Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
завданя на сам. роботу№ 1-2.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
693.76 Кб
Скачать

На дев'яте березня

Кож...ному народові орати свою ниву ж(и,е)(т,т...т)я зі свого кра(я,ю). І с...віт ві(т,д)криє й знайде його на своїй карті тоді коли нива з...орана (с,з)рош(е,и)(нн,н)а коли вона (с,з)родила дивний не/зв(и,е)чайний плі(т,д).

Є щас...ливі нації. Для них ві(дд)ступн(и,е)(кс,тс,ц)тво й нац(и,і)онал...на зрада просто випадок патології що р(е/и)єстру(ї,є)(ц...ц,т...с)яв кліні(к,ц)і але не/фіксу(ї,є)(ц...ц/т...с)я в історії. Для нас цілими сто/лі(т/тт)ямя дорога зради пахла коритом мундиром золотом а дорога вірнос...ті кров...ю.

Скіл...ки відомих і не/відомих (р,л)ицарів пройшло цією (Б,б)огун...с...кою дорогою вірнос...ті й чес...ті!

З їх...н(йо,ьо)ї крові й пот(а,у) наша (3/з)(и/е)м...ля (с/з)родила (Т/т)араса (Ш,ш)(е,и)вченк(о,а) зухвалого гені(ю/я) який цілому народові прокладав шлях про/ти течії. Народові з зав...яза(нн,н)им ротом і (з,с)кутими руками. В/суп(и,е)реч ц(йо,ьо)му в/суп(и,е)реч оч(е,и)виднос...ті й (в,у)сім о(п,б)став(е,и)нам він вияв(и,е)в чудо лю(т,ц,д)...с...кої л...юбові й віри. Його віра (с,з)руш(и,е)ла гори узв(е,и)ча(ї,е)(нн,н)их узакон(е,и)(нн,н)их поня(т,т...т)… про «історич...ну не/м(е,и)нучіс...т...» капіту(л...л,л)яції і ра(п,б)ства а коли довод(и,е)ли що не/воля й загибел... (У,у)країни судилася (Б,б)огом він під...няв бунт про/ти самого (Б,б)ог(у,а).

Він (с,з)вулкан(и,е)в слова записа(н...н,н)і (3,з)апор(і/о)(жс,з)...кою кров...ю і з...ора(н...н/н)і кріпа(тс,кс/ц)...ким плугом. Ми буд(е,и)мо ж(и,е)вими до/ки в нас жит(и,е)мут ці слова.

Сліпий (К,к)обзар... на в(и,е)сокій могилі це символ витвор(е,и)(нн,н)ий не/так по(е,и)тич...ною уявою як нашою історією. Він тр(е,и)вожно вдивля(ї/є)(ц...ц,т...с)я в обрій де ні/чого не/видно тіл...ки віт(е,и)р пр(е,и)нос(и,е)т... віками ту саму піс...ню і в пророста(н,н...н)і кож...ної травинки пул...сує пам...ят... (3/з)(е,и)м...лі. Він (К,к)обзар... чує глибше бач(е,и)т... ви(сч,шч,щ)е й далі ніж сот...ні сил...них с...віт(а,у) засліпл(е,и)(нн,н)их своєю мудріс...(т...т/т)ю (М/м)ухи/одно/денки (За Є. Сверстюком).

Варіант 14

Блискучий ерудит

е в (Г,г)імназійні роки (К,к)остомаров (у,в)ражав (в,у)сіх хто з ним с... пілкував... ся не/зв(и,е)чайніс...(т..л\т)ю своїх розумових здібност(ів,ей). Досит... було (М,м)(и,е)колі проч(и,е)тати один чи два раз(а,и) най/склад...ніший об...ємний текст закрити кни(ш,ж)ку і можна було д(и,е)вувати пр(и,е)сут...ніх точ...ним ві(т,д)твор(и,е)(н,н...н)ям щойно прочита(нн,н)ого. Він мі(г,х) повторити цей текст і ч(и,е)р(и,е)з б(о,а)гато років. Наві(д,т)... у зрілому ві(ку,ці) коли учений читав лекції у (П/п)(и,е)т(и/е)рбур(гз,с/з)...кому (У,у)нів(и,е)рс(и,е)теті він мі(г,х) не/дивляч(и,е)с... у свої (П,п)рофе(сс,с)ор...с...кі тези довго ц(и,е)тувати тексти різних наукових прац... ін...ших учених точно вказувати сторінки й томи цих текстів. Пр(и,е)родн(я,а) о(п,б)даро-ва(н...н,н)іс...т... та ви...няткова праце/люб...ніс...т... спр(и,е)яли тому/що (К,к)остомаров ще в молоді роки шви(т,д)ко оволодів (Л/л)атин...с...кою (Г,г)ре(ксдс,ц)...кою (П/п)ол...с...кою (Н/н)іме(т,с/ц)...кою (І,і)талійс...кою (Ф,ф)ранцу(сс/зс,з)...кою та ін...шими мовами. Мав учений блискучі лінгвістич...ні о(ІІ,б)дарува(н,н...н)я. Коли (с,з)…являлас...не/о(п,б)хід...ніс...т... вивч(и,е)ти ще не/зна(нн,н)у мову досит... було три/міс...яч...ної праці і (М,м)икола (І,і)ванович ос...ягав словн(и,е)ковий склад та граматич...ний лад цієї мови. Ні/коли вчений не/потр(и,е)бував перекладачів він був повним господар(о,е)м у числе(н,нн)их (Р/р)осійс...ких та (Є,є)вропейс...ких (А/а)рхівах.

Саме в студен(ц,с,тс)...кий п(и,е)ріод (К,к)остомаров глибоко вивчив не/лише (Р,р)осійс...ку (С/с)ловес...ніс...т... у повному о(б/п)с...я(гу/зі) не/лише історію (В,в)(и,е)ликої (І/і)мперії та (Н,н)іме(тс,ц)...ку філософію а й став на шлях опанува(н,н...н)я історії (У,у)країни як окремої гілки (С,с)лов...ян...с...кої історії. Україну тоді як і піз...нішими д(и,е)сят(и,е)/ лі(т,т...т)ями зн(и,е)важл(и,е)во називали «Малороссиею», «Южной Русью», «Южнорусским краєм» тощо. І тоді й піз...ніше майстр(і,и) від (В,в)(и,е)лико/(Д/д)(и,е)ржавн(и,е)(к,с/ц)...кої ід(и/е)ології формували ід(и,е)ологіч...ну ауру з/тим/що/б п(и/е)р(и,е)кресл(и/е)ти тисяч(е,о)/літ...ню історію (У/у)країн...с...кого народ(а/у) пр(и,е)п(и/е)сати (М/м)осковії чужу історію. У ті часи в/край не/попу(л...л,л)ярним було зв(и,е)рта(н/н...н)я до (У,у)країн...с...кого (Ф,ф)ол...кл(ьо,о)р(а,у) та (Е/е)тнографії.

Варіант 15