Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kons_lek_3_var_OOPu_Men.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
1.37 Mб
Скачать

1.5. Предмет, структура, зміст, мета курсу «Основи охорони праці»

Необхідність забезпечення здорових і безпечних умов праці, формування цінностей орієнтованих на пріоритетність життя й здоров'я людей, стосовно результатів виробничої діяльності, обумовлює потребу у належній підготовці фахівців усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів з питань охорони праці. «Основи охорони праці» - це комплексна дисципліна, яка базується як на загальноосвітніх (фізика, математика, хімія), так і на загально-технічних і спеціальних дисциплінах (опір матеріалів, електротехніка, технологія й устаткування виробництва). «Основи охорони праці» пов'язані з безпекою життєдіяльності, науковою організацією праці, ергономікою, інженерною психологією й технічною естетикою. Усі перераховані вище дисципліни відносяться до комплексу наук, які вивчають людину в процесі праці. У цих дисциплін єдина мета - сприяти підвищенню продуктивності праці, збереженню здоров'я, зменшенню впливу несприятливих факторів.

Методологічною базою дисципліни «Основи охорони праці» є науковий аналіз умов праці, технологічних процесів, виробничого устаткування робочих місць, трудових операцій, організації виробництва з метою виявлення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, виникнення можливих аварійних ситуацій. На підставі такого аналізу розробляються заходи щодо усунення несприятливих виробничих факторів, створення безпечних і нешкідливих умов праці.

Курс «Основи охорони праці» складається із чотирьох розділів:

Правові та організаційні основи охорони праці являють собою комплекс взаємопов’язаних законів та інших нормативно-правових актів, соціально-економічних та організаційних заходів, спрямованих на правильну і безпечну організацію праці, забезпечення працюючих засобами захисту, компенсацію за важку роботу та роботу в шкідливих умовах, навченість працівників безпечному веденню робіт, регламентацію відповідальності та відшкодування шкоди в разі ушкодження здоров’я працівника або його смерті.

Основи фізіології, гігієни праці та виробничої санітарії – комплекс організаційних, гігієнічних і санітарно-технічних заходів та засобів, спрямованих на запобігання або зменшення дії на працюючих шкідливих виробничих факторів.

Виробнича безпека – безпека від нещасних випадків та аварій на виробничих об’єктах і від їх наслідків, що забезпечується комплексом організаційних та технічних заходів та засобів, спрямованих на запобігання або зменшення дії на працюючих небезпечних виробничих факторів.

Пожежна безпека на виробництві – комплекс заходів та засобів, спрямованих на запобігання запалювань, пожеж та вибухів у виробничому середовищі, а також на зменшення негативної дії небезпечних та шкідливих факторів, які утворюються в разі їх виникнення.

Головна мета курсу - дати майбутнім фахівцям знання основ охорони праці, реалізація яких на практиці буде сприяти поліпшенню умов праці, підвищенню її продуктивності, усуненню професійних захворювань, виробничого травматизму, аварій.

Лекція 2. Законодавча та нормативна база України з охорони праці

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]