Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новітня 1 денне.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
375.3 Кб
Скачать

Методи навчання

З дисципліни передбачені такі методи навчання:

- лекції – читаються з усіх тем курсу, їх обсяг визначено відповідно до теоретичної і практичної значущості матеріалу окремих тем та розподілу годин між аудиторною і позааудиторною роботою;

- семінарські заняття – проводяться з тем, які є найбільш вагомими для формування світоглядних ідей і понять;

- самостійна та індивідуальна робоа.

Самостійна робота студентів

На самостійну роботу за дисципліною відведено 32 години, які відповідно розподілені між усіма темами. До складу самостійної роботи включено опрацювання теоретичних питань, підготовку до семінарських занять, пошук відповідей на проблемні питання, складання схем, підготовка до контрольних робіт.

Форми контролю: опитування на семінарських заняттях, проведення аудиторних контрольних робіт, перевірка конспектів.

Завдання для самостійної роботи подані у відповідних темах семінарських занять.

Індивідуальна робота студентів

Основними формами індивідуальної навчальної діяльності студентів у межах кожного залікового кредиту є написання есе та підготовка і захист індивідуального (групового) навчального або науково-дослідного проекту (ІНДЗ).

Есе – письмовий твір-роздум над проблемою, який віддзеркалює особисту позицію студента на систему аргументів. На яких ця позиція ґрунтується. У ньому важливо продемонструвати глибоке знання обраної проблеми, збалансоване використання інформації, підпорядкованість її центральній ідеї (тезі), взаємопов’язаність, логічність, самостійність, аргументованість викладених думок і висновків.

ІНДЗ – містить елемент пошукової, частково науково-дослідної роботи і є чинником залучення студента до науково-дослідної діяльності, яка може бути продовжена через виконання курсової, кваліфікаційної роботи тощо. Варіантами навчально-дослідних проектів з новітньої історії можуть бути відео кліп (фільм), макет веб-сторінки (сайта), електронна презентація, електронний урок, сценарій рольової гри, макет номера газети тощо. Як правило, його присвячують одній темі або проблемі курсу маючи на меті її самостійне поглиблене пізнання, використання отриманих знань для професійних або суспільних потреб. Робота над ним потребує пізнавальних, аналітичних, творчих здібностей, а також спеціальних навичок (робота з комп’ютером, аудіо- та відеоапаратурою, обробка статистичних даних тощо). Критеріями оцінювання науково-дослідного проекту є оригінальність ідеї, самостійність її розробки, змістовність, наукова обґрунтованість, практична цінність тощо.

Теми есе

  1. Версальський договір: міцний мир для Європи, єдино можливий компроміс чи міна уповільненої дії у міжнародних відносинах 20-30-х років?

  2. Чи виконала Ліга Націй свою історичну місію? Які зміни в Статуті цієї організації могли б посилити її дієвість?

  3. Через реформи до соціальної демократії і через соціалістичну революцію до «диктатури пролетаріату»: дві альтернативні стратегії в міжнародному соціалістичному русі. Чи був можливий компроміс?

  4. реформізм: вимушена поступка робітничому рухові чи свідома соціально-економічна стратегія західних демократій?

  5. Чим демократія Веймарської республіки відрізнялася від американської та британської демократії?

  6. Фашизм: історична випадковість чи закономірність політичного розвитку Європи? Чи можна було запобігти фашизації країн Європи?

  7. Чи були альтернативи розвитку міжнародних відносин в 1930-ті роки?

  8. Політична ідеологія і зовнішня політика держав у першій третині ХХ ст.: чи існував взаємозв’язок?