Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YAgmur_K.A.,_Panchenko_O.S.Zbirnik_zadach_z_fin....doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
8.26 Mб
Скачать

Фінансова звітність

Додаток Е1 Баланс

Додаток Е2 Звіт про фінансові результати

Додаток Е3 Звіт по рух грошових коштів

Додаток Е4 Звіт про власний капітал

Вступ

У сучасній економіці, основаній на ринкових принципах господарювання, в умовах жорсткої конкуренції на перший план виходять питання підвищення ефективності управління господарською діяльністю підприємства. Ефективне управління характеризується, насамперед, здатністю своєчасного отримання керівниками усіх ієрархічних рівнів повної і достовірної інформації, яка є основою для прийняття ґрунтовних управлінських рішень. Таку інформацію надає система фінансового обліку, в рамках якої дані про всі аспекти діяльності підприємства, реєструються, систематизуються, узагальнюються та групуються у потрібному розрізі.

Набуття професіональних компетенцій з фінансового обліку студентами вищих навчальних закладів економічного профілю передбачає поділення його на дисципліни «Фінансовий облік І» та «Фінансовий облік ІІ». Оволодінню першою з яких і присвячений представлений збірник завдань.

Мета розробки даного збірнику полягає у наданні методичної допомоги студентам у закріпленні теоретичних знань, отриманих з курсу «Фінансовий облік І» та набуття практичних навичок їхньої реалізації.

Структурно збірник завдань представлений трьома змістовними модулями: облік необоротних активів, облік запасів та облік грошових коштів і розрахунків, які узгоджені з навчальною робочою програмою дисципліни «Фінансовий облік І». Кожен із змістовних модулів містить в собі перелік тем, які деталізують їхню структуру та є основними при вивченні курсу. Завдання за всіма темами поділені на аудиторні, які виконуються за наглядом та з поясненнями викладача і для самостійної роботи, що сприяють формуванню власних суджень та розвитку творчих здібностей студентів.

Виконання завдань передбачає здійснення різноманітних розрахунків, для оформлення результатів яких, авторами передбачені розроблені таблиці з алгоритмами проведення процедур, які полегшують розрахунковий процес та забезпечують наочність інформації при засвоєнні поданого матеріалу. Для вірного вирішення завдань студентам необхідно звертатися до нормативних і законодавчих актів з бухгалтерського обліку та враховувати їхню перманентну зміну, яка відбувається з появою нових активів та удосконаленням чинних облікових процесів.

Особливість збірника полягає у наявності первинного, поточного та звітного забезпечення й спеціально розроблених завдань для його обробки за всіма темами курсу, що дає можливість студентам набути практичні вміння з формування первинних і зведених документів, заповнення облікових регістрів та складання фінансової звітності.

Збірник завдань призначений для підготовки фахівців економічних спеціальностей у вищих навчальних закладах ІІІ – ІV акредитації як студентами, так і здобувачами післядипломної освіти.

1. Облік необоротних активів

1.1. Облік основних засобів

1.1.1. Облік надходження основних засобів

Завдання для аудиторної роботи

Завдання 1

Необхідно:

  • Відобразити в обліку операції з придбання верстату.

  • Визначити первісну вартість верстата.

  • Заповнити Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів № 15 за типовою формою № ОЗ-1 (Додаток А1) на дату розв’язання завдання.

  • Заповнити інвентарну картку обліку основних засобів № 24 за типовою формою № ОЗ-6 (Додаток А2) на дату розв’язання завдання.