Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
завданя на сам. роботу№ 1-2.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
693.76 Кб
Скачать

Джерела нашої освіченості

Ро(з,с)в(е,и)токос...віти (у/в) (К,к)и(і,ї)в...с...кій (Р,р)у(с...с,с)і ґрунту(ї,е)(ц...ц,т...с)я на влас...них (Н/н)ац(и/і)онал...них (т, д)радиціях та викор(е,и)ста(н,нн)і (А,а)нтич...ного й (Б,б)олгаро/ (В,в)ізан...тійс...кого дос(л,в)ід(а,у) шк(о,і)л...ного навча(н,н...н)я. Пошир(и,е)(н,н...н)ю грамотнос...(т..,тт)і (с,з)пр(е,и)яло пр(е,и)йня(т,т...т)я (Х/х)р(е,и)ст(е/и)(а/я)н(тс/ц,с)тва у його (С,с)...хідному (П,п)раво/славному вар(и,е,і)ан...ті що на/ві(т,д)міну/ві(д,т) (К,к)атоли(тс,кс,ц)тва давало змогу проводити (Б,б)ого/служі(н,н...н)я рідною мовою. У п(и,е)ріод п(и,е)р(и,е)ход(а,у) ві(т,д) (Я,я)зичн(е/и)(кс,тс/ц)тва до (Х/х)р(е/и)ст(е/и)-(а/я)н(тс,ц/с)тва на (Р,р)у(с...с,с)і як у (В/в)ізан...тії та ін...ших (К,к)раїнах (Е/е/Є,є)вропи пара(лл,л)ел...но існували (Я/я)зич...н(е/и)(кс/тс,ц)...к(и,і) та (Х/х)р(е,и)ст(е/и)(а,я)н...с...к(и,і) школи.

Шк(о,і)л...на ос...віта за (К,к)...нязюва(н,н...н)я (В,в)олодим(е,и)ра (В,в)(е,и)ликого і (Я/я)рослава (М,м)удрого стає частиною (3/з)агал...но/ (Д,д)(и,е)ржавної і (Ц,ц)(и,е)рковної політики (К,к)и(є?ї)в...с...кої (Р/р)у(с...с,с)і.

Школи організовувал(е/и)ся за (Г,г)ре(кс,ц)...ким зразком. Як відомо програ(мм,м)а (А/а)нтич...ної ел(и/е)м(и,е)нтарної початкової школи поєднувала інт(и,е)(лл/л)(и,е)ктуал...не музич...не й фізич...не навча(н,н...н)я. За програ(мм/м)ою с(и,е)ред...н(йо,ьо)ї школи вивчал(е,и)ся "сім віл...них мисте(тс,ц)тв" гра(мм,м)ат(и,е)ка діа(лл,л)ект(и,е)ка р(и/е)то(рр,р)(и,е)ка ар(и,е)фмет(и,е)ка г(и/е)ометрія астрономія муз(е/и)ка обов...язков(е/и)ми були заня(т,т...т)я спортом. Ви(сч,шч/щ)у ос...віту визначали філософія і р(и,е)то(рр,р)(и,е)ка. До наших д...нів з певними мод(и,е)фікац(и,і)ями (з,с)б(и/е)р(и/е)глися (у,в)сі три ступ(е/и)н(я,і) (А/а)нтич...ного навчал...ного проце(сс,с)(а,у) початкова школа с(е,и)ред…ня й ви(шч,сч,щ)а.

Виходяч(і/и) з д(и,е)ржавних потреб у (Д,д)авн(йо,ьо)/ (Р/р)у(с...с/с)...ких школах вивчали основи п(и,е)с...ма ч(е,и)та(н,н...н)я рахунк(а,у) с...пів муз(е,и)ку якій надавали ви...няткового знач(е,и)(н/н...н)я ро(с,з)глядаюч(і,и) як одне з с(і/и,е)ми в(о,і)л...них мисте(тс,ц)тв ет(и,е)ку р(и/)то(рр./р,е)ку іноземні мови п(и,е)р(и/)д/(у,в)сім (Г/)ре(кс,ц)...ку й (Л,л)атин...с...ку.

Азбуку вивчали си(лл,л)аб(и/)ч...ним методом пошир(и,е)(нн,н)им в (А/)нтич...нос(т...тд)і (з,с)початку назви бук...в а по/тім склади. Писали як і (В,в)ізан...тійці сп(и,е)ц(и,і)ал...ною пал(о/)чкою стилем (За С. Черепановою).

Варіант 24

Іконографія

Іконо/графія пр(е,и)йшла на (Р,р)ус... з (В,в)ізан...тійс...кими худож...німи традиціями с(е,и)р(е,и)д яких основною є (Ц,ц)(е,и)рковний канон іконо/п(е,и)са(н,н.н)я. Канон у м(е,и)сте(тс,ц)тві це прав(е,и)ло фіксації образ(а,у) і побудови форми норма що р(е,и)гулює худож...ню творчіс...т... а також взірец... д...ля нас...лідува(н,н...н)я ід(е,и)ал до якого художник має прагнути. Іконо/графіч...ний канон що (з,с)формувався (в,у) (В,в)ізан...тії р(е,и)глам(е,и)нтував (з,с)тво-р(е,и)(н,н...н)я ікон виходяч(і,и) з їх кул...тового р(е,и)лігійного пр(е,и)зна-ч(е,и)(н,н...н)я д(е,и)ктував певні (з,с)пособи композиції то/що.

Право/славне кул...тове м(е,и)сте(тс,ц)тво мало на м(е/и)ті не ві(т,д)ображ(е,и)(н,н...н)я навкол(е/и)шн(йо/ьо)го а осягн(е,и)(н/н...н)я з допомогою худож...ніх засобів по/той/біч...ного с...віт(а,у). 3/ві(т/д)/си головні вимоги до іконо/графії які ґрунтувал(е/и)ся на (Х/х)р(е/и)ст(е,и)ян... с... кому світо/(с,з)погляда(н,н...н)і. По/перше образи (І,і)суса (Х/х)р(е,и)ста (Б,б)ого/(М/м)ат(е,и)рі (П/п)ророків (С/с)...в...ятих пі(д,т)крес...лювали їх духовний не/з(е/и)мний характ(е,и)р по/друге ві(т,д)повідно до (Х,х)р(е,и)ст(е,и)ян...с...кого віро/вче(н,н..н)я на(т,д) /пр(е,и)родний с...віт віч...ний і не/змі(н,нн)ий тому на іконі фігури (Б,б)іблійних (П,п)(е,и)рсонажів і (С/с)...в...ятих зображувал(е/и)ся не/рухом(е,и)ми статич...н(е,и)ми по/третє основне завда(н/н...н)я (В,в)ізан...тійс...кого живо/пис...ця осягн(е,и)(н,н...н)я віч...ної мета/фізич...ної сутнос...(т...т/т)і р(е/и)чей вимагало зображувати пр(е/и)дмети не/такими якими їх може бач(е,и)ти людина (в,у) да(н,нн)ий момент з певної просторової точки а саме так/як вони уявляю(ц...ц,т...с)я іконо/писц(е,и)ві з погляд(а,у) їх сутнос...(т...т,т)і (С. Возняк).

Варіант 25