Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет. Збалансоване харчування як складова частин....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
192 Кб
Скачать

2.3 Роздільне харчування

Систему роздільного харчування не визнана науковою медициною із-за її необґрунтованості. Так, за цією теорією кисле середовище шлунку перетравлює тільки білки. А разом з'їдені вуглеводи у вигляді картоплі або хліба просто "гниють" в шлунку. Але в шлунку концентрація соляної кислоти така, що ніяке "гниття" там просто неможливе. Швидше навпаки, саме кисле середовище шлунку знезаражує їжу, яка іноді потрапляє туди не відповідною до правил гігієни. Таке ж відносно стерильне середовище підтримується і в дванадцятипалій кишці, і в тонкому кишковику. Розмноження бактерій починається тільки в товстій кишці [5, 10].

Між шлунком і кишковиком розташована дванадцятипала кишка, і саме в ній перетравлюються одночасно білки (ферментом підшлункової залози трипсином), жири (печінковою, міхурною жовчю і ліпазами) і вуглеводи (різними амілазами). Тобто, ніякого "роздільного" травлення в дванадцятипалій кишці просто не існує, а білки, жири і вуглеводи, всі разом благополучно перетравлюються з допомогою тільки відповідних ферментів, що виділяються в порожнину дванадцятипалої кишки.

Фактично перехід на роздільне харчування позбавляє органи травлення необхідного тренування, оскільки не дає повноцінного навантаження на різні ферментативні системи, що призводить до послаблення їх функцій і втрати здатності переварювати змішану їжу. Далі слідують гастрити, ентероколіти, порушення мікрофлори травних систем, диспепсія та інші захворювання шлунково-кишкового тракту [10].

Сучасні учені остаточно спростували положення теорії роздільного харчування і підтвердили, що при роздільному вживанні білків, жирів і вуглеводів активність травних ферментів гальмується, а при використанні змішаної їжі, навпаки, відбувається якнайповніше засвоєння поживних речовин, що містяться в ній [5, 10].

2.4 Шкода від деяких інших дієт

2.4.1 Кремлівська дієта

Ця дієта тотожна дієті Аткінса і дієті американських астронавтів, або її ще називають безвуглеводною. У раціон можна включати м'ясо, ковбаси, копченину, сало, яйця, масло, молочні продукти, гриби, маргарин, майонез і навіть алкоголь. У цій дієті підраховують не калорії, а кількість вуглеводів. В раціоні потрібно зменшити кількість фруктів, виключити хліб, каші, солодкі, борошняні і картопляні блюда, рис, солодощі. Але дієта протипоказана при діабеті, нирковокам’яній хворобі, захворюваннях печінки і жовчовивідних шляхів, хронічній нирковій або печінковій недостатності, подагрі.

Недоліки дієти: можливі порушення обміну речовин, розвиток нирковокам’яної хвороби, подагра, послаблення імунітету в результаті дефіциту вітамінів і мінералів, а низький вміст вуглеводів в харчуванні може привести до депресії, пригніченості. В США цій дієті дали назву – "прямо до інфаркту" [5].

2.4.2 "Голлівудська" дієта

Допускає обмеження калорійності добового раціону 600-800 ккал, на відміну від звичайної норми – в 2500-3500 ккал. Ця дієта дозволяє з'їдати за день 2 апельсини, 1 яйце, 80 г пісного яловичого м'яса або риби, запечених на решітці без жиру, 150 г нежирного сиру, фруктовий салат з грейпфрутів і ананасів. З напоїв допускається чашка чаю або кави без цукру. Але після закінчення цієї дієти втрачена вага швидко повертається і часто починає перевищувати первинні цифри. Якщо дотримуватися такої дієти більше двох раз на рік, то це приведе до порушення обміну речовин, підвищеної здатності згущуватися крові, утворення тромбів [5].