Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kons_lek_3_var_OOPu_Men.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
1.37 Mб
Скачать

6.3. Гігієнічна класифікація праці

Відповідно до «Гігієнічної класифікації умов праці за показниками шкідливості і небезпеки чинників виробничого середовища, важкості і напруженості трудового процесу» (наказ МОЗ України № 382 від 31 грудня 1997 р.) фізіологічні особливості трудового процесу залежать від:

- Безпеки праці – це стан умов праці, при якій виключена дія на працюючих небезпечних і шкідливих виробничих чинників (ДСТУ 2293-99, Терміни та визначення.)

- Важкості праці – це характеристика трудового процесу, яка відображує переважно навантаження на опорно-рухомий апарат і функціональні системи (серцево-судинну, систему дихання та ін.), які забезпечують його діяльність.

- Напруженості праці – це характеристика трудового процесу, яка відображує переважно навантаження на центральну нервову систему.

Відповідно до Гігієнічної класифікації оцінка важкості праці при атестації робочих місць проводиться по наступних критеріях:

- дінамічность роботи –

N = [(P×H + P×h/2 + P×L/9)]/T, Вт,

де Р – вага вантажу; Н, h – висота підйому і опускання вантажу; L – відстань перенесення; Т – час.

- статистичне навантаження, кг×с;

- робоча поза (перебування в нахиленому положенні, % від тривалості зміни);

- нахили тулуба (кількість разів за зміну);

- переміщення в просторі (км за зміну).

Напруженість праці при атестації робочих місць оцінюється по наступних чинниках:

- увага (тривалість зосередження в %; щільність сигналів за 1 годину);

- напруженість функцій аналізаторів (зору, слуху);

- емоціональна й інтелектуальна напруженість;

- монотонність;

- змінність.

Залежно від оцінки, тобто порівнянні з критеріями Гігієнічної класифікації праця або умови праці по важкості і напруженості відносять до тій чи іншій категорії енерговитрат.

Гігієнічна класифікація праці необхідна для оцінки конкретних умов і характеру праці на робочих місцях. На основі такої оцінки приймаються рішення, направлені на уникнення або максимального зниження дії несприятливих виробничих чинників.

Виходячи з принципів Гігієнічної класифікації праці, умови праці діляться на 4 класи:

1 клас – оптимальні умови праці – це такі, при яких зберігається не лише здоров'я тих, що працюють, але й створюються передумови для високого рівня працездатності.

2 клас – допустимі умови праці – характеризуються таким рівнем виробничого середовища і трудового процесу, які не перевищують встановлених гігієнічних нормативів для робочих місць, але можливі зміни функціонального стану організму, які відновлюються за час регламентованого відпочинку або до початку наступної зміни і не заподіюють несприятливої дії на організм людини, його потомство в найближчому і віддаленому періодах.

3 клас – шкідливі умови праці – характеризуються наявністю шкідливих виробничих чинників, які перевищують гігієнічні нормативи і можуть заподіяти несприятливу дію на організм того, що працює або його потомство.

4 клас – небезпечні (екстремальні) умови праці – характеризуються такими рівнями чинників виробничого середовища, вплив яких впродовж робочої зміни (або її частини) створює високий ризик виникнення важких форм гострих професійних уражень, отруєнь, каліцтва, загрозу для життя.

Лекція 7. Мікроклімат виробничих приміщень

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]