Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методич.служб.обов.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
177.66 Кб
Скачать

18

1. Вступ.

Важливим чинником організації роботи прокуратури районної ланки є розподіл службових обов'язків між її прокурорсько-слідчими працівниками, який має на меті забезпечення розмежування об’єктів і функцій прокурорсько-слідчої діяльності, персональної відповідальності за доручену справу і, разом з тим, об’єднання зусиль працівників на виконання завдань, які поставлені перед органами прокуратури.

Чіткий, добре продуманий, він є обов'язковою умовою ефективності колективної роботи, сприяє узгодженості дій працівників, забезпечує раціональне використання індивідуальних можливостей кожного працівника, що є особливо важливим в роботі.

Розподіл обов'язків між працівниками є творчим організаційно-управлінським актом, тому неможливо дати універсальні рекомендації, придатні для всіх випадків.

Проте, як свідчить практика, існує низка проблем, розгляд яких може полегшити цю роботу, запобігти допущенню найбільш типових недоліків і помилок.

Тому з метою оптимізації організаційно-управлінської діяльності керівників прокуратури районного рівня, важливим елементом якої є розподіл функціональних обов’язків між підпорядкованими працівниками, виявлення та вжиття заходів до усунення допущених прокурорами в цій діяльності недоліків і прорахунків з тим, щоб за рахунок цього забезпечити суттєве підвищення ефективності організації роботи міських, районних, міжрайонних та прирівняних до них прокуратур, розроблено дані методичні рекомендації.

Відповідно до п.п. 6.7, 7 наказу Генерального прокурора України №1 від 19.09.05 "Про організацію роботи і управління в органах прокуратури України" робота міських, районних, міжрайонних та прирівняних до них прокуратур повинна організовуватись за галузевим і предметними принципами, а прокуратур вищого рівня – за зонально-предметним.

Галузевий (предметний) принцип розподілу обов’язків передбачає закріплення за працівником певної галузі (предмету) прокурорської діяльності.

Зонально-предметний принцип означає покладення на працівника виконання обов’язків одночасно, як з організації та контролю роботи певної групи прокуратур, так і за відповідними напрямами практичного здійснення прокурорських функцій (темами).

На практиці відомий ще й третій принцип розподілу обов’язків – тільки зональний (територіальний). Суть його полягає в тому, що на працівника покладається вся прокурорська або слідча робота на певній території щодо певної групи організацій, установ, підприємств тощо. Необхідність застосування такого принципу розподілу обов’язків може виникнути в спеціалізованих прокуратурах (транспортних, природоохоронних, з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах).

При розподілі обов’язків необхідно враховувати всі фактори. В першу чергу, обсяги роботи, стан правопорядку, чисельність працівників, їх теоретичну підготовку, практичний досвід, індивідуальні нахили та здібності кожного. Доцільно, з урахуванням посадового становища, передбачити рівномірне навантаження на кожного працівника, їх взаємозамінюваність в разі необхідності.

У прокуратурі районного рівня питання розподілу обов’язків між працівниками визначається наказом її керівника.

Розподіл функціональних обов‘язків між працівниками структурних підрозділів апарату прокуратури області здійснюється відповідними заступниками прокурора області.

У зв’язку з функціональними, структурними змінами, змінами у кадровому складі та криміногенній обстановці, що обумовлює стан законності і правопорядку, а також при збільшенні (зменшенні) обсягів роботи прокурору слід невідкладно переглядати розподіл обов’язків, щоб не допустити їх знеособлення.

Відповідно до пункту 26 наказу Генерального прокурора України №1-2005 примірники розподілу обов’язків прокурори районного рівня повинні у п’ятиденний термін з дня підписання надсилати до організаційно-контрольного відділу прокуратури області.