Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР №4 Cпособи оформлення діаграм.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
386.05 Кб
Скачать

4.2.4. Редагування діаграми

Готову діаграму можна редагувати, доповнюючи її мітками даних, назвою діаграми і осей, легендою і лініями сітки; змінюючи оформлення і розміщення елементів, змінюючи текст заголовків і т. ін. Це дозволяє поліпшити зовнішній вигляд діаграми, зробити її наочною та ефективнішою.

У кожній діаграмі розрізняють ділянку діаграми й ділянку побудови діаграми. Перша – це простір, обмежений зовнішньою рамкою діаграми, друга – простір між осями координат Х та Y. Модифікація об’єктів зазначених ділянок виконується окремо. Будь-яку з ділянок активізують подвійним клацанням лівою кнопкою миші у будь-якій точці.

Для внесення змін на діаграмі використовують один з наступних методів:

- за допомогою контекстного меню (клацання правою кнопкою миші);

- за допомогою команди головного меню „Формат”;

- за допомогою подвійного клацання лівою кнопкою миші;

- за допомогою піктограми „Майстер діаграм” на панелі інструментів.

Щоб внести зміни в діаграму необхідно:

1)  підвести покажчик миші до діаграми і клацнути лівою кнопкою миші. З’явиться бордюр з ліній навколо діаграми;

2) виділити об’єкт, який потрібно редагувати. Навколо нього з’явиться контур. Якщо ж об’єкт поділяється на більш дрібні, то клацанням лівою кнопкою миші можна вибрати один з них і за допомогою маркерів змінити розмір. Якщо курсор має вигляд стрілки і знаходиться всередині контуру, то його можна переміщувати по екрану.

Діалогове вікно форматування частіше всього містить наступні вкладки:

1) Вид (рис.4.1) – дає змогу встановити колір, товщину та тип лінії рамки діаграми, а також колір і спосіб її заливки. Останнє вибирає користувач у спеціальній області „Заливка”, яка активізується кнопкою „Способи заливки”. Вікно „Заливка” надає користувачу можливість вибрати варіант градієнтності та тип штрихування цієї ділянки, її текстуру і візерунок, а також розмістити певний рисунок (малюнок) із певного файлу магнітного диска.

Заливка ділянки діаграми додає їй привабливого вигляду. У разі використання об’ємних діаграм, можна заливати як стінки, так і основи стовпців. Останні виділяють так само, як і ділянку діаграми – подвійним клацанням лівою кнопкою миші.

Рис. 4.1 Вкладка „Вид” Рис. 4.2 Вкладка „Шрифт”

2) „Шрифт (рис.4.2) - дозволяє змінювати шрифт, стиль, розмір, колір, підкреслювання та ефекти виділеного тексту діаграми.

3) Вирівнювання (рис. 4.3) - контролює вирівнювання тексту та орієнтацію заголовків діаграми та осей, міток даних, вікон тексту. Доступні параметри залежать від типу виділеного тексту.

Рис. 4.3. Вкладка „Вирівнювання”

4.2.5. Додавання нових даних на діаграму

Після того, як діаграма вже побудована, може виникнути необхідність її обновити, додати нові ряди або елементи даних з робочого аркуша. Метод, за допомогою якого це можна зробити, залежить від того, яку саме діаграму потрібно обновити - впроваджену чи на окремому аркуші.

Для того, щоб добавити дані на впроваджену діаграму, можна, виділити їх на робочому аркуші, та перетягти за допомогою миші на діаграму.

Для додавання даних на окремий аркуш діаграми, можна використати команду „Вставка Нові дані”, або здійснити копіювання через буфер обміну. Додавання даних автоматично призводить до обновлення існуючої легенди.

Щоб краще контролювати те, як будуть розташовані на діаграмі дані з робочого аркушу, можна використати наступний метод:

 виділити потрібні дані;

 скопіювати їх в буфер обміну;

 перейти на аркуш з діаграмою;

 виконати команду „Правка Спеціальна вставка Добавити значення Нові значення”.