Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
131.07 Кб
Скачать

КУРС ЛЕКЦІЙ “ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ” Доцент Бардась А.В. ТЕМА 1

Кафедра менеджменту організацій Інституту Економіки НГУ 8

Тема 1. Організації, менеджери та процес управління

1.1 Менеджмент як специфічна сфера людської діяльності

1.2 Рівні управління, групи менеджерів

1.3 Основні функції менеджменту

1.4 Історія розвитку управлінської думки у світі

1.5 Сутність, природа та роль принципів менеджменту в досягненні мети організації

Література:

Дафт Р. Менеджмент: 2-е издание. – СПб: Питер, 2002 – с.с. 36-42, 50-79.

Робинс С., Коултер М. Менеджмент, 6-е издание. – М: Издательский дом “Вильямс”, 2004. – с.с. 21-26, 28-32, 34-45, 47; 60-73.

Мескон, Альберт, Хедоури А. Основы менеджмента: 3-е издание. – Москва: Дело, 2002 – с. 14-47, 62-84

Мета лекції – визначити сутність менеджменту як процесу управлінської діяльності

Завдання:

1. Дати визначення поняттям «менеджмент», «управління», «ефективність», «результативність».

2. Розглянути основні функції та принципи менеджменту.

3. Оглянути історію розвитку управлінської думки у світі.

1.1 Менеджмент як специфічна сфера людської діяльності.

Менеджмент традиційно розглядається як універсальний вид людської діяльності, оскільки будь-яка комерційна і некомерційна організація спрямована на досягнення поставлених цілей, ефективне використання ресурсів і високу продуктивність праці.

Управління соціально-економічними системами, утому числі виробничими, отримало назву менеджмент (англ. management, від старофранцузького слова ménagement «мистецтво супроводжувати, скеровувати», от лат. manu agere «вказувати рукою»). Управління (фр. management) — властивість, притаманна будь-якій системі, яке дозволяє розпізнати сукупність елементів як ціле.

Ме́неджмент (українською - управління) — це процес планування, організації, мотивації та контролю діяльності організації з метою ефективного та результативного виконання завдань. Менеджмент пронизує всю організацію, торкається практично всіх сфер її діяльності.

Менеджмент як наука виник і розвивається в зв'язку з необхідністю пояснити, чому та в наслідок чого процвітають чи руйнуються організації. Науковці в області менеджменту шляхом випробувань та практики методом спроб та помилок в області управління відповідають на питання: В чому виявляється успіх організації? Відповідь на це питання дозволяє відповісти на більш прагматичне питання: Що може зробити керівник для забезпечення успіху організації?

З ґрунтовного Оксфордського словника англійської мови можна отримати такі тлумачення менеджменту:

  1. спосіб, манера спілкування з людьми;

  2. влада та мистецтво управління;

  3. особливого роду вміння та адміністративні навички;

  4. орган управління, адміністративна одиниця.

Організації складають основу світу менеджерів, саме в них спостерігаються процеси і стани, які є причиною існування менеджменту. Першочергова задача менеджменту полягає в створенні організаційної культури, творчого інноваційного клімату, які стимулюють працівників на нововведення.

Щоб бути успішною протягом довгого часу, щоб вижити і досягти своїх цілей організація повинна бути як ефективною, так і результативною. Ефективність (efficiency) являє собою основний елемент менеджменту. Цей показник відображає співвідношення між ресурсами, що вводяться, і обсягами виробництва. Оскільки керівники мають справу з дефіцитними ресурсами– людьми, грішми, устаткуванням – вони прагнуть використовувати їх як найефективніше. Результативність (effectiveness) – це показник, який відображає наскільки організації вдалося досягти поставлених цілей. За словами популярного дослідника Пітера Друкера, результативність є наслідком того, що «робиться так, як треба» (doing the right things). А ефективність полягає в тому, щоб «робити усе, що потрібно» (doing things right).

Менеджмент є невід’ємною частиною сучасного бізнесу. Бізнес, або іншими словами, підприємництво, співвідноситься з менеджментом як об'єкт управління співвідноситься із суб’єктом. Термін підприємець був уведений французьким економістом Рішаром Кантиллоном, що жив на початку XVIII століття. І з тих пір це слово означає людину, що бере на себе ризик, зв'язаний з організацією нового підприємства або з розробкою нової ідеї, нової продукції або нового виду послуг, пропонованих суспільству. Дуже важливо розуміти, що слова «підприємець» і «менеджер» не є синонімами.

У загальному виді, менеджер – це член організації, що поєднує і координує роботу інших її членів. У більшості випадків менеджер виконує управлінські функції в організації.

Управління — це особливий вид діяльності, що перетворює неорганізовану юрбу в ефективну цілеспрямовану і продуктивну групу. Управління як таке є і стимулюючим елементом соціальних змін, і прикладом значних соціальних перетворень.

Значення менеджменту зростає в сучасних умовах. Саме тому все більш популярними стають виші, які готують управлінців. Останнім часом в Україні набирає популярності отримання диплому МВА або Магістра Ділового Адміністрування. МВА - досить розповсюджений і популярний в США (останнім часом і в Європі) професійний ступінь в області менеджменту. Він надається на основі вже наявної вищої освіти особам, які мають досвід роботи або ведення власного бізнесу. Перевагою таких програм навчання є розвиток професійних навичок, акцентування навчання на практичних та прикладних аспектах управління, розвиток особистих навичок, таких як комунікабельність, креативність тощо.