Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kurganov.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
157.7 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Українська інженерно-педагогічна академія

Кафедра психології, філософії та освітніх технологій

Теорія та методика виховної роботи

Курсова робота

«Здійснення політичного виховання шляхом використання методу виховних ситуацій »

Виконав студент гр. 

Науковий керівник

Харків, 2012

ПЛАН

ВСТУП …………………………………………………….………………………3

1. ТЕОРЕТИЧНИЙ РОЗДІЛ Педагогічні основи політичного виховання учнів ПТНЗ шляхом використання методу виховних ситуацій……..………..……4

1.1 Особливості політичного виховання учнів ПТНЗ …..………….……….4

1.2 Метод виховних ситуацій як ефективний метод у процесі політичного виховання учнів ПТНЗ …………………………………………..………………7

Висновки до теоретичного розділу …………………………………………....9

2. ПРАКТИЧНИЙ РОЗДІЛ. Виховний захід для учнів ПТНЗ за темою «Закон і ми»…………………………………………..……………….…. …10

ВИСНОВКИ ……………………………………………………………………20

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ …………………………………21

ВСТУП

Виховання молоді, в дусі патріотизму, свідомого відношення до праці, високої культури, нетерпимості до явищ, що суперечать нормам моралі, передбачає формування у підростаючого покоління правовоі культури та правової свідомості. Правова свідомість відображає правову дійсність у формі знання права, оціночного відношення до нього та практичного його застосування, ціннісних орієнтацій, які регулюють поведінку в юридично значимих ситуаціях. Формування правосвідомості української молоді визначає й правову культуру особистості. Ця культура передбачає глибоку повагу до правової основи держави і суспільного життя; розуміння соціальної ролі права і переконання в необхідності точного дотримання його норм і принципів; нетерпимість до будь-яких порушень законності; готовність до повсякденного співвідношення своєї поведінки з принципами і нормами закону і до сприяння формуванню такої ж позиції у інших членів суспільства тощо.

Необхідність політичного виховання молоді зумовлюється рядом чинників. По-перше, неповнолітні і молоді члени суспільства перебувають на стадії переходу до соціальної зрілості, до самостійного життя, до здійснення соціальних функцій у повному об’ємі. По-друге, в їх поведінці з’являються вікові особливості інтелекту, волі, емоцій тощо. Саме ці особливості, про які йшла мова вище, і зумовлюють, зокрема, недостатнє вміння визначати істинне значення того чи іншого факту, дати правильну оцінку прикладу який спостерігається, протистояти негативному прикладу мікросередовища, і зумовлюють необхідність політичного виховання молодого покоління у дусі поваги до Закону. Важлива роль у цьому відводиться педагогам, батькам та правознавцям.

Висвітлити всі аспекти політичного виховання, а їх надзичайно багато - педагогічний, ідеологічний, правовий тощо, в одній курсовій роботі дуже складно, тому автор зупинився на таких питаннях: "Методологія та методика політиного виховання", в якому висвітлено основні методологічні засади політичного виховання; та "Зміст політичного виховання молоді та неповнолітніх" проаналізовано зміст, форми та проблеми політичного виховання молоді.

Актуальність і доцільність теми дослідження. Конституція України від 28 червня 1996 року проголосила Україну правовою державою. Одним з головних елементів правової держави є високий рівень правової культури і правосвідомості її громадян. Відсутність стабільності в економічному і політичному житті нашого суспільства призвела до підвищення правового нігілізму серед молоді. На сьогодні рівень правової свідомості учнів не відповідає потребам гармонійного розвитку особистості і вимогам суспільства. У зв’язку з цим формування високого рівня правової культури майбутніх учителів стає обов’язковою умовою їхньої професійно-педагогічної підготовки.

Правомірна поведінка учнів залежить від того, наскільки правові вимоги глибоко вкорінені у свідомість, засвоєні, стали соціальним орієнтиром поведінки. Тому, насамперед, потребує вирішення проблема пошуку шляхів формування високого рівня правової свідомості майбутніх учителів у процесі навчальної діяльності.

Аналіз наукової літератури свідчить, що питання політичного виховання є предметом дослідження не тільки педагогіки, але й кримінології (А.І.Долгова, Ю.І.Новик, А.Р.Ратінов, І.П.Рущенко, В.О.Соболєв, О.Н.Ярмиш), теорії держави і права (М.А.Горбаток, В.А.Кучинський, М.К.Подберезський, О.Ф.Скакун) і правової психології (В.А.Томсинов, Г.Г.Шиханцов).

У педагогіці вчені розробляють різні аспекти правової освіти і виховання. Так, дослідження Д.М.Абашідзе, А.І.Долгової, А.П.Кожевнікової, А.М.Медведєвої, А.Є.Тараса, М.М.Фіцули стосуються питання політичного виховання підлітків у середній школі. Автори пропонують низку заходів позакласного впливу на школярів, педагогічні засоби й прийоми для подолання правопорушень, визначають можливості попередження неправової поведінки учнів шляхом позакласної роботи.

Проблемою формування правової культури майбутнього вчителя, визначення змісту правової освіти у вищих педагогічних навчальних закладах займаються Г.П.Васянович, М.І.Городиський, М.К.Подберезський, Т.М.Почтар, О.С.Саломаткін, Н.М.Яковлева та інші.

Формування високого рівня правової свідомості є одним з головних завдань правового виховання і складовою правової культури. Більшість учених (В.В.Головченко, А.К.Івлєв, А.Р.Ратінов, Н.К.Семерньова, Н.В.Щербакова та ін.), досліджуючи правову свідомість людини, обмежуються визначенням її структури, яка розглядається безвідносно до процесу навчання. Інші ж не тільки розробляють теоретичні аспекти правосвідомості (поняття, структура), але й на практиці вивчають рівень правової свідомості молоді (А.І.Долгова, Н.Ю.Євплова, В.В.Оксамитний).

Загальновідомий у психології та педагогіці закон єдності свідомості й діяльності, згідно з яким свідомість виникає, формується і виявляється у діяльності. Це стосується і правової свідомості. У сучасних умовах одним з основних протиріч навчальної діяльності є протиріччя між спільними умовами навчальної роботи та індивідуальними особливостями засвоєння знань. Ця проблема може бути розв’язана за допомогою вдалого вибору й поєднання форм навчальної діяльності, що якнайкраще відповідатимуть змісту освіти та її цілям.

Аналіз названих джерел і вивчення практики педагогічних закладів освіти дозволяють зробити висновок про недостатню розробленість проблеми правової освіти і виховання учнів. Так, ще теоретично не обгрунтовано й експериментально не досліджено, яку роль відіграють форми навчальної діяльності у процесі формування правової свідомості учнів. Це і визначило вибір теми дослідження.

Об’єктом дослідження є політичне виховання у процесі навчальної діяльності.

Предмет дослідження – вплив форм навчальної діяльності на формування політичної свідомості.

Мета дослідження - теоретично обгрунтувати та експериментально перевірити вплив індивідуальної, групової і колективної форм навчальної діяльності на рівень сформованості компонентів політичної свідомості учнів.

Завдання роботи:

теоретично обгрунтувати сутність і структуру політичної свідомості особистості;

здійснити теоретичний аналіз психолого-педагогічних досліджень з питань використання форм навчальної діяльності;

дослідити головні напрями правової освіти і виховання у вищих навчальних закладах; розкрити й проаналізувати стан і специфіку правосвідомості учнів цих освітніх закладів;

експериментально виявити вплив форм навчальної діяльності на формування компонентів правової свідомості учнів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]