Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т заняття 1.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
53.22 Кб
Скачать

Заняття №5

Вправа «Оціни себе»

Продовжити фразу: «Мій друг (мій тато, моя вчителька) сказав би про мене...». Мета — відпрацювання навичок рефлексії (оцінювання себе з позицій інших людей).

Вправа «Картопля»

Навряд чи хто-небудь вважає, що  кілограм картоплі наповнений індивідуальністю. Візьміть кожний собі по картоплині. Роздивіться її якомога уважніше, з’ясуйте “особливі прикмети”. На це дається 1 хв. Потім картопля змішується. Кожний повинен знайти свою картоплину і описати її. Обговорення.

“Часто буває так, що ми сприймаємо яку-небудь групу, наприклад, етнічну, як ціле, і не замислюємось про те, що кожний її представник – зовсім унікальний і неповторний. Наприклад, нам може здаватися, що “всі  китайці на одне лице”. Візьміть, будь ласка, по картоплині і уважно розгляньте її.

Вправа «Ситуації»

Мета: позитивне сприйняття себе і світу; визначити, як ми поводимося, вступаючи в контакт з іншими. Ситуації:

1. Ви не змогли відповісти на запитання Вашого учня (студен­та) з предмета, який викладаєте.

2. Ви забули зробити своїй подрузі те, що обіцяли.

3. Ви невдало провели заняття (лекцію).

В учительській, у присутності інших педагогів тобі робить заува­ження колега, указуючи на помилки, допущені на уроці.

У парі вибирають одну ситуацію: один учасник виголошує ідеї (+, -), другий — записує (бажано більше +).

Кожна група зачитує свою ситуацію і називає тільки плюси з обраної ситуації.

Обговорення вправи.

Розминка з кульками

Учасникам роздаються повітряні кульки. Інструкція: «Зараз пропоную вам встати і надути кульки. Встаньте у коло і поверніться спиною один до одного. Кульки повинні розміщуватися так, щоб вони трималися без рук. За моїм сигналом, розпочинайте рух по колу, я пропоную рухатися вам за моєю командою у 5 швидкостях і в різних напрямках»

Досягається згуртованість команди, позитивний настрій.

Тренер зачитує притчу і пропонує учасникам, зрозуміти її суть:

Одного разу Мулла Насреддін пізно ввечері повертався додому, і коли проходив повз міську браму, то почув вдалині тупіт коней, і вирішив, що це розбійники. Він кинувся бігти в бік кладовища, забіг на нього, але спіткнувся й впав у щойно викопану відкриту могилу.

А вершники були зовсім не розбійниками, а цілком мирними місцевими жителями. Вони побачили, що людина біжить, вирішили, що їй потрібна допомога і кинулися за нею. Підбігають до могили, а там лежить Мулла Насреддін і дивиться на них.

Вони його і питають:

  • Чому ви тут лежите?

А Мулла вже зрозумів свою помилку, і відповідає:

  • Це дуже складне філософське питання. Єдине, що я можу сказати, це те, що ви тут через мене, а я тут через вас.

Вправа «Який же я насправді»

Учасникам дається по аркуші А4 який вони повинні розділити на три частини. 1- яким мене бачуть інші, 2- яким я себе бачу, 3- який я насправді. Учасники повинні намалювати себе в трьх виглядах, як вони бажають.

Вправа «розмова через скло»

Учасники розбиваються на пари. Ведучий: "Уявіть собі, що вас і вашого партнера розділяє вікно з товстим, звуконепроникним склом, а вам треба передати йому якусь інформацію. Говорити заборонений - ваш партнер вас однаково не почує. Не домовляючись із партнером про зміст розмови, спробуйте передати через скло все, що потрібно, і одержати відповідь. Встаньте однин проти одного. Починайте". Всі інші учасники уважно спостерігають, не коментуючи що відбувається. Після закінчення етюду всі обговорюють побачене.

Інтонація