Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т заняття 1.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
53.22 Кб
Скачать

Запис очікувань від даного заняття

Учасникам роздаються стікери у формі ракушок, де вони записують очікування від даного заняття. Потім, вже на заготовленому акваріумі з паперу наклеюють їх та озвучують. Це дозволяє учасникам поставити певні цілі, які вони хотіли б досягнути.

Вправа «я людина»

Винесіть стілець одного з учасників за коло. Учасники займа­ють свої місця. Бажаючий стає в центрі (за необхідності це може бути ведучий) і промовляє одне речення про себе «Я людина...», продовжуючи речення назвою найхарактернішої своєї риси. На­приклад: «Я людина, яка любить допомагати іншим», «Я людина, яка часто буває роздратованою». Якщо ж хтось вирішить, що міг би ска­зати про себе те саме, він повинен швидко встати і помінятися місцями з іншим учасником, який має аналогічну характеристику. Не можна сідати на те саме місце.

Розминка «Грім-ураган-землетрус»

Інструкція: «Всі учасники діляться на трійки.

Двоє беруться за руки і утворюють «будиночок», а третій стає всередину і є «мешканцем». Коли ведучий говорить «Грім», «мешканець» вибігає з «будинку» і шукає собі інший «будиночок». Коли ведучий говорить «Ураган», «будиночок» «злітає» і намагається знайти собі іншого «мешканця». При слові «Землетрус!» Всі гравці розсипаються в різні боки і утворюють нові трійки».

Вправа «Хто я?»

Мета: усвідомлення важливості прийняття свого «Я» з усіма перевагами та недоліками.

За допомогою інтерактивного методу «мозкової атаки» (запи­сувати кожну ідею чи пропозицію, яка спала на думку, не розмір­ковуючи); 10 разів відповісти на запитання «Хто я?», використову­ючи характеристики, риси, інтереси й почуття для опису себе, по­чинаючи кожне речення із займенника («Я...»). Потім зробити роз­поділ відповідей на «+» і «-». Замінити негативні прикметники на більш позитивні, але таким чином, щоб речення не втратило правдивості.

Наприклад: «Я наївний» — «Я відвертий у контактах із людьми».

Вправа «Зав'язування контактів»

Ця вправа дає досвід у зав'язуванні нових контактів. Її метою є знайомство з людьми, яких не знаєш, та формування вміння пер­шим ділитися з іншими своїми думками. Група ділиться на пари. Про­тягом 3 хвилин кожен учасник розказує, якою людиною він є. Далі учасники шукають когось іншого і розказують про­тягом 3 хвилин про дві найважливіші речі, які сталися з ними ос­таннім часом. Те саме робить другий співрозмовник.

Теми для розмов у парах: «Якою твариною я хотів би бути і чому?», «Що мені в собі найбільше подобається?», «Як би я хотів змінитися, якщо б мав можливість це зро­бити?», «Мій найважливіший досвід із дитинства», «Моя мрія», «У яку кумедну історію я недавно потрапив?»

Вправа «Асоціація»

Один учасник виходить за двері. Ті, що залишилися в кімнаті домовляються кого із присутніх учасників вони «задумують». Ведучий входить і запитує: «Якщо би ця людина була деревом, то яким?» Той до кого він звернувся, висловлює свою думку. Питання можуть бути різними. І таким чином ведучий прагне вгадати людину про яку йдеться.

Ритуал прощання

Учасники стають в коло і кладуть руки на плечі один одному і дякують та говорять до побачення.

Заняття № 2

Мета: формування адекватної самооцінки, рефлексії, емпатії.

Ритуал привітання