Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kons_lek_3_var_OOPu_Men.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
1.37 Mб
Скачать

10.3. Класифікація шумів та їх нормування

1. По походженню шуми підрозділяються на:

- механічні – виникають при коливаннях конструктивних елементів машин, механізмів, устаткування, будівельних конструкцій та ін.;

- аеродинамічні – виникають при спливанні стислих струменів повітря;

- гідродинамічні – виникають при спливанні рідин;

- електромагнітного походження – виникають при роботі електроустаткування, електричних машин, електроапаратів.

2. У залежності від частотного складу рівнів звукового тиску, тобто від спектру шуму (спектр шуму - це графічна або таблична залежність рівнів звукового тиску від частоти):

- широкосмугасті – це коли звукова енергія розподілена по всьому спектру звукових частот;

- тональні – це спектри, в яких явно виражені дискретні складові (у третьоктавних смугах частот різниця рівнів звукового тиску на двох сусідніх частотах складає не менше 10 дБ).

3. По частотним характеристиках шуми діляться на:

- низькочастотний – 30 – 400 Гц;

- середньочастотний – 400 – 1000 Гц;

- високочастотний – більше 1000 Гц.

4. По тимчасовим характеристикам шуми підрозділяють на:

- постійний – це коли шум протягом робочої зміни змінюється не більше ніж на 5 дБА;

- непостійний – це коли шум протягом робочої зміни змінюється більш ніж на 5 дБА, у свою чергу він може бути: переривчастий, коливний і імпульсний (тривалість звучання менше 1с).

Допустимі величини шуму на робочих місцях регламентуються ДСН 3.3.6.037-99. У цьому документі закладений принцип встановлення оптимальних параметрів шуму, виходячи з класифікації приміщень за їх використанням для різних видів трудової діяльності. Нормованими характеристиками постійного шуму на робочих місцях є рівні звукового тиску в дБ в октавних смугах з середньогеометричними частотами 31,5, 63, 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000 і 8000 Гц. Октавна смуга частот – це смуга в якій верхня гранична частота в два рази перевищує нижню. Середньогеометрична частота октавної смуги визначається формулою f = √f1/ f2 .

Нормативною характеристикою непостійного шуму на робочих місцях є інтегральний критерій – еквівалентний (по енергії) рівень звуку в дБА. Еквівалентний рівень звуку в дБА даного непостійного шуму – це рівень звуку постійного широкосмугового шуму, який має той же самий квадратичний тиск, що і даний непостійний шум впродовж певного інтервалу часу.

10.4. Дія шуму на людину

Шум один з основних факторів, що негативно впливає на людей в сучасних містах і на виробництві. Збільшення потужності устаткування, насиченість виробництва високошвидкісними механізмами, різке збільшення транспортного потоку приводить до збільшення рівня шуму як у побуті так і на виробництві.

Шкідливий вплив шуму на організм людини досить різноманітний. Реакція і сприйняття шуму людиною залежить від багатьох факторів: рівня інтенсивності, частоти (спектрального складу), тривалості дії, тимчасових параметрів звукових сигналів, стану організму.

Тривалий вплив інтенсивного шуму (вище 80 дБА) на слух приводить до його часткової або повної втрати. Скрізь волокна слухових нервів роздратування шумом передається в центральну і вегетативну нервові системи, а через них впливає на внутрішні органи, приводячи до значних змін у функціональному стані організму, впливає на психічний стан людини. Причому вплив шуму на нервову систему виявляється навіть при невеликих рівнях звуку (30… 70 дБА).

Працюючі в умовах тривалого шумового впливу відчувають зниження пам'яті, запаморочення, підвищену стомлюваність, дратівливість та ін. До об'єктивних симптомів шумової хвороби відносяться: зниження слухової чутливості, зміна функцій травлення, що виражається в порушенні кислотно-лужного балансу у шлунку, серцево-судинна недостатність, нейроэндокріновий розлад. Відмічаються порушення функцій зорового та вестибулярного апаратів. Встановлено, що загальна захворюваність робочих гучних виробництв вище на 10–15%. Такі зрушення в роботі ряду органів і систем організму людини можуть викликати негативні зміни в емоційному стані людини, якості і безпеки його праці.

Шум заважає відпочинку людини, зніжує його працездатність особливо при розумової діяльності, перешкоджає сприйняттю звукових інформаційних сигналів, що може сприяти появі травм і небезпечним ситуаціям. В окремих випадках зниження продуктивності праці може перевищувати 20%.

Таким чином, зменшення рівня шуму до допустимих величин і поліпшення шумового клімату в цілому – один із найважливіших заходів оздоровлення умов праці та охорони навколишнього середовища і який має важливе соціальне й економічне значення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]