Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР №1.Формування таблиць в MS Excel.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.9 Mб
Скачать

5.13. Збереження таблиці на диску

Для збереження створеної таблиці на диску Microsoft Excel пропонує інструмент „Зберегти”, представлений кнопкою з зображенням дискети, або команду „Файл Зберегти” головного меню. При першому натисненні на інструмент „Зберегти”, програма видає діалогове вікно „Зберегти як...”, яке використовують для вказівки більш змістовного імені, нового диска або вибору нового каталогу перед збереженням.

6. Методичні рекомендації

6.1. Завантаження програми ms Excel

Після вмикання ПК і уведення відповідного пароля автоматично завантажується ОС Windows. Є декілька способів завантаження Microsoft Excel:

 клацанням лівою кнопкою миші на кнопці Пуск” викликається головне меню систе­ми, в якому вибирається каскадне меню Програми”, а по­тім - „Місrosoft Excel”.

за допомогою піктограми-ярлика . Таблич­ний процесор завантажують подвійним клацанням на ньо­му лівою кнопкою миші. Як наслідок виконаних дій - на екрані монітора з'явиться основне вікноMicrosoft Excel.

Примітка. Ярлик створюють, якщоMicrosoft Excel використовують повсяк­день. Для цього необхідно послідовно відкрити вікно про­грами Провідник і його папки - Windows”, Головне меню та Програми. В останній є ярлик Microsoft Excel, який „буксирується” на вільне місце робочого стола Windows при натисненні кла­віші <Сtrl>.

Очищують робочий стіл командою Згорнути все” спеці­ального контекстного меню, що викликається на екран кла­цанням правою кнопкою миші.

6.2. Робота з головним меню Microsoft Exсel

Вибрати будь-який пункт меню можна за допомогою миші, або клавіші <F10>. Будь-яку команду списку що відкриється, вибирають аналогічними способами. 

6.3. Формування таблиці

Розглянемо основні прийоми створення таблиць на прикладі таблиці, представленої на рисунку 1.9.

Рис. 1.9. Приклад сформованої таблиці

Оформлення заголовка таблиці і назв стовпців. Для оформлення заголовка таблиці необхідно встановити курсор в комірку A1 і увести текст, наприклад „Визначення витрат вакцини для профілактики”. Уведення тексту закінчується натисненням клавіші <Enter>, або іншим способом, зазначеним в п.5.9.1.

В комірку A2 увести текст: ...ящуру в господарстві на одну тварину у ваговій групі. Набраний текст поширюється на сусідні комірки, тому що в них відсутня будь-яка інформація.

Для уведення в 3 рядок таблиці триповерхових заголовків потрібно дозволити переносити текст по словам. Для цього необхідно:

 виділити 3 рядок (див. п.5.10.1);

 виконати команду „ФОРМАТ КОМІРКИ”;

 на вкладці „ВИРІВНЮВАННЯ” включити прапорець „ПЕРЕНОСИТИ ПО СЛОВАМ”.

Форматування заголовків стовпців. Встановіть курсор по черзі в комірки A3, В3, С3 і уведіть заголовки стовпців. Щоб текст заголовків розташовувався рівномірно, як показано на рис. 1.9, потрібно збільшити ширину стовпців В і С, за допомогою миші. Для зміни висоти рядка необхідно скористатися прийомом автоматичного встановлення висоти.

6.4. Введення даних і редагування таблиці

Використання прийому автозаповнення для введення номерів вагової групи і середньої ваги тварин.

1) увести в комірку A4 цифру 1;

2) увести в комірку A5 цифру 2;

3) виділіть інтервал комірок A4: A5 (див. п.5.10.1);

4) встановіть курсор на маркері заповнення комірки A5;

5) протягніть маркер до комірки A13.

Щоб заповнити стовпець B значеннями середньої ваги тварин у ваговій групі від 50 до 200 і від 200 до 350, використайте прийом автозаповнення, вказавши у кожному випадку новий крок зміни.

Заповнення таблиці формулами для обчислення. Витрата вакцини на одну тварину розраховується по формулі Y=0,05+0,001*Х, де Х- вага тварини. Для автоматичного розрахунку значень третього стовпця таблиці по даній формулі, потрібно увести її в комірку С4 у вигляді =0,05+0,001*B4 і потім виконати автозаповнення (або копіювання, як вказано в п.5.10.2). В результаті в комірках С4:С13 з'являться числа 0,1; 0,125; 0,15; 0,175; 0,2; 0,225; 0,25; 0,275; 0,35; 0,4.

Підрахунок підсумкових значень. Заповніть четвертий стовпець таблиці даними про кількість тварин по кожній групі. Обчисліть загальну кількість тварин в господарстві, використовуючи інструмент „Автопідсумовування (див.п.5.12.1).

Оформлення рамок таблиці. Для більш наглядного представлення даних у створеній таблиці, її розділяють на область заголовка, підніжжя і т. ін., використовуючи прийом автоформатування.

1) виділіть діапазон A1: D14;

2) виконайте команду „Формат Автоформат Простий”.

Збереження створеної таблиці на диску.

1) виконайте команду „Файл Зберегти як”;

2) в діалоговому вікні що з'явиться уведіть інформативне по змісту таблиці ім'я файла, наприклад ВAKЦИНА, залишивши розширення файлу .XLS без зміни;

3) клацніть по кнопці <OK>.