Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НОВАЯ методичка диплом2(последний вариант).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
702.98 Кб
Скачать

42

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КРИВОРІЗЬКИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра економіки, організації та управління підприємствами

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання та оформлення дипломної роботи

для студентів спеціальності 7.050107 "Економіка підприємства"

денної та заочної форм навчання

Кривий Ріг - 2010

Укладачі: Максимов С.В., канд. екон. наук, професор;

Іванова І.С., канд. екон. наук, доцент;

Буханець В.В., канд. екон. наук, доцент;

Темченко О.А., канд. техн. наук, професор;

Пасічник Н.В., канд. екон. наук, доцент.

Рецензенти: Турило А.М., докт. екон. наук, професор.

Відповідальний за випуск: Ковальчук В.А., докт. техн. наук, професор

У методичних вказівках висвітлюють питання написання дипломної роботи студентами кваліфікаційного рівня „спеціаліст” спеціальності „Економіка підприємства”; в них наведено мету і завдання дипломної роботи, вибір теми, поетапні процедури організації дипломування, зміст основних підрозділів, порядок захисту та критерії оцінювання дипломної роботи.

Розглянуто на засіданні Схвалено вченою радою

кафедри економіки, економічного факультету.

організації та управління Протокол № 4 від 30.12.2009р.

підприємствами.

Протокол № 5 від 29.12.2009р.

ЗМІСТ

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 4

1. МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ 5

2. ТЕМАТИКА, СТРУКТУРА ТА ЗМІСТ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ 5

3. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО СКЛАДАННЯ РОЗДІЛІВ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ 7

4. ОСНОВНІ ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ 13

6. УМОВИ ДОПУСКУ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ ДО ЗАХИСТУ 21

7. ПОРЯДОК ЗАХИСТУ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ 22

8. КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ 23

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА 25

ДОДАТОК А1 29

Таблиця 33

Показники 35

ЗАВДАННЯ 38

Заява 40

Загальні положення

Дипломна робота є завершальним етапом теоретичної підготовки економістів, які спеціалізуються в галузі економіки, організації та управління підприємствами як невиробничого, так і промислового характеру. Вона є логічним відображенням знань з фахових дисциплін, які були отримані студентами спеціальності "Економіка підприємства" під час навчання.

Дипломна робота - основна підсумкова форма перевірки якості професійної підготовки фахівців у сфері економіки, що завершує процес навчання у Криворізькому технічному університеті. Це самостійна робота, виконана студентом у рамках обраного теоретико-практичного напряму. Вона є кваліфікаційним документом, на підставі якого визначається рівень кваліфікації і здатність до самостійної роботи у галузі знань „Економіка і підприємництво” випускника КТУ.

Дипломна робота є теоретико-прикладним дослідженням, що має містити глибоке осмислення актуального організаційно-управлінського або соціально-економічного питання, а також обґрунтований проект його практичного розв'язання, який виконаний на базі ретельного аналізу діяльності конкретного об'єкта дослідження.

Під час підготовки дипломної роботи та її захисту студент-дипломник демонструє своє вміння використовувати набуті знання для розв’язання практичних завдань.

Ці методичні вказівки визначають порядок виконання дипломної роботи спеціаліста спеціальності 7.050107 “Економіка підприємства”. Їх метою є надання допомоги студентам у написанні дипломної роботи згідно з державними стандартами України.

Основою рекомендацій цих методичних вказівок є ДСТУ 3008-95 (документація, звіти у сфері науки й техніки) та внутрішні вимоги університету.

У методичних вказівках пояснюється структура написання дипломної роботи, наводяться її основні розділи. Розкривається послідовність збирання, обробки та узагальнення матеріалу дослідження за обраною темою роботи. У вказівках визначено всі етапи, які необхідно виконати студенту для успішного написання та захисту дипломної роботи.

У вказівках дається відповідь на запитання, які найбільш часто виникають у студентів під час дипломування:

Які строки виконання роботи?

З яких частин складається дипломна робота?

Які основні вимоги до роботи?

Хто і де повинен підписувати дипломну роботу?

Коли необхідно подавати дипломну роботу на нормоконтроль та рецензування?

Які документи треба заповнювати для захисту дипломної роботи і як це робити?

Отже дані методичні вказівки мають на меті надати студенту практичні рекомендацій щодо ходу написання, підготовки до захисту і захисту дипломної роботи.

1. Мета та завдання дипломної роботи

Підготовка і написання дипломної роботи - це заключний етап навчання студента, метою якого є упорядкування, поглиблення і закріплення отриманих спеціальних знань, вмінь і практичних навичок; виявлення ступеня підготовленості студентів до самостійної практичної діяльності в сучасних умовах господарювання.

Головним завданням дипломної роботи є розвиток навичок самостійної роботи студентів при вирішенні конкретних проблемних питань з економіки підприємства. Це завдання вирішується в процесі розкриття економічної сутності досліджуваного питання з сучасних позицій і напрямків підвищення ефективності інвестиційної, операційної та фінансової діяльності підприємства; обґрунтування конкретних пропозицій і заходів щодо ефективного використання матеріально-технічних, трудових і фінансових ресурсів підприємства; виконання практичних розрахунків з економічного обґрунтування обсягів випуску продукції (надання послуг).

В роботі повинні знайти відображення рівень теоретичного мислення випускника; його вміння застосовувати отримані знання на практиці; ступінь володіння спеціальною літературою; спроможність аналізувати економічний стан підприємства; вміння вирішувати конкретні питання, що виникають в практиці роботи за спеціальністю; вносити пропозиції з удосконалення економічного механізму діяльності підприємства та його оптимальному використанню; вміння використовувати сучасні методи обробки економічної інформації та інформаційні системи управління.

Основні вимоги до змісту дипломної роботи: 1) високий теоретичний рівень; 2) конкретність і наповненість фактичними даними; 3) викладення методів і результатів власних досліджень; 4) обґрунтованість результатів і пропозицій; 5) формулювання особистого ставлення до дискусійних питань; 6) конкретність пропозицій.