Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т заняття 1.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
53.22 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Тернопільський національний педагогічний університет

ім. В. Гнатюка

Тренінгова програма

на тему: Психологія конфліктів у вищій школі.

«Мій багатогранний потенціал вирішення конфліктів»

Виконали : ст.

Інституту психології і педагогіки

психолого-педагогічного факультету

групи МПС

Мурій Христина

Тернопіль – 2011

Наш тренінг присвячений цікавій проблемі ― проблемі конфліктів. Володіючи даним мистецтвом людина, може вирішити будь-які життєві проблеми, пов'язані з міжособистісною взаємодією.

Наше життя повне суперечностей. Це відзначали ще мислителі стародавності. Так, Геракліт (кінець VII — початок VI ст. до н. є.) вважав, що «все проходить через боротьбу...». «Всі знаходяться у стані війни з усіма як у суспільному, так і в приватному житті, і кожний із самим собою», - писав Платон (428-348дон. є.).

Конфлікти є невід’ємною частиною повсякденного життя. Переважно, в учасників конфліктної ситуації виникають негативні емоції – злість, гнів, роздратування, страх. У конфліктуючих сторін погіршується ставлення один до одного, зменшується взаємодовіра. В умовах конфлікту важко працювати, генерувати нові ідеї, ефективно планувати свій час, оскільки надто багато сил і часу забирає протистояння.  З іншого боку, конфлікт допомагає виявити суперечності та нейтралізувати їх. Якщо людям вдається спільно вирішити конфлікт і досягнути примирення, це лише зблизить їх і зробить міцнішими взаємини. Конфлікт є нагодою відстояти власні інтереси, що не завжди вдається зробити мирним шляхом.

Конфліктні ситуації викликають стрес (стан психічної напруги), оскільки вони бувають загрозливими, а їхні наслідки не завжди можна передбачити. В стресі важко зосередитись, бурхливі емоції заважають проаналізувати ситуацію. Тому в конфлікті люди часто необережні в своїх висловлювання та поведінці –  можуть образити  свого опонента, повестись надто імпульсивно та нерозважливо. Тривалий конфлікт виснажує, а злість, тривога чи гнів заважають знайти вихід із скрутної ситуації. Водночас, стрес буває конструктивним. Він може мобілізувати особу чи групу до пошуку оптимальних вирішення конфлікту, щоб позбутись неприємної ситуації, завершити її.

Психологічний тренінг складається із занять, спрямованих на розвиток адекват­ного самооцінювання, формування рефлексії, емпатії, педагогічної толерантності, на вміння спілкуватися, конструктивно виражати свої думки й почуття, підтримувати з людьми добрі стосунки, розв'язувати конфлікти й допомагати іншим.

Кожне занять складається з 3-х частин:

• теоретичного матеріалу, який подається у формі міні-лекції;

• практичних вправ, виконавши, які учасники можуть оволодіти необхідними інтерперсональними вміннями і практично викорис­тати набуті теоретичні знання;

• обговорення цих вправ, змісту заняття.