Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kons_lek_3_var_OOPu_Men.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
1.37 Mб
Скачать

9.4. Основні вимоги до виробничого освітлення

Для створення сприятливих умов зорової роботи освітлення робочих приміщень повинне задовольняти таким умовам:

- освітленість на робочих місцях повинна відповідати характеру зорової роботи;

- рівень освітленості робочих поверхонь має відповідати гігієнічним нормам для даного виду роботи згідно ДБН В.2.5-28-2006 «Природне та штучне освітлення. Нормування»;

- мають бути забезпечені рівномірність та часова стабільність рівня освітленості у приміщенні, відсутність різких контрастів між освітленістю робочої поверхні та навколишнього простору, відсутність на робочій поверхні різких тіней (особливо рухомих);

- штучне світло, що використовується на підприємствах, за своїм спектральним складом має наближатися до природного;

- не створювати небезпечних та шкідливих факторів (шум, теплові випромінювання, небезпеку ураження струмом, пожежо-, та вибухонебезпечність);

- бути надійним, простим в експлуатації, економічним та естетичним.

9.5. Нормування освітлення

Найменша освітленість робочих поверхонь у виробничих приміщеннях регламентується ДБН В.2.5-28-2006 «Природне та штучне освітлення. Нормування» і визначається, в основному, характеристикою зорової роботи. Норми носять міжгалузевий характер.

У ДБН В.2.5-28-2006 за характеристикою зорової роботи, а також за розмірами об’єкту розрізнення всі роботи поділені на вісім розрядів. І-V розряди мають ще і по чотири підрозряди (а, б, в, г), які залежать не лише від найменшого розміру об'єкту розрізнення, але й від фону і контрасту об'єкту розрізнення з фоном.

Нормативні значення штучного освітлення приводяться в абсолютних значеннях, тобто в люксах.

Природне освітлення непостійне і залежить від світлового клімату, площі і орієнтації світлових отворів, ступеню чистоти скла, забарвлення стін і стелі, глибини приміщення, наявності предметів, що затемняють вікно, часу дня і року. Тому кількісна оцінка цього виду освітлення проводиться відносним показником – коефіцієнтом природного освітлення (КПО):

КПО = (Евнзов) · 100%, (9.6)

де Евн (лк) – природна освітленість в даній точці площини всередині приміщення, яка створюється світлом неба (безпосереднього або після відбиття);

Езов (лк) – зовнішня горизонтальна освітленість, що створюється світлом в той самий час повністю відкритим небосхилом.

Нормоване значення коефіцієнту природного освітлення (КПО), еN, для приміщень будинків, розташованих в різних районах України, слід визначати за формулою:

еN = ен × mN, (9.7)

де ен – значення КПО за ДБН В.2.5-28-2006;

mN – коефіцієнт світлового клімату за ДБН В.2.5-28-2006;

N – номер групи забезпеченості природним світлом за ДБН В.2.5-28-2006.

9.6. Освітлювальні прилади

Освітлювальний прилад – це поєднання джерела світла і арматури. Освітлювальна арматура забезпечує кріплення джерела світла і світло розподілення в просторі. Залежно від властивостей, які розподіляють світло розрізняють:

Світильники – світлові прилади, що перерозподіляють світло джерела усередині великих тілесних кутів (до 4π).

Прожектори – світлові прилади, що перерозподіляють світло усередині малих тілесних кутів і забезпечують кутову концентрацію світлового потоку. Їх ще називають світильниками далекої дії.

Використання прожекторів для освітлення різних майданчиків обумовлене рядом переваг в порівнянні з освітленням світильниками:

а) освітлюють великі площі;

б) менша завантаженість стовпами і повітряною проводкою;

в) зручність обслуговування і економічність.

Для електричного освітлення застосовують, в основному, прожектори заливчастого світла (ПЗС) на щоглах заввишки 10 – 50 м.

Лекція 10. Віброакустичні коливання у виробничому середовищі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]