Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
малой.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
430.08 Кб
Скачать

2.2. Історико-культурні ресурси

В цілому Туреччина (на жаль, помилково сприймана багатьма тільки як країна дешевих і не завжди якісних товарів), по кількості визначних пам'яток нічим не поступається Греції, Італії або Іспанії, але через недолік інформації ще мало відома із цього погляду .

Для початку слід зазначити, що територія нинішньої Туреччини по черзі входила до складу Римської, Візантійської, Сельджукської й Османської імперій, внаслідок чого багата пам'ятниками всіх згаданих культур. Незважаючи на те, що державною релігією в країні є іслам, мусульмани прекрасно уживаються із християнами й іудеями. Саме тому, приїжджаючи в Туреччину, ми почуваємо себе як вдома. В Анталії, наприклад, ви навряд чи з повною впевненістю зможете сказати, що це сугубо ісламська територія, якщо не вважати зрідка, що попадаються на очі мінарети.

Якщо ви відпочиваєте на кемерському узбережжі, відвідаєте Демре - місце, освячене Миколою Чудотворцем, єпископом, що служив тут багато років . Ви побачите церкву. згодом відновлену княгинею Голіциною, і почуєте багато захоплюючих розповідей про життя святого. Помітьте, що саме на території Туреччини, нині країни мусульманської, у минулому сповідалося православне християнство, і пам'ятники близької нам культури становлять великий інтерес для українських туристів.

Поруч із Демре розташовано не менш цікаве місце – Миру, яскравий зразок лікійської цивілізації, що існувала на початку нашої ери на південному-заході Малої Азії. Картина, що розкривається перед вами з першого погляду, спочатку приголомшує, а потім назавжди залишається в пам'яті. Зовсім зненацька прямо перед вами виростає скеля із гробницями найбагатших людей Лікії. Гробниці більше схожі на палаци, ніж на поховання. Стіни з жовто-чорного мармуру з колонами й надгробними написами на портиках викликають у пам'яті картинки про період античності з підручника історії. Відчуття підсилюється побачивши амфітеатр, який було побудовано стародавніми греками. Якщо ж ви не захотіли самостійно досліджувати узбережжя, а купили екскурсію в бюро подорожей, то пропонована програма містить у собі не тільки відвідування Демре й Мири, але й морську прогулянку на яхті на острів Кекова, що переводиться з турецького як "будинок сонця". На північному березі острова, у містечку Аполлонія частина міста в результаті землетрусу сповзла під воду. У штиль крізь бірюзову воду можна побачити древні арки, стіни будинків і древні саркофаги. Лікійці займалися кораблебудуванням і мореплаванням, тому саркофаги схожі на перевернені човни. На самій вершині надводної частини острова гордо піднімається замок Калікою. Масивні кріпосні стіни нагадують про менш спокійні часи, набіги піратів і кривавих війн. Прогулянка на яхті тим більше приємна, що перед поверненням робиться зупинка в одному з островів, і вам виділяється півгодини на купання в кришталево чистій воді.

Для особливо допитливих рекомендується поїздка в курортне місто Каш (древній Антифеллус), розташований неподалік від Мири. Ще не так давно вважався рибацьким селищем, за останні роки Каш перетворився у відомий курорт із розвитий інфраструктурою. По суті, це Бодрум у мініатюрі. Як й у Бодрумі, ви можете побродити по вузьких стародавніх вуличках і базарах, відвідати масу барів, ресторанів і дискотек, що функціонують цілодобово . Для тих, хто не полінувався добратися до Каша, рекомендуємо з'їздити в Патару, Ксантос і Літун - найдавніші міста Лікії. Ксантос - столиця древньої Лікії, розташований у мальовничому зеленому місці. Священний лікійський центр Літун вражає уяву величчям древніх руїн. Ви побачите три храми, присвячені богині Літо і її діти - Аполлону й Артеміді. Патара, розташована до півдня від Літуна й Ксантоса, була основним портом Лікії. Якщо вірити легенді, у Патарі народився Аполлон. Якщо вірити фактам, Патара - місце народження Миколи Угідника.

Повертаючись із Мири в Кемер, поверніть із основної траси й спуститеся до руїн древнього міста Фазеліс - улюбленого місця зимового відпочинку Олександра Македонського. Неподалік на висоті 300 метрів над рівнем моря, перебуває містечко Янарташ, де, відповідно до легенди, лікійський герой Беллерофон, осідлавши Пегаса, убив вогнедишне чудовисько Химеру. Дотепер в ущелину горить вогонь, у зв'язку із чим візантійці вважали це місце святим.

Не менш цікаві маршрути є до південно-сходу від Анталії. З Белека або Сіде не важко буде добратися до древнього амфітеатру Аспендос ідеально вцілілого з найдавніших часів. Варто піднятися по високих кам'яних щаблях на самий верх, щоб розглянути древні орнаменти й переконатися в тім, що в древньому театрі дотепер вражаюча акустика. Саме тому тут проводяться музичні фестивалі. По дорозі від Аспендоса розташований акведук, побудований у часи римського правління.

Неподалік розташований мертве місто Перзі - колись саме велике місто античної держави Памфілієві. - руїни якого дотепер вражають і приваблюють туристів, подібно єгипетським пірамідам. Вашому погляду стануть міські будівлі часів еллінів і римської імперії: амфітеатр, давньоримські лазні, агора.

У Сіде постійно зіштовхуєшся з історією. Білосніжні колони храму Аполлона здаються живою ілюстрацією із книги про древні міфи, а сам півострів Сіде зі зруйнованим амфітеатром - чудом збережений шматочок далеко плинного минулого.

Найвідважнішим мандрівникам настійно рекомендуємо не зупинятися на досягнутому, а витратити ще день і з'їздити в Антакію, де народився Святий Петро, і відвідати там музей мозаїки й античний порт Самандиг.

Серед особливо цікавих двох- триденних поїздок, слід відзначити вже багатьом відомий тур у Памуккале (у перекладі "бавовняний замок"). На схилах древнього міста Ієраполіс за багато століть утворилися білосніжні відкладення кальцію зі стікаючими по них мінеральними водами. Крім чудового видовища білосніжних схилів вам зробить несказанну приємність купання в мінеральних водах одного із численних бірюзових басейнів.

Якщо ви готові витратити три дні на те, щоб побачити унікальне чудо природи, відвідаєте Каппадокію. Ви потрапите в дійсну казку з накопичення складчастих гірських порід і підземних міст перших християн, що ховалися тут від переслідувань. У горах християни будували підземні церкви разючої краси. Зовні вони були добре замасковані, що дозволяло вберегти їх від розгарбування, а усередині стіни прикрашали прекрасними фресками.5

Не розчаруються й ті, хто потрапить на гору Не Мруть, що на сході країни біля міста Ад’яман. Розташований на горі музей під відкритим небом по праву вважається восьмим чудом світла. На висоті 2000 метрів із землі виростають величезні барельєфи, 10-метрові статуї богів, з людськими й пташиними головами з каменю. Дотепер залишається загадкою яким чином ці камені були підняті на таку висоту. Схід і захід сонця підсилюють магнетизм і таємничість цього місця.

На закінчення необхідно помітити, що в самому місті Анталія варто оглянути старе місто з вузькими вуличками й базарчиками. Місто Анталія був названий на честь його засновника Атталоса, царя Бергами. Стара кріпосна стіна майже не зруйнована, а мінарет Іівлі зберігся в первозданному виді.