ширини” головного меню.

Для зміни висоти виділеного рядка використовують два прийоми:

 командою „Формат”  „Рядок  „Висота” головного меню, викликати поле „Висота”, де задати необхідну висоту рядка;

 за допомогою миші встановити курсор на нижню лінію сітки потрібного рядка або в поле заголовків рядків. При цьому курсор перетвориться в перехрестя. Протягнувши цю лінію вгору або вниз, можна відповідно зменшити або збільшити висоту рядка.

 

5.12. Автоматичні операції підсумовування, дублювання та заповнення суміжних комірок

Для обчислення підсумкової суми по числовим значенням в суміжному інтервалі комірок, використовується інструмент „Автопідсумовування”, позначений математичним символом суми å, котрий знаходиться на панелі стандартних інструментів.

Технологія виконання автопідсумовування наступна:

 встановити курсор в комірку, де повинна з'явитися підсумкова сума;

 клацнути по кнопці å, при цьому в самій комірці і на панелі формул з'являється функція „СУММ”, з обраним комп'ютером діапазоном комірок, що знаходиться над зазначеною коміркою, або ліворуч від неї;

 натиснути клавішу <Enter>, якщо діапазон, зазначений комп'ютером влаштовує користувача, в протилежному випадку його попередньо редагують (див. п.5.9.2).

Дублювання даних використовується для уведення формул і провадиться в наступній послідовності:

 виділяється блок комірок, куди потрібно помістити формулу (див. п.5.10.1);

 набирається за допомогою клавіатури формула і натискуються одночасно клавіші <Ctrl+Enter>, щоб внести запис у всі позначені комірки.

Багато робочих таблиць потребують уведення послідовних дат, часу та інших типів рядів (наприклад, стовпці, що позначають послідовність місяців з січня по грудень або рядки, пронумеровані від 1 до 100). Для створення таких послідовностей використовують автоматичне заповнення. Воно може бути використано і для уведення формул в суміжні комірки таблиці, при цьому посилання в формулах автоматично змінюються.

Автозаповнення виконується за допомогою маркера заповнення, що знаходиться в правому нижньому куті виділеної комірки або блока комірок.

Спочатку в комірки електронної таблиці уводять початкові значення послідовності. Для послідовності з кроком зміни 1 (один місяць, один день, один квартал і ін.) достатньо одного першого значення в одній комірці.

Увага! Будь-яка одна цифра не породжує послідовність.

Для одержання ряду з довільним кроком зміни або послідовного числового ряду, уводять два значення – зразка (еталона) в сусідні комірки, які показують зміни між елементами послідовності (рис.1.7, комірки G1:G2; H1:H2 і т. ін.).

Комірки (одну або дві, в залежності від типу послідовності) з початковими значеннями виділяють, встановлюють курсор на маркері заповнення (курсор перетворюється в тонкий чорний хрестик) і протягують по усім заповнюваним коміркам.

При цьому, Microsoft Excel або створює послідовність (якщо є упевненість, що початкове значення породжує послідовність) у всіх відзначених Вами комірках, або заповнює інтервал початковими значеннями.

 

Рис. 1.7 Фрагмент електронної таблиці з різними значеннями в комірках 

 

Рис. 1.8 Фрагменти рядів, отриманих шляхом автозаповнення

На рис. 1.8 в стовпцях А:Е показані приклади рядів з кроком зміни 1. Стовпець А містить послідовні позначення місяців з січня по червень, в стовпці В – дати від 04.01.91 до 09.01.91, в стовпці С - нумерація кварталів (причому після 4 кварталу в комірці С5 знову з'являється квартал 1) і т. ін. В стовпцях G:K показані фрагменти рядів, отриманих по двом першим значенням. Стовпець І містить позначення днів тижня через один (Пон, Сер, Пт, Нд, Вт і т. ін.), в стовпці J – час змінюється не тільки по годинам, але й по хвилинам (після 24 годин або 60 хвилин, нумерація знову починається з початку) і т. ін.