Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет. Збалансоване харчування як складова частин....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
192 Кб
Скачать

2 Шкідлива дія «модних» дієт і ненатуральної їжі

Недолік або надлишок однієї речовини може істотно вплинути на ефективність дії інших речовин. Окремі елементи харчування взаємозв'язані один з одним і складають цілу систему, при порушенні однієї ланки якої уся система дає збої. Це повинно примушувати замислитися про доцільність застосування різних дієт, тим більше науково не обґрунтованих. Адже різні незбалансовані «модні» дієти (голлівудська, кремлівська, вегетаріанська, голодування, роздільне харчування, Аткінса та ін.) признані шкідливими для здоров’я відомими медиками в Європі і США [5, 7, 10, 16]. Коротко розглянемо це на прикладі деяких дієт.

2.1 Голодування

З позицій елементарної фізіології не варто застосовувати голодування для широко рекомендованого "схуднення/очищення", оскільки насправді це призводить до прямо протилежних результатів. Адже основним джерелом енергії для нервових клітин при голодуванні є глюкоза, що отримується з білків тіла (глюкогенних амінокислот). Але білки містять ще й азот і сірку, які виявляються зайвими відходами при переробці амінокислот в глюкозу. І організму доведеться виводити їх у вигляді сечовини, сірководню та інших "шлаків і токсинів", що утворилися в ході самого голодування. А цих "шлаків і токсинів" зовсім не було в організмі до голодування, як не було "десь" відкладених зайвих або "поганих" білків. Тому голод насправді є "великим забрудником" внутрішнього середовища організму [10].

Голод – це дуже жорстокий спосіб схуднення і саморуйнування організму. Таке жадане зменшення ваги при голодуванні за перший тиждень йде переважно шляхом переробки цінних білків скелетної мускулатури на глюкозу для потреб нервових клітин. І ліквідовувати м'язову тканину дуже легко – досить одного багатоденного курсу "очисного" голодування. Але назад ця м'язова тканина повернеться тільки при тривалому інтенсивному фізичному навантаженні і повноцінному харчуванні [10].

Крім того, при такому схудненні виникають порушення функції печінки, гормональній дисбаланс, дефіцит м'язової і кісткової тканини, вітамінна і мікроелементна недостатність, стимулюється уповільнення витрат калорій і поживних речовин. Після голодування збільшується розмір жирових клітин, які прагнуть активніше накопичувати жир і повільніше спалювати його. А неодноразові голодування крім швидкого набирання ваги з добавкою, можуть привести до серцево-судинних захворювань, послаблення імунітету, посилення простудних і інфекційних захворювань, дратівливості, інфаркту, діабету. [5, 7, 16].

2.2 Вегетаріанство

Незважаючи на всі аргументи суворих вегетаріанців (споживають тільки рослинну їжу) про користь такого харчування, медики дотримуються зовсім іншої думки із цього приводу. Основна шкода від вегетаріанської дієти полягає в тому, що організм людини недоотримує багатьох необхідних йому органічних речовин. Передусім виникає дефіцит білків. Хоча вегетаріанці намагаються розв'язати цю проблему додаючи у своє меню різні крупи, горіхи, гриби, горох, квасолю, боби і інші овочі, але вони містять не всі потрібні амінокислоти.

Так, в горіхах немає сірковмісних амінокислот, а також лізину і треоніну. Крім того, горіхи шкідливі для людей, що страждають захворюваннями травних органів, печінки і жовчовивідних шляхів. У грибах немає потрібних для організму валіну і сірковмісних амінокислот. Крім того, гриби самі по собі є важко засвоюваним продуктом. А бобові культури важко перетравлюються і часто призводять до газоутворення, в них містяться пурини – речовини, шкідливі для людей, схильних до відкладення солей сечової кислоти і сприяють розвитку подагри. А соєві продукти негативно відбиваються на функціонуванні ендокринної системи, щитовидної залози і чоловічої статевої системи [5].

Крім того, тривале вегетаріанське харчування, як будь-яка інша знежирена дієта, спричиняє застій жовчі і випадання каменів у жовчному міхурі. А медична статистика свідчить, що незважаючи на активну пропаганду знежирених дієт і "чищень" від каменів печінки та інших внутрішніх органів, черга хворих на видалення жовчного міхура хірургічним шляхом не зменшується, а тільки збільшується [10].

Медиками також встановлено, що у суворих вегетаріанців крім недостатності вітамінів (D, В2, В12) і мінеральних речовин (кальцію, заліза, цинку та ін.) часто зустрічаються анемія, ослаблення імунної системи, підвищена інфекційна захворюваність, зокрема на туберкульоз [8].